today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

46% των στελεχών επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά διαδεδομένη στην Ελλάδα

Ποσοστό 46% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα, σύμφωνα με τη 15η έκδοση της παγκόσμιας, διετούς έρευνας της Εrnst & Υoung, Global Fraud Survey. Η έρευνα κατέγραψε σημαντική μείωση του ποσοστού σε σχέση με το ποσοστό 81% στην περυσινή ενδιάμεση έρευνα για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), 62% το 2016 και 69% στην ενδιάμεση έρευνα του 2015 για την ΕΜΕΙΑ.

Όπως ανέφερε ο Associate Partner και επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος, Γιάννης Δρακούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, τα θέματα επιχειρηματικής ηθικής, διαφθοράς και απάτης παραμένουν τόσο για την Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίδοση της Ελλάδας είναι βελτιωμένη, ωστόσο συνεχίζει να προσεγγίζει τα επίπεδα των αναδυόμενων αγορών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δρακούλης στο γεγονός ότι μόλις το 8% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν έχει σημειωθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό απάτης στην εταιρεία τους κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ποσοστό χαμηλότερο από το παγκόσμιο (11%). Αυτό το ποσοστό της Ελλάδας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα χαμηλότερα που κατέγραψε η έρευνα σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιρλανδία και η Σουηδία (από 8%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ελλάδα, το ποσοστό των στελεχών που θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα μας (δηλ. το 46%) παραμένει αισθητά υψηλότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές και αναπτυγμένες οικονομίες, καθώς κινείται στα επίπεδα των αναδυομένων αγορών. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σε έξι ευρωπαϊκές χώρες οι εκτιμήσεις των στελεχών για την έκταση των φαινομένων διαφθοράς ήταν υψηλότερες από την Ελλάδα: Στην Τσεχία (56%), τη Βουλγαρία (60%), τη Σλοβακία, την Ουγγαρία (66%), την Ιταλία (68%) και την Κύπρο (80%). Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει υψηλότερα ή παρόμοια ποσοστά με χώρες και περιοχές όπως η Σαουδική Αραβία (46%), η Ινδονησία (42%), η Ινδία (40%), η Μέση Ανατολή (38%), η Ρουμανία (34%), και η Τουρκία (32%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ