Με αφορμή τις αμφίσημες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας για τη συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ για το Μακεδονικό σκεφτήκαμε σήμερα εμείς να πράξουμε το αντίθετο και να σας μιλήσουμε ξεκάθαρα.
*Της Σοφίας Μουρούτη Γεωργάνα
Τι πιο ωραίο να υποστηρίζουμε τις απόψεις μας διαρρήδην, χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές. Να λέμε, δηλαδή, ρητά και κατηγορηματικά αυτό που θέλουμε, να μην μασάμε τα λόγια μας.
Διαρρήδην το επίρρημά μας σήμερα, λόγιο, αρχαιοπρεπές και μισοξεχασμένο. Το φέρνουμε, όμως, στην επιφάνεια, λέγοντάς σας ότι είναι σύνθετος τύπος με πρώτο συνθετικό την πρόθεση δια- και δεύτερο το θέμα του παθητικού αορίστου ρη- (ἐ-ρ-ρή-θην). Η παραγωγική κατάληξη -δην, τίθεται στο τέλος, για να δηλώσει την επιρρηματική λειτουργία του λεκτικού τύπου (πβ άρδην, φύρδην – μίγδην κ.τ.λ.). Tο ρη-, άλλωστε το βρίσκουμε σε πολλές λέξεις που σχετίζονται με το λόγο, στο επίρρημαπου μόλις αναφέραμε, στη ρήση και το ρητό, στα ρήματα της γλώσσας μας, στους ρητούς και άρρητους αριθμούς, στον ρήτορα, τη ρήτρα και τη ρητορεία.
Τι άλλο κάνουμε διαρρήδην εκτός από το να ανακοινώνουμε τις θέσεις μας και να λέμε αυτά που πιστεύουμε; Στηρίζουμε τους φίλους μας, επιχειρηματολογούμε διαρρήδην, ανοιχτά, αναφανδόν. Διαρρήδην παίρνουμε θέση για ένα ζήτημα, αλλά και διαρρήδην απορρίπτουμε τις προτάσεις που μας κάνουνε.
Για κάθε διαρρήδην σκίζουμε τα ιμάτιά μας ότι αυτό που λέμε το λέμε χωρίς επιφυλάξεις. Είμαστε βέβαιοι!
Οι αρχαίοι μας που τους αγαπάμε και τους μελετάμε συχνά, το διαρρήδην το χρησιμοποιούσαν, για να αναφερθούν στα κελεύσματα του νόμου! Τα ψηφίσματα ίσχυαν διαρρήδην, οριστικά και αμετάκλητα για όλους.
*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας