today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Θρίλερ στην Ταϊλάνδη: Βρήκαν τα παιδιά αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν! (video)

Μπορεί τα δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους που αγνοούνταν σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη να βρέθηκαν, ωστόσο φαίνεται ότι η περιπέτειά τους θα παραταθεί έως ότου να βρεθεί ασφαλής τρόπος για να απεγκλωβιστούν.

Τα δώδεκα αγόρια και ο βοηθός προπονητής τους που αγνοούνταν επί εννέα ημέρες, βρέθηκαν ζωντανά σήμερα μέσα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο, όπου είχαν βρει καταφύγιο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι.

Τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, χάθηκαν μαζί με τον 25χρονο προπονητή στις 23 Ιουνίου, αφού πήγαν μετά την προπόνηση να εξερευνήσουν ένα δίκτυο σπηλαίων, το Ταμ Λουάνγκ. Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μια τεράστια, διεθνής προσπάθεια διάσωσης, με ομάδες από πολλές χώρες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο όπου υπέθεταν ότι μπορεί να βρίσκονταν οι αγνοούμενοι. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της λάσπης, του νερού και της σφοδρής βροχής που συνεχιζόταν.

Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση στα σπήλαια στη Βρετανία καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας.

Οι διασώστες προσπαθούσαν από το πρωί σήμερα να ανοίξουν έναν στενό διάδρομο για να περάσουν δύτες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Οι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα υπερυψωμένο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, που οι σπηλαιολόγοι το αποκαλούσαν «Παραλία Πατάγια». Υπέθεταν ότι σε εκείνον τον χώρο θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει τα παιδιά όταν πλημμύρισε η σπηλιά.

«Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (…) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (…) ασφαλείς», είπε ο Ναρονγσάκ, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Νέα περιπέτεια

Η επόμενη πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία θα είναι να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «λαβύρινθο». Ορισμένοι προτείνουν να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν έξω τα αγόρια, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί διάστημα έως και 4 μηνών, εξαιτίας της μορφολογίας του σπηλαίου και του όγκου του νερού που έχει εισέλθει σε αυτό. Μια άλλη επιλογή είναι να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό καταδύσεων για να βγουν κολυμπώντας έξω.

Όταν έφτασε η είδηση της ανεύρεσής τους, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονταν στην είσοδο του σπηλαίου άρχισαν να ετοιμάζουν κουτιά με είδη πρώτων βοηθειών για να τα στείλουν μέσα.

Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία, που σημαίνει ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν δίπλα στα παιδιά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Συγγενείς των αγοριών, που περίμεναν εκεί κοντά, κάτω από ένα υπόστεγο για να προφυλαχθούν από τη βροχή, χειροκροτούσαν και γελούσαν. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθεί τηλεφωνική γραμμή προκειμένου οι γονείς των μαθητών να καταφέρουν να επικοινωνήσουν μαζί τους

Όπως μεταδίδει το BBC τέσσερις δύτες επιχειρούν να προσεγγίσουν εκ νέου τα παιδιά προκειμένου να τους δώσουν ενεργειακά τζελ αλλά και τρόφιμα. Ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερα βάθη.

Υπενθυμίζεται ότι τα 12 παιδιά που ήταν αθλητές μιας ποδοσφαιρικής ομάδας μαζί με τον προπονητή τους, παρέμειναν για εννέα ημέρες παγιδευμένοι μέσα σ’ ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο και το γεγονός αυτό προκάλεσε εθνική κινητοποίηση στην Ταϊλάνδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ