today-is-a-good-day
8.3 C
Athens

Τσίπρας: “Τραπέζι γάμου” το γεύμα στις Πρέσπες

Αλ. Τσίπρας: Πολύ καλό το κλίμα στο γεύμα με τον Ζόραν Ζάεφ στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στη Μεγάλη Πρέσπα

«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς ήταν το κλίμα στο γεύμα που έγινε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στους Ψαράδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο και περιορίστηκε στο να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τους Ψαράδες για την Αθήνα.

Ν. Κοτζιάς: Προτεραιότητα η εφαρμογή της συμφωνίας και οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ 

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το κλίμα στο γεύμα που παρατέθηκε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, των υπουργών Εξωτερικών και άλλων υπουργών των δύο κυβερνήσεων, καθώς και των επίσημων προσκεκλημένων.

Το κλίμα έχει αλλάξει, είναι θετικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες, είπε ο κ. Κοτζιάς συνομιλώντας με δημοσιογράφους και σημείωσε: «Μας φιλοξένησαν, φάγαμε και συζήτησα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τις προτεραιότητες».

Όπως εξήγησε, οι δύο προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ψάχνει ημερομηνία για να επισκεφθεί τα Σκόπια, ενώ το καλοκαίρι θα γίνει ένα διήμερο σεμινάριο.

«Τώρα που ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα είναι ίσως οι πιο κοντινές χώρες της περιοχής», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε πως οι γείτονες θέλουν πάρα πολύ τη συνεργασία με τη χώρα μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη Μεγάλη Πρέσπα, λέγοντας ότι από αυτά θα ωφεληθούν οι κάτοικοι στις όχθες της λίμνης που ανήκει σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ