Η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα Ζάεφ απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να χαρακτηρίζει την συμφωνία «θετική» και τους Σταύρο Καλαφάτη και Ρία Καλφακάκου να έχουν μια αντιπαράθεση που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της συζήτησης.
«Δεν θριαμβολογεί κανένας. Η συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα. Κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο καθώς είναι μια πληγή 200 ετών. Πιεζόμαστε από παντού. Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα απέκτησε αξιοπιστία» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της» συνέχισε ο δήμαρχος. «Αυτή η συμφωνία θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή αφού περάσει τις διαδικασίες. Όταν κάνεις μια συμφωνία που έχει τόσα πολλά χρόνια ως ‘πληγή’, είναι αναπόφευκτο πως αλλού θα κερδίσεις και αλλού θα χάσεις. Μόνο στον πόλεμο κερδίζεις μόνο εσύ. Ήρθε η ώρα να δούμε το ζήτημα όσο πιο ψύχραιμα γίνεται, να αφήσουμε τους λαϊκισμούς και να κάνουμε ένα ‘χάιδεμα’ αυτής της συμφωνίας» είπε.
Ο κ. Μπουτάρης επιτέθηκε στον Σταύρο Καλαφάτη, επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» και βουλευτή της ΝΔ, λέγοντας πως «όταν ήρθε στην εξουσία η ΝΔ, το κόμμα που κι εγώ έχω ψηφίσει κάποτε – δεν ντρέπομαι να το πω – είχε μια πολιτική για το θέμα. Σύνθετη ονομασία. Και ξαφνικά βλέπουμε αμηχανία. Γιατί; Επειδή ο πολιτικός σας αντίπαλος προχώρησε με τόλμη;».
«Λάθος» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Σταύρος Καλαφάτης στη διάρκεια της τοποθέτησης του. «Εκφράζω την πραγματική μου θλίψη και αγωνία, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Τον απελευθερώνει περισσότερο. Είναι λάθος αυτή η συμφωνία. Θα την πληρώσουν τα εγγόνια μας».
Ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος προς έγκριση, υπογραμμίζοντας πως «μακριά από άλλες κομματικές επιδιώξεις, πρέπει να μιλήσουμε ελληνικά, γνήσια, ως εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης. Να βγάλουμε ένα ψήφισμα που θα ανταποκρίνεται στο αίσθημα των Ελλήνων, των Θεσσαλονικέων, των Μακεδόνων».
Ο επικεφαλής των «Εντάξει», άσκησε κριτική στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, τονίζοντας πως «υπάρχει συστηματική προσπάθεια να αποφευχθεί η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας της Μακεδονίας για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία».
Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία των δύο χωρών», ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση που κράτησε στο ονοματολογικό. «Μονίμως παραπληροφορείτε τον κόσμο γιατί δεν έχετε τίποτα να πείτε στην ελληνική κοινωνία. Στο πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της καθημερινότητας των πολιτών. Και η μόνη σας διέξοδος είναι ο εθνικισμός. Ένας εθνικισμός επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα» είπε, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του κ. Καλαφάτη και την προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης.
Ο Γιάννης Δελής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», υποστήριξε πως «το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι παράγοντες ειρήνης. Η συμφωνία έχει τη σφραγίδα τους και υπογράφτηκε με βάση τα χρονοδιαγράμματα των οργανισμών. Το να καλείς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να διαφυλάττουν τη σταθερότητα, είναι σαν να καλείς τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα».
«Δεν είναι ένας θρίαμβος, αλλά η αρχή μιας άλλης σελίδας» υπογράμμισε από την πλευρά της η Μόνικα Αϊβάζογλου, επικεφαλής από τις «Γειτονιές σε Δράση». Πρόσθεσε πως «το μόνο που μπορούμε να δούμε από αυτή τη συμφωνία, είναι ότι έχει αλλάξει μια σελίδα. Μας νοιάζει μια συνεργασία των δύο γειτόνων και τίποτε άλλο».
Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» αναφέρθηκε στη συμφωνία κατηγορώντας την κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πολλαπλασιάσει τις εθνικές περιπέτειες με το ηλίθιο χαμόγελο στο στόμα. Ο πρωθυπουργός φέρνει μια συμφωνία που τη διαμόρφωσε εν κρυπτώ. Από το όχι σε όλα, στο ναι σε όλα, μια καρέκλα δρόμος», είπε.