today-is-a-good-day
8.5 C
Athens

Δωδεκάνησα , η «άγνωστη» ενσωμάτωση

7 Μαρτίου 1948:

Ο βασιλιάς των Ελλήνων Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, φτάνουν στη Ρόδο συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, υπουργούς, στρατιωτικούς και άλλους επισήμους.

*Του Στέφανου Καβαλλιεράκη

Επικεφαλής της Κεντρικής Δωδεκανησιακής Επιτροπής, οι πρωτεργάτες του δωδεκανησιακού αγώνα κατά τη διάρκεια της κατοχής , ο γιατρός από την Κάλυμνο Σκεύος Ζερβός, αυτός ο σπουδαίος πρωτοπόρος γιατρός στους τομείς της τηλειατρικής και των μεταμοσχεύσεων και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχαήλ Βολονάκης από τη Σύμη. Τους βασιλείς υποδέχεται ο πρώτος εκλεγμένος έλληνας δήμαρχος της Ρόδου, ο συμιακής καταγωγής δικηγόρος Γαβριήλ Χαρίτος-πρωταγωνιστική μορφή της αντίστασης κατά των Ιταλών οι οποίοι τον είχαν συλλάβει, βασανίσει, καταδικάσει σε θάνατο. 

Η 7η Μαρτίου αν και θεωρείται η επίσημη ημερομηνία της τυπικής ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα ήταν το αποκορύφωμα 3 ετών σκληρών και επίμονων διπλωματικών διαπραγματεύσεων απο τις 8 Μαίου του 1945 όταν οι Γερμανοί παρέδωσαν τα νησιά στους συμμάχους. Εκείνη τη μέρα σε μια όχι ιδιαίτερα γνωστή τελετή στη Σύμη, μια γερμανική τορπιλάκατος χωρίς οπλισμό, έφερε τον Γερμανό στρατηγό Wagener, που ανοικτά από το μικρασιατικό ακρωτήρι Αλωπός, επιβιβάστηκε σε αγγλικό αντιτορπιλικό και συνοδεία Ελληνικού αντιτορπιλικού έφθασε στη Σύμη και αποβιβάστηκε στη ξύλινη τότε αποβάθρα στο «Ρολόι». Εκεί τον υποδέχθηκαν ο άγγλος συνταγματάρχης Acland με τον υπασπιστή του και με τιμητικό άγημα στρατού. Πεζή έφθασαν στον δεύτερο όροφο παρακειμένου κτιρίου, που επί Ιταλικής κατοχής ήταν Ειρηνοδικείο και εκεί υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Λέγεται, ότι ο Wagener ζήτησε να γίνει η παράδοση στους Έλληνες αλλά δεν το δέχτηκαν οι Άγγλοι.
Παρόντες και ο άγγλος ταξίαρχος Moffat, ο Άγγλος συνταγματάρχης Baird, ο Γάλλος πλοίαρχος Legge και ασφαλώς και ο Έλληνας διοικητής του Ιερού λόχου συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, ένας απο τους σπουδαιότερους και πιο μπαρουτοκαπνισμένους έλληνες αξιωματικούς του 20ου αιώνα που ως επικεφαλής του Ιερού Λόχου και χάρη στις καταδρομικές του επιχειρήσεις συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου και στην ενσωμάτωση τους στην Ελλάδα. Ο Wagener υπέγραψε την παράδοση και παρέδωσε το πιστόλι του στον Άγγλο ταξίαρχο Moffat, αυτός δε την ίδια στιγμή το έδωσε στον Τσιγάντε, λέγοντάς του, αυτό το τρόπαιο ανήκει σε σας και στον Ιερό Λόχο.

*Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης είναι ιστορικός, Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ