today-is-a-good-day
7.1 C
Athens

Die Welt: Ο Τσίπρας παζάρεψε τους μετανάστες με το ΦΠΑ

Παρουσιάζει

Στην σημερινή, έντυπη έκδοση της ε/φ Die Welt δημοσιεύεται το ρεπορτάζ με την υπογραφή του Jan Dams και με τίτλο «Σχετίζεται το κόλπο του Τσίπρα με τον ΦΠΑ με το ευρωπαϊκό deal της Merkel;» και υπότιτλο «Ο έλληνας Π/θ ήθελε να αναβάλει την υποσχεθείσα προσαρμογή του φόρου. Μάλλον προσέβλεπε σε παζάρι με την Καγκελάριο».

Ακολουθεί πλήρης μετάφραση του εν λόγω δημοσιεύματος:

“Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται”, θα πρέπει να σκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Π/θ της Ελλάδας. Δεν είχε προλάβει το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο να εγκρίνει τη χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου στήριξης, καθώς και των υπεσχημένων ελαφρύνσεων χρέους για την κυβέρνηση στην Αθήνα, και ο κυβερνητικός συνασπισμός εκεί ενέκρινε μία μικρή, μη προσυνεννοημένη εξαίρεση.

Αντίθετα με τις δεσμεύσεις για τους όρους παροχής της τελευταίας δόσης βοήθειας, η εκεί (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση μετέθεσε χρονικά την προσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ. Έτσι, στα νησιά συνεχίζει να ισχύει η έκπτωση του 30% στον ΦΠΑ. Στην ηπειρωτική χώρα ισχύουν οι συντελεστές 6, 13 και 24%, ανάλογα με την κατηγορία των αγαθών. Στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω αντιθέτως, ισχύουν οι συντελεστές 4, 9 και 17%.

Είναι ένα θέμα, που εδώ και καιρό προκαλεί προβλήματα με τους ευρωπαίους πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και με τους Γερμανούς. Καιρό τώρα υφίσταται η απαίτηση των πιστωτών για την ενιαία εφαρμογή των συντελεστών σε όλη την Ελλάδα. Και για εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις κωλυσιεργούν να εφαρμόσουν αυτήν την εξίσωση των συντελεστών του φόρου. Γίνεται λόγος περί πελατειακών σχέσεων, καθώς και για το ότι πρόκειται για ελληνικά τουριστικά νησιά, που φοβούνται για τις επιχειρήσεις τους και διαθέτουν ισχυρούς υποστηρικτές στην Αθήνα.

Και τώρα συζητείται ότι τάχα οι Γερμανοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκαναν τα στραβά μάτια, διότι χρειάζονται τον Π/θ Τσίπρα για το ευρωπαϊκό τους deal στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Διότι χωρίς τους Έλληνες πιθανόν δεν θα είχε υπάρξει αυτή η συμφωνία. Κατά πάσα πιθανότητα, θα είχε διαρραγεί ο συνασπισμός μεταξύ CDU και CSU. Για αυτό το λόγο η Angela Merkel ήρθε σε συμβιβασμό με το νέο της φίλο Αλέξη Τσίπρα. Το σλόγκαν: Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Τσίπρα βρήκε μικρή αποδοχή εντός Ευρωζώνης. Με βάση όσα λέγονται από διαπραγματευτικούς κύκλους της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνάντησης του Eurogroup τη Δευτέρα ζητήθηκαν σχετικές πληροφορίες από τους εκπροσώπους της Ελλάδας. Όπως αυτοί είπαν, δόθηκε η εντύπωση στον Τσίπρα ότι η Καγκελάριος δέχθηκε τα σχέδιά του, αφού της τα παρουσίασε στη συνάντηση του Eurogroup. Η Merkel όμως ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι απλώς και μόνον άκουσε προσεκτικά, αλλά ωστόσο δεν συναίνεσε, όπως λέγεται από ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους.

Επίσης σημειώνουν ότι κατόπιν αυτών κατέστη σαφές στους εκπροσώπους της Ελλάδας ότι δεν υπήρξε καμία τέτοιου είδους συνεννόηση με τη Γερμανία ή την Καγκελάριο. Οι Έλληνες έπρεπε λοιπόν να δεσμευτούν ότι όντως θα εφαρμόσουν την αύξηση του ΦΠΑ από τις αρχές του 2019. Προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα για όλους τους εμπλεκόμενους, θα γίνεται λόγος για ένα είδος καθυστέρησης για τεχνικούς λόγους.

To όλο ζήτημα δεν είναι ευχάριστο για κανέναν από όσους αφορά. Ο Τσίπρας ανέμενε ότι η ενέργεια αυτή θα ‘περάσει’ – επειδή μάλιστα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων όρων του προγράμματος βοήθειας και επειδή κατ’ αρχάς δεν αφορά τεράστια ποσά. Όπως λέγεται, οι συνεπαγόμενες απώλειες σε επίπεδο φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα για το έτος 2018 θα είναι λιγότερες από 30 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνολικά αυτό δεν θα ήταν μεγάλης σημασίας για την πορεία του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Εκτός αυτών, (ο έλληνας Π/θ) μάλλον εξέλαβε ως δεδομένο ότι η Merkel δεν θα έλεγε τίποτα, επειδή χρειάζεται τη βοήθειά του στο ευρωπαϊκό deal για τους πρόσφυγες.

Τώρα όμως το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα αφορά το εάν η παρέκκλιση Τσίπρα αποτελεί μοναδικό συμβάν. Ή το εάν ο έλληνας Π/θ, μετά το έμβασμα της τελευταίας δόσης βοήθειας από τις Βρυξέλλες, θα εφαρμόζει χαλαρότερα τις δεσμεύσεις του – έτσι όπως φοβούνται πολλοί.

Όπως λέγεται με θυμό στο Βερολίνο, πρόκειται για κίνηση μικρής δημοσιονομικής σημασίας, αλλά διαφορετική από τα συμφωνηθέντα. Ο ειδικός δημοσιονομικών θεμάτων του κόμματος FDP, Otto Fricke, ρωτά: ‘Η προσήλωση στις συμφωνίες και η συναρτώμενη με αυτήν εμπιστοσύνη είναι εξέχουσες ευρωπαϊκές αξίες. Ποιο μήνυμα στέλνει άραγε αυτή η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια;’. Όπως συμπληρώνει, θα πρέπει πλέον να υπάρχει ο φόβος ότι η συμφωνηθείσα αύξηση του ΦΠΑ θα μετατεθεί σύντομα και για το διάστημα πολύ πέρα από το τέλος του χρόνου.

Πολύ πιο προβληματικό από ότι για τον Τσίπρα είναι για τη Merkel κυρίως το γεγονός ότι θα μπορούσε να δοθεί η εντύπωση ότι οι δυο τους μπορεί να έχουν συμφωνήσει κάτι κατά παρέκκλιση των ευρωπαϊκών κανόνων – προς όφελος και των δυο τους, δίχως να έχουν ενημερώσει σχετικά την υπόλοιπη Ε.Ε. και το γερμανικό κοινοβούλιο. Ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών: Γι’ αυτό ο Fricke, στέλεχος του FDP ζητά το εξής: ‘Αναμένω από πλευράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μία ξεκάθαρη και μη επιδεχόμενη παρερμηνειών τοποθέτηση, σχετικά με το εάν ήταν σε γνώση της ή όχι η σχεδιαζόμενη χρονική μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ’. Με μία σχετική έγγραφη ερώτηση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται τώρα να απευθυνθεί προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ