today-is-a-good-day
10.3 C
Athens

Συμφωνία για το χρέος

Κάτω από τον πήχη η κυβέρνηση, υπέγραψαν υποχρεωτική λιτότητα έως το 2060!

Σε συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία προβλέπει 10ετή επιμήκυνση της μέσης διάρκειας ορισμένων δανείων του δεύτερου Μνημονίου και επίσης 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή τους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Η συμφωνία αφορά δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τους «Financial Times», και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μεταθέσουν την έναρξη της εξόφλησης έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η Αθήνα θα λάβει επιπλέον τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης. Τα χρήματα, που υπολογίζονται σε περίπου 4 δισεκ. ευρώ, θα εκταμιεύονται σε εξαμηνιαίες δόσεις έως το 2022.

Το «καρότο» της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα θα συνοδευτεί από «μαστίγιο», καθώς η εκάστοτε δόση θα αποδεσμεύεται με προϋπόθεση την συνεχή υλοποίηση κύριων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Ο έλεγχος θα γίνεται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» που θα εφαρμοστεί μετα-Μνημονιακά, και η οποία αναμένεται να προβλέπει επισκέψεις των θεσμών ανά τρίμηνο.

Στην εποπτεία θα συμμετέχει ενεργά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε ο κ. Σεντένο, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Για «αξιόπιστο» πακέτο που δίνει διαβεβαιώσεις στις αγορές έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Δόση και μαξιλάρι

Οι εταίροι συμφώνησαν επίσης ότι η τελευταία δόση στήριξης θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των 15 δισεκ. θα διοχετευτεί στο «μαξιλαράκι» που συγκροτεί η κυβέρνηση ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος μετά την λήξη του Μνημονίου, στις 20 Αυγούστου, χωρίς να είναι αναγκασμένη να βγαίνει συχνά στις αγορές.

Συνεπώς, όπως είπε ο κ. Σεντένο, η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο με παρακαταθήκη 24,1 δισεκ. ευρώ που προβλέπεται να καλύψουν τις ανάγκες της σε βάθος 22 μηνών.

Το μέγεθος της δόσης είναι αντιστρόφως ανάλογο με την αναδιάρθρωση του χρέος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία προτιμούσε επιμήκυνση της τάξης των επτά ή οκτώ ετών ακόμα κι αν αυτό συνεπαγόταν μεγαλύτερη δόση.

Τις προηγούμενες ώρες προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Συνέντευξη Τύπου

Tην επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτισαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

  • Μάριο Σεντένο

Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες. Συνολικά η Ελλάδα πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό ανέφερε ο Σεντένο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγεις στις αγορές.

«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες. Το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο Μάριο Σεντένο.

  • Πιερ Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι μία ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση επιτεύχθηκε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και η ευρωζώνη αλληλεγγύη. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού λέγοντας όμως ότι ήταν ανάγκες. Κατά τον Γάλλο επίτροπο το πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε σήμερα για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό διότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά ενισχυμένη εποπτεία, η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  • Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

  • Κριστίν Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των ευρωπαίων ιθυνόντων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη έζησε δύσκολες στιγμές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Δ.Ν.Τ. χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και ότι σημειώνει την δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μάριο Ντράγκι

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ