today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Μηταφίδης: Να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο λογικής

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συζητήθηκε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, με θέμα : «τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, Φαλήρου, Τούμπας και Χαριλάου και συμμετείχαν ως ομιλητές ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο συντονιστής εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βερβέρης και ο επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, Βέρμουντ Ορμπάκκε.

«Νομίζω ότι πρέπει να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο λογικής, θα έλεγα, γιατί αυτά που η κυβέρνηση μας δρομολόγησε είναι στο επίπεδο της στοιχειώδους λογικής και του σεβασμού ανάμεσα σε δύο χώρες, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, αντίθετα τους ενώνουν τα πάντα» δήλωσε, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Μηταφίδης και πρόσθεσε: «Και όσοι φανατίζουν τον κόσμο και τον ντοπάρουν με το δηλητήριο του εθνικισμού προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία σε αυτόν τον τόπο, παρά τις υπερπατριωτικές τους κορώνες, τις οποίες τις έχουμε βέβαια ζήσει και σε άλλες εποχές και μόνο εθνικές συμφορές προκάλεσαν».

Στη συνέχεια, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνθήκες κατά τις οποίες γίνεται αυτή η συζήτηση, αλλά και στην ίδια τη συμφωνία.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, σε αυτές τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, αυτό το μίγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον εθνικισμό και στην εκμετάλλευση των υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων της χώρας» είπε ο κ. Μηταφίδης. Ο κ. Μηταφίδης ανέφερε, ότι στο παρελθόν το ζήτημα χειρίστηκαν «εντελώς οπορτουνιστικά και στρουθοκαμηλίζοντας», άνθρωποι, που «ενώ είχαν συμφωνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια», σήμερα, όπως είπε, «μας κουνούν το δάχτυλο» και εκτοξεύουν κατηγορίες.

«Σύνθετη ονομασία με τη γειτονική χώρα, στο ζήτημα ονόματος, με γεωγραφικό, κατά κύριο λόγο, ή χρονικό προσδιορισμό. Αυτό δε συμφωνήσαμε;» διερωτήθηκε ο κ. Μηταφίδης και συνέχισε : «Αυτό που δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν αυτοί, γίνεται από δύο κυβερνήσεις που καθόλου τυχαία έχουν μια διαφορετική προέλευση».

Ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε και στα επιμέρους άρθρα της συνθήκης, επιχειρηματολογώντας για το θέμα της εθνότητας, ότι «κάνουν μια σκόπιμη σύγχυση στο θέμα της ιθαγένειας, που είναι μια νομική σχέση του κάθε πολίτη με το κράτος του» και πρόσθεσε ότι «το διεθνές δίκαιο δεν αναγνωρίζει λαούς, ή εθνότητες, κράτη αναγνωρίζει». Για το θέμα της γλώσσας παρέπεμψε σε άρθρο του καθηγητή Μπαμπινιώτη, το 1992, όπου ο καθηγητής έγραφε ότι η «προπαγάνδα» της άλλης πλευράς για το όνομα κέρδιζε έδαφος στη διεθνή ορολογία, «αφού η Ελλάδα με την επίσημη πολιτική της επέλεξε να μη φέρνει τέτοια θέματα στο προσκήνιο των συζητήσεων, ούτε να ενθαρρύνει την επιστημονική, ή άλλη στήριξη τους».

Ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις έξω από το χώρο της ΔΕΘ και τόνισε ότι «η πολιορκία αυτής της εκδήλωσης» και η «προσπάθεια τρομοκράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης» δε θα έχει το αποτέλεσμα που αυτοί που επιδίδονται σε αυτές, επιδιώκουν.«Δεν πρόκειται να ανακόψει αυτή την ιστορική πορεία και δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι» είπε ο κ. Μηταφίδης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Τούμπα και στην ενέργεια της «συγκεκριμένης ομάδα φιλάθλων του ΠΑΟΚ», λέγοντας ότι «εκτός ότι προσβάλει την ιστορία του ΠΑΟΚ» προσβάλει και την ιστορία της Τούμπας, ως περιοχής, με δημοκρατικούς, αντιφασιστικούς αγώνες, την Τούμπα «του Αλέκου του Ιωσηφίδη και του Μήτσου του Σαχίνη», όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στην εποχή του Γιοσμά, της «Καρφίτσας» και των Γκοτζαμάνηδων».

«Προχωρήσαμε με γνώμονα, ποιοι είναι με τη φιλία και τη δημοκρατία» τόνισε από την πλευρά του, ο συντονιστής Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βερβέρης, σημειώνοντας ότι από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και το Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στη γειτονική χώρα, αναδείχθηκε πιο καθαρά, η «πολιτική» και η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και τη στάση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

Ο κ. Βερβέρης εξήρε, ταυτόχρονα, τη στάση των δύο πρωθυπουργών και των δύο ΥΠΕΞ, αναφερόμενος και στην αλλαγή του κλίματος στη γειτονική χώρα και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά τα πράγματα έσπασαν στις εκλογές… ο κόσμος βαρέθηκε το παραμύθι… » είπε ο κ. Βερβέρης και πρόσθεσε: «Ξήλωσαν το δρόμο, ξήλωσαν τις πινακίδες στο αεροδρόμιο, σιγά – σιγά έφυγε και η εκκλησία από τον αστερισμό του εθνικισμού, να μη λέγεται «μακεδονική», αλλά της Οχρίδας, δηλαδή το τιμόνι είχε στρίψει…».

Επέκρινε την αντίδραση που προέρχεται από την αντιπολίτευση και στις δύο πλευρές και σημείωσε τις προοπτικές, οικονομικές και άλλες που διανοίγονται για τις δύο χώρες και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Ορμπάκκε τόνισε ότι έκανε βαλκανικές σπουδές στην Κοπεγχάγη πριν το 1992 , όπου για το θέμα της γλώσσας της γειτονικής χώρας ασχολούνταν διεθνώς, οι σλαβολόγοι, χωρίς να συνδέουν, ή να συγχέουν τον όρο «μακεδονική», με την αρχαία μακεδονική γλώσσα.

«Έτσι είναι γνωστή η γλώσσα διεθνώς, εάν λέει κανείς σκοπιανή γλώσσα, δε θα καταβαίνει κανείς, αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα» είπε ο κ. Ορμπάκκε.

Σε ότι αφορά το χειρισμό του ονοματολογικού κατά το παρελθόν από ελληνικής πλευράς σημείωσε : «Μέσα στην άγνοια μου, είπα, γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αφού είναι ανύπαρκτο. Αν μιλάμε για διπλωματική γλώσσα, τότε εντάξει, αλλά κακώς μπήκε στον τρόπο που συζητάμε τα πράγματα στην κοινή γνώμη». Τόνισε, ότι θα έπρεπε να υπάρχει και νωρίτερα καλύτερο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση και για τις δύο χώρες και για τη περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και την προοπτική τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς υπογράμμισε ότι υπάρχει και ένας ευρύτερος συμβολισμός που προκύπτει από την συμφωνία και πρόσθεσε: «Θέλει να πιστοποιήσει ότι η χώρα μας είναι ο παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Αλλά και το γεγονός ότι η Βαλκανική πια πρέπει να γίνει ο παράγοντας σταθερότητας και δημοκρατίας για όλη την Ευρώπη».

Αφού αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά οφέλη, σε σχέση και με άλλες προσπάθειες επιρροής στα Βαλκάνια υπογράμμισε ότι είναι θετικό ότι αυτό επιλύθηκε από δύο κυβερνήσεις προερχόμενες από κόμματα, που δεν προέρχονται από το συντηρητικό ιδεολογικό χώρο.

«Σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται μεγάλα εθνικιστικά μορφώματα και κράτη και που κινδυνεύουν να τη διαλύσουν, νομίζουμε ότι αυτή η πράξη που κάναμε δίνει ένα νέο μήνυμα για την Ευρώπη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» είπε ο κ. Παππάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ομάδα από άτομα νεαρής ηλικίας, που είχαν κάνει και παρεμβάσεις νωρίτερα στη συζήτηση, διαφωνώντας, ή θέτοντας ερωτήματα στους ομιλητές, τραγούδησαν το “Μακεδονία Ξεκουστή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ