today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Κύκλωμα απατεώνων θησαύριζαν μέσω της “τακτοποίησης” κόκκινων δανείων

Με συνεργάτες ιερομόναχους και μέντιουμ, μια ψευτομεγαλοδικηγόρος και οι αετονύχηδες «συνέταιροι» της, είχαν αποκομίσει κοντά στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, μέσα σε πέντε χρόνια, εξαπατώντας ανθρώπους που χτυπήθηκαν από την κρίση και αναζητούσαν διέξοδο από τα δάνεια προς το δημόσιο και τράπεζες, που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν.

Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικά στημένο κύκλωμα, που θησαύριζε με το πρόσχημα ότι μπορούσε να τακτοποιήσει τα δάνεια των θυμάτων του και το οποίο εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Ο τρόπος δράσης των μελών του κυκλώματος ξεπερνάει και τον πιο ευφάνταστο σεναριογράφο, αφού δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο αλήθειας σε ό,τι έκαναν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα, που ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία για απάτη και μετά από συντονισμένη επιχείρηση που έγινε χθες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, συνελήφθησαν η 46χρονη αρχηγός του κυκλώματος, ο 44χρονος σύζυγος της, καθώς και ένας ακόμα άνδρας και μια γυναίκα, ηλικίας 50 ετών, ενώ συγκατηγορούμενοι τους, για διάπραξη απατών, είναι μία 48χρονη γυναίκα και ένας 82χρονος.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το κύκλωμα, μέσω δικτύου γνωστών, μεταξύ των οποίων ιερομόναχοι και μέντιουμ, όπου κατέφευγαν οι δανειολήπτες, μάθαιναν τα στοιχεία και πληροφορίες για τα υποψήφια θύματά τους και ξεκινούσε η εφαρμογή του σχεδίου.

Η 46χρονη εμφανιζόταν ως δικηγόρος και οικονομολόγος, με μεγάλο δικηγορικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και υποσχόταν τη ρύθμιση των χρεών, με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων, διακανονισμούς με τράπεζες και ρυθμίσεις ακόμα και σε εξαιρετικά πολύπλοκες περιπτώσεις που «φάνταζαν αδύνατες» μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Για τον σκοπό αυτό η ψευτοδικηγόρος ισχυριζόταν ότι είχε υψηλές γνωριμίες στο Δημόσιο, σε τράπεζες, ακόμα και στην ΕΥΠ, που υποτίθεται ότι της έδιναν πληροφορίες.

Ήταν μάλιστα τόσο πειστική, που τα θύματα τής σύστηναν και άλλους ενδιαφερόμενους.

Τα ραντεβού με τους «πελάτες» η 46χρονη τα έκλεινε σε καφετέριες, ξενοδοχεία ή στα σπίτια των θυμάτων και για να δίνει κύρος, εμφανιζόταν είτε με τον 44χρονο άνδρα της, τον οποίο παρουσίαζε ως πιλότο της Αεροπορίας Στρατού, ή της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε τον 50χρονο που εμφανιζόταν ως καθηγητής πανεπιστημίου, είτε με την 50χρονη, που τη σύστηνε ως… ένοπλη σωματοφύλακα της.

Ζητούσε από τα θύματα όλα τα απαραίτητα έγγραφα της υπόθεσης, επικαλούμενη τη δημιουργία φακέλου, με σκοπό στην πραγματικότητα την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία οικονομικού προφίλ για τον εκάστοτε, ώστε να επιλέξει τελικά άτομα με οικονομικό υπόβαθρο.

Στη συνέχεια, τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων (τιμαλφή ή ακίνητη περιουσία) τα οποία υποτίθεται πως ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών (κάλυψη δικαστικών εξόδων, κάλυψη εξόδων που αφορούσαν τις τραπεζικές διαδικασίες, ρύθμιση οφειλών και χρεών κ.λπ.) και την εξασφάλιση της επιτυχούς έκβασης των υποθέσεων.

Αμέσως μετά όμως, η επικοινωνία με τα θύματα διακόπτονταν με το πρόσχημα ότι η 46χρονη είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, που την ανάγκαζαν να βρίσκεται είτε κλινήρης, είτε σε νοσοκομείο.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, το κύκλωμα από το 2013, κατάφερε να εξαπατήσει τουλάχιστον 20 άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που υπερβαίνει τα 2.280.000 ευρώ (μετρητά, τραπεζικές μεταφορές, τραπεζικές επιταγές, συναλλαγματικές, ακίνητη περιουσία, δικαστικές αξιώσεις από εικονική χορήγηση δανείων κ.λ.π.).

Στην κατοχή τους καθώς και από τις κατ’ οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και άλλων πειστηρίων που αποδεικνύουν τη δράση τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ