Της Μαρίας Ε. Δημητρίου
Αυτό αναφωνούσε κατά διαστήματα ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος στην ελληνική ταινία της δεκαετίας του 60 “ Οι κυρίες της Αυλής” κρατώντας ένα κουτί σπίρτα και κουνώντας το επιδεικτικά προς πάσαν κατεύθυνση . ‘Ηταν ο εύσχημος τρόπος, να προσεγγίσει το γόη τύπο που υποδυόταν ο άλλος αείμνηστος Αλέκος Αλεξανδράκης και να κάνει τράκα ένα τσιγάρο . Βέβαια σε κάποια φάση που ο Δον ζουάν της υπόθεσης δε φέρθηκε καλά στο κορίτσι της ιστορίας, ο αξιοπρεπής τρακαδόρος αρνήθηκε την αυθόρμητη προσφορά εκ μέρους του πρωταγωνιστή εν είδει εξαγοράς και έδειξε χαρακτήρα, αρνούμενος να υποκύψει στον πειρασμό. Μεταξύ μας δεν είχε και πολλά περιθώρια γιατί η σύζυγος παραμόνευε και όταν μία σύζυγος παραμονεύει, τα πράγματα γίνονται δύσκολα .
Αυτά στην ταινία γιατί στη ζωή θα συναντήσεις πολλούς που θα σου προτείνουν να συνεισφέρουν μόνο με τα σπίρτα ενώ εσύ θα κληθείς να αναλάβεις το πακέτο και δεν εννοώ το πακέτο από τσιγάρα . Άλλωστε πολλοί δεν καπνίζουνε . Εννοώ το άλλο, το οποιοδήποτε πακέτο σας δένει .
Είτε είναι σε επίπεδο φιλίας πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που, θα σε θυμούνται όταν χρειάζονται κάτι . Που θα σε πάρουν τηλέφωνο μόνο όταν έχουν κάτι να σου πουν για τον εαυτό τους , είτε καλό είτε κακό . Προπάντων κακό για να μοιραστούν τον καημό τους , τα καλά μπορεί και να μην στα πουν, θα τα κρύψουν, φοβούνται βλέπεις και το κακό το μάτι . Όχι το δικό σου , αλλά έτσι γενικώς .
Και όταν εσύ θελήσεις να σηκώσεις το τηλέφωνο ή χρειάζεσαι κάτι, γι αυτούς πάντα θα είναι η ακατάλληλη ώρα. Θα είναι απασχολημένοι πάντα με πράγματα που είναι πολύ σοβαρά για να διακόψουν , είναι κι αυτοί με τα πολύ πολύ σοβαρά που δεν παίρνουν αναβολή, είτε επαγγελματικά ραντεβού ή ταξίδια, “ θα σε πάρω μόλις γυρίσω να τα πούμε !” σου λένε με σιγουριά και δεν παίρνουν ποτέ, ή μάλλον θα πάρουν όταν νιώσουν αυτοί την ανάγκη της δικής σου συντροφιάς . “ έλα ρε φίλε , χαθήκαμε ..” θα σου πουν σαν να μην προηγήθηκε η ενδιάμεση φάση, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν για τη δική τους αδιαφορία . Και θα ξεκινήσουν πάλι να σου μιλούν για το δικό τους πρόβλημα που χρήζει επειγόντως επίλυσης και είναι απαραίτητα τα δικά σου φώτα .
Ή στο επαγγελματικό κομμάτι , πάντα θα βρίσκεις έναν λουφαδόρο, έναν τύπο που θα σου κλείνει πονηρά το μάτι , και θα σου φορτώνει όλη τη δουλειά εντέχνως , ενώ εκείνος θα κόβει βόλτες , αραχτός και άνετος . Και συ θα μένεις με την απορία πως τα καταφέρνει και ανεβαίνει στις βαθμίδες της ιεραρχίας ενώ εσύ που κάνεις όλη τη λάντζα δεν έχεις ξεκολλήσει ακόμα από το πρώτο σκαλί .
Είναι και κάποιοι τύποι που σίγουρα σου θυμίζουν το συμμαθητή από το σχολείο στις ομαδικές εργασίες που δεν εμφανιζόταν ποτέ στα ραντεβού για τη διεκπεραίωση τους, γιατί πάντα του τύγχανε απροόπτως κάτι πολύ επείγον , που στο τέλος αναγκαζόσουν να καλύψεις και το δικό του μέρος, δηλαδή να κάνεις όλη την εργασία μόνος σου. Και δεν έφτανε αυτό , είχε και την απαίτηση μάλιστα να μπει η δική του υπογραφή φαρδιά πλατιά πάνω από τη δική σου .
Αλλά και στις πιο προσωπικές σχέσεις αυτές τις δυαδικές του εγώ και του εσύ μπορεί να την πατήσεις.
Το έτερον σου ήμισυ μπορεί να σε κοιτά γλυκά στα μάτια ή μπορεί απλώς να σε κοιτά, ή καμιά φορά μπορεί και να μη σε κοιτά, να κοιτά αλλού π χ το Μουντιάλ που είναι και επίκαιρο και να σου φορτώνει όλες τις ευθύνες της τρέχουσας επικαιρότητας . Και συ από την καλή σου την καρδιά και γιατί έναν τον έχεις και που να τρέχεις τώρα να βρίσκεις και άλλον, είναι και οι καιροί δύσκολοι, τα καταπίνεις όλα , ελπίζοντας στη ρεβάνς, για εκείνη τη μέρα που είπατε με τα κορίτσια ότι θα βγείτε, να αναλάβει εκείνος , αγγλικά, μπαλέτα καράτε, το εμβόλιο του σκύλου και ότι άλλο εκκρεμεί .
Ή είναι και εκείνες οι περιπτώσεις που έχεις επενδύσει σε μια σχέση , έχεις προσφέρει , βάζοντας τις δικές σου επιδιώξεις και θέλω στην άκρη, για να βάλεις πλάτη ,για να βοηθήσεις το κοινό καλό όπως πίστευες, και στο τέλος συνειδητοποιείς ότι έμεινες με το καμένο σπίρτο στο χέρι …το τσιγάρο το γεύεται άλλος ή άλλη κατ’ αντιστοιχία .
Είναι αυτές οι σχέσεις οι λειψές, οι ελλιποβαρείς από τη μια πλευρά, που γέρνουν σαν βάρκα που βουλιάζει, που κάποιος τρίτος τις διακρίνει ξεκάθαρα και μόνο ο ενδιαφερόμενος εθελοτυφλεί . Που έρχεται κάποια ώρα που η φωτιά από το σπίρτο που σου προσφέρουν θα σε κάψει , θα σε ενεργοποιήσει , θα σε ξυπνήσει.
Θα σε κάνει να καταλάβεις ότι σε μια σχέση θα πρέπει να δίνεις και να παίρνεις ισότιμα, ότι δεν πρέπει να σε κοιτάνε με το βλέμμα του “ Πίπη ” του ήρωα που υποδυόταν ο Ηλιόπουλος στην ταινία , του τύπου ψάχνω κορόιδο .
Γι αυτό την επόμενη φορά που θα διακρίνετε κάποιον μέσα από το πλήθος της ζωής σας να σας κουνά επιδεικτικά το κουτί με τα σπίρτα αναζητώντας από σας το τσιγάρο, απαντήστε του χαμογελαστά “ Δεν καπνίζω πια το έκοψα ..”Μη φοβάστε θα το πάρει το μήνυμα .