Προχθές το βράδυ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε το Ευρωβαρόμετρο, την ευρωπαϊκή, δηλαδή, δημοσκόπηση που συγκρίνει τις τάσεις και τις συμπεριφορές σε διαφορετικές χώρες.
Τι ακριβώς έδειξε το Ευρωβαρόμετρο; Ότι οι Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης. Σε αντίθεση με τους άλλους λαούς της Ευρώπης όπου οι δείκτες ελπίδας μεγαλώνουν, η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το (επίσημο) Μνημόνιο με το 98% των πολιτών της να θεωρούν κακή την κατάσταση της οικονομίας της.
Δεν υπάρχει, δηλαδή, Έλληνας που να πιστεύει ότι η χώρα μπαίνει σε ενάρετο κύκλο. Δεν πα να μιλά ο πρωθυπουργός για «success story», δεν πα να προσπαθεί να πείσει ότι η χώρα έχει μπει σε ανάπτυξη, το βέβαιο είναι ότι το σύνολο του Ελληνικού λαού, αντιλαμβάνεται την κατάσταση διαφορετικά, θεωρώντας ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.
Όλοι μας θα θέλαμε να ισχύει το αντίθετο. Άλλωστε η οικονομία είναι ψυχολογία και όσο ισχυρότερο είναι το αίσθημα της ελπίδας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της ανάκαμψης.
Το χειρότερο όμως στα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι το 94% των Ελλήνων βλέπει ως πολύ αρνητική τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας, σε ζητήματα πέραν της οικονομίας, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον τους!
Δυστυχώς μια χώρα δεν μπορεί να σηκωθεί ξανά στα πόδια της όταν ο λαός της είναι γονατισμένος, χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον του.
Αν σε αυτά τα συναισθήματα, προστεθεί και η αίσθηση εθνικής ταπείνωσης που προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις στο «Μακεδονικό», η Ελλάδα φαντάζει παραιτημένη, σε αναντίστοιχη κατεύθυνση από εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης.
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος στον ιδρυματισμό που μπορεί να προκαλέσει η εξουσία και οι συναναστροφές αποκλειστικά εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Γι αυτό και ίσως να μην αντιλαμβάνεται την απόσταση που πλέον τον χωρίζει από την Ελληνική κοινωνία. Θα αρκούσε μια ματιά μόνο, στο αντίστοιχο Ευρωβαρόμετρο του 2014, προκειμένου να καταλάβει πώς ακριβώς έβλεπαν οι ίδιοι οι Έλληνες την πατρίδα τους τότε και πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται το δικό του «έργο» σήμερα.
Ο κ. Τσίπρας πλέον δεν μπορεί. Φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία. Αλλά, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως χώρα, αυτή η εθνική παραίτηση θα πρέπει να αναστραφεί.
Την ανύψωση της εθνικής αυτοπεποίθησης έχει οριοθετήσει ως βασική του προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν με το καλό αναλάβει τα ηνία της χώρας: Θα επιδιώξει να εμπνεύσει, να κινητροδοτήσει και να ενσωματώσει όλες τις υγιείς, παραγωγικές κοινωνικές ομάδες της χώρας, θα επιδιώξει να κάνει τους πολίτες να ελπίσουν ξανά! Θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης πολίτη – πολιτείας και να αναστρέψει την προσλαμβάνουσα της κοινωνίας για την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης. Θα επιδιώξει να περιβάλλει, πάλι, με κύρος τους Θεσμούς και να προχωρήσει στις μεγάλες συνταγματικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Θα προσπαθήσει ακριβώς να μεταστρέψει τους δείκτες μιζέριας που αποτυπώνει το Ευρωβαρόμετρο και όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.
Θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει όλα όσα αμφισβητήθηκαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά τουλάχιστον υπόσχεται, αυτά υπονοεί ο δημόσιος λόγος και η πολιτική παρουσία του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αποτελέσει την τελευταία ελπίδα μιας απογοητευμένης κοινωνίας.
Αν τα καταφέρει, η Ελλάδα μπορεί να ελπίσει ξανά
Διαφορετικά….