today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Π.Καμμένος: Η συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα

Μόνο όταν τα Σκόπια εκπληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών και η Ελλάδα συμφωνήσει, θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η γείτονα χώρα «έχει προσκληθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επειδή συμμετέχει στη δύναμη του Αφγανιστάν, ενώ ο πρωθυπουργός τους, Ζόραν Ζάεφ, δεν θα είναι ούτε στην οικογενειακή φωτογραφία».

Νωρίτερα, ο κ. Καμμένος δέχθηκε τις επικρίσεις τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου όσο και της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

Απαντώντας στον κ. Λοβέρδο, που έκανε λόγο για «ασάφειες και σύγχυση, τα οποία καλλιεργούνται από τη κυβέρνηση», ο κυβερνητικός εταίρος αντέτεινε ότι η συμφωνία των Τσίπρα Ζάεφ δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και τόνισε ότι χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδος δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σαφέστατες οι δηλώσεις τόσο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που επιβεβαιώνουν ότι, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, πρέπει να ολοκληρωθούν συγκεκριμένα βήματα από τη γείτονα χώρα. Εκλογές, δημοψήφισμα που να είναι θετικό, νέα βουλή που θα εγκρίνει τις αλλαγές και κύρωση της συμφωνίας στη FYROM και στην Ελλάδα. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν, θα ισχύσει η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ» είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας στο ΝΑΤΟ που αποκλείει οποιοδήποτε άλλο νέο κράτος να ενταχθεί, αν έστω και ένας διαφωνεί. Εμάς δεν μας υποχρεώνει κανείς να αρνηθούμε και να θέσουμε θέμα για οποιονδήποτε συμμετέχοντα».

Ο υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι «οι συζητήσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη το 1999. Ωστόσο, πέρασαν 19 χρόνια και δεν κατέληξαν πουθενά».

«Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Να δούμε όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή για να ψηφιστεί με 180 βουλευτές, τι θα κάνετε εσείς» απηύθυνε ο κ. Καμμένος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ.

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις που γίνονται από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, έχει δημιουργηθεί σύγχυση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, τη συμμετοχή του Ζόραν Ζάεφ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της FYROM.

«Από τη στιγμή που μια συμφωνία υπογράφεται, παράγει κάποια νομικά τετελεσμένα και οπωσδήποτε πολλά πολιτικά τετελεσμένα. Όταν υπογραφούν πρωτόκολλα και πάνε προς κύρωση από χώρα σε χώρα, τα περιθώρια στενεύουν. Επειδή χθες άλλα δηλώσατε το πρωί, άλλα το βράδυ, τώρα που είμαστε στη Βουλή, δώστε μια ξεκάθαρη απάντηση» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

«Η θέση μας είναι γνωστή και, δυστυχώς, ιστορικά δικαιωμένη και αυτές τις μέρες φαίνεται παραπάνω από ο,τιδήποτε άλλο. Διότι δεν έπρεπε να είμαστε σε έναν σχηματισμό σαν το ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε» υποστήριξε, από την πλευρά της, η κ. Κανέλλη και πρόσθεσε: «Τα δυτικά Βαλκάνια ήταν επί Γιουγκοσλαβίας. Αυτά λέτε τώρα «δυτικά Βαλκάνια», με εξαίρεση την Αλβανία. Διάβαζα κατάπληκτη -το λέω σε σας που θέλετε να ενοποιήσετε τα δυτικά Βαλκάνια υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ- ότι όλη η νομενκλατούρα, κοινωνική και μη, των Σκοπίων, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Κοσσόβου, η γυναίκα του και τα παιδιά του, ο πρώην πρωθυπουργός, η γυναίκα του και τα παιδιά του, συλλήβδην καλλιτέχνες, αθλητές, διοικητικοί υπάλληλοι ζήτησαν και πήραν σε χρόνο dt την αλβανική υπηκοότητα στο Κόσσοβο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ