Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορίας.
H ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής. Η Ένωση Κεντρώων συναρτά τη στάση της από το αν η ΝΔ θα δεσμευτεί τώρα ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία. Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση. Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει τον λόγο 115 βουλευτές.
Η συζήτηση εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους και έως τώρα έχει σημαδευτεί πρωτίστως από τη συνταγματική εκτροπή του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, ο οποίος κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε πραξικόπημα.
Ενώ και η χθεσινή συνεδρίαση, που έκλεισε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και κόντρες με χαρακτηρισμούς για “Προδότες” και “Ναζί”.
Αντιπαράθεση Νίκου Κοτζιά και Ντόρας Μπακογιάννη
Υψηλοί τόνοι, όμως, επικράτησαν και στην αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της Ντόρας Μπακογιάννη που ξεκίνησε όταν η κυρία Μπακογιάννη είπε στην ομιλία της ότι παρακολουθεί τον κ. Κοτζιά να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση εγγράφων για το Σκοπιανό. Όπως είπε, είναι γνωστή η λογική της Στάζι, προσθέτοντας ότι ο κ. Κοτζιάς έχει εμπειρία από την αλήστου μνήμης συνεργασία του με το καθεστώς Χόνεκερ.
Η τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του κ. Κοτζιά. Σε έντονο ύφος έκανε λόγο για «ύβρεις συγκεκριμένου περιοδικού, που διασυνδέεται με την κυρία Μπακογιάννη» και για τις οποίες το περιοδικό έχει καταδικαστεί. «Την καλώ είτε να τις πάρει πίσω, είτε να δεχθεί την άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο», τόνισε.
Τα περί κατάθεσης στοιχείων εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονόησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ο οποίος έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής, απειλώντας ανοιχτά: «Θα μιλήσουμε με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε. Δεν πρόκειται να γλιτώσετε».
Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας: «Κύριε Μητσοτάκη, η πρόταση δυσπιστίας, λοιπόν, που καταθέτετε σήμερα στην κυβέρνησή μου, είναι καλοδεχούμενη. Την καλωσορίζω. Είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο που μου κάνετε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Είναι μιας πρώτης τάξεως, θα έλεγα, ευκαιρία, ώστε αυτές τις δύο μέρες να μιλήσουμε με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε, για το ποιος κέρδισε και ποιος έδωσε σε αυτήν τη μεγάλη ιστορία που μας ταλανίζει εδώ και 26 χρόνια, αλλά και λίγο περισσότερα, γιατί από τη δεκαετία του ‘70 έχουν γίνει παραχωρήσεις και λάθη για να βρεθούμε σήμερα σε αυτήν τη θέση. Θα τα πούμε, λοιπόν, όλα με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και το ποιος έχασε, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και τα σύμβολά της και ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα “Μακεδονία” για εσωτερική χρήση. Όλα θα τα πούμε. Δεν πρόκειται να γλιτώσετε. Διότι εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε εσείς εδώ, κύριε Μητσοτάκη».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Είστε ψεύτες και υποκριτές, ξεκίνησε την ομιλία του ο Άδωνις Γεωργιάδης. Φωνάζατε να καεί, να καεί το μπ… η Βουλή και τώρα φορέσατε τον μανδύα της μετριοπάθειας, επισήμανε, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πάρτο πίσω, του φώναξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς το λέγατε στην πλατεία, εγώ το πάρω πίσω, αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ.
Προκειμένου να τεκμηριώσει την ακραία επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στα πρακτικά συνέντευξη του Πάνου Καμμένου ότι δε θα γίνει πολιτική πόρνη ούτε του Σαμαρά, ούτε του Τσίπρακαι πρωτοσέλιδα περιοδικών με τον Αντώνη Σαμαρά πυροβολημένο ή ως ψυχασθενή.
Ειδικότερα για την αντιπαράθεση Νίκυ Κοτζιά- Ντόρας Μπακογιάννη παρουσίασε το εξώφυλλο του βιβλίου του υπουργού Εξωτερικών «Η Πολωνία και εμείς», ύμνος στον Γιαρουζέλσκι όπως είπε. «Ένα σταλινικός κομμουνιστής ήτανε!» προσέθεσε.
Ό,τι και να κάνετε η ιστορία θα γράψει ποιοι παρέδωσαν το ιερό όνομα της Μακεδονίας, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ.Ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε προσωπικά και στον κ. Κατσίκη, λέγοντάς του ότι δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για όσους ψηφίσουν κατά της πρότασης μομφής. Αντίθετα αναγνώρισε ως… υποχώρηση από την ιδεολογική τους συνέπεια την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων.
Για δολοφονία χαρακτήρων έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ζήτησε τον λόγο για να υπερασπιστεί τον Νίκο κοτζιά. Η κυρία Μπακογιάννη δεν τον κατηγόρησε για κομμουνιστή, αλλά ως πράκτορα της Στάζι διευκρίνισε.
Αντιπαράθεση Λοβέρδου- Αναγνωστοπούλου:
Αναγνωστοπούλου: Ανακαλέστε τα περί εθνομηδενιστών, γιατί πολλοί συνάδελφοί μας είναι στις φυλακές της Τουρκίας.
Λοβέρδος: Ακατανόητη η παρέμβαση δεν εννοούα την κυρία Αναγνωστοπούλου, αναφέρθηκε θετικά στο πρόσωπό της.
Γεωργιάδης: Αυτά παθαίνετε άμα λέτε καλά λόγια για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Καλά πάτε.
Παρακολουθείστε LIVE τη συνεδρίαση:
Η χθεσινή ημέρα
Από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης υπήρξαν εντάσεις στη Βουλή, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να ολοκληρωθεί η συζήτηση έως τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Αμέσως ξεκίνησε οξύτατη αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη να να σχολιάζει ότι «Η πρακτική αυτή είναι φοβική και αλαζονική ταυτόχρονα. Είναι φαλκίδευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τι φοβάται η κυβέρνηση; Τη βουλή; Αυτή τη συζήτηση ή μήπως το λαό καθώς έχουν προαναγγελθεί συλλαλητήρια το Σάββατο;». Ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόστηκε επί της δικής σας πρότασης δυσπιστίας όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω τον περιορισμό χρόνου. Αφού είστε περήφανοι, δώστε χρόνο να διαφημίσετε τη πολιτική σας». Ενώ και το σύνολο των κομμάτων ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής πλήρη εξάντληση του τριημέρου όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και όπως είχε γίνει σε αντίστοιχη πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Παράλληλα ζητήθηκε άνεση χρόνου για τις τοποθετήσεις των βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ως αβάσιμες απέκρουσε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Βουλής, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αποδίδοντας την επιλογή της πλειοψηφίας για ολοκλήρωση της συζήτησης το μεσημέρι του Σαββάτου στο αίτημα βουλευτών να προλάβουν να μεταβούν στις περιφέρειές τους και την οικονομία χρόνου που είχε εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση με τον περιορισμό των τοποθετήσεων μελών του υπουργικού συμβουλίου στα 15 έναντι μεγαλύτερου αριθμού σε ανάλογες διαδικασίες.
Φανερά, δε, ενοχλημένος από τις κατηγορίες του κ. Χατζηδάκη, υπερέβη το λόγο του Προέδρου και μιλώντας και με την ιδιότητα του κυβερνητικού στελέχους σήκωσε το γάντι, τονίζοντας: «Το τελευταίο πράγμα που φοβάται αυτή η κυβέρνηση και έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις, γιατί υπάρχει ένα προτέρημα, ένα πρόκριμα, μια παράδοση και μια διαδρομή. Γιατί έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απ’ έξω».
Ο Νίκος Βούτσης όμως συγκέντρωσε και τα πυρά του Ανδρέα Λοβέρδου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή την αναφορά του ότι αν η αντιπολίτευση δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση στους χρόνους και τις διαδικασίες τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι και η κυβέρνηση θα τηρήσει τις τοποθετήσεις μόνο 15 υπουργών. Σημειώνεται ότι οι 15 θα αναλάβουν ουσιαστικά την «εμπροσθοφυλακή» της κυβέρνησης.
«Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι θα ξαμολήσετε τους υπουργούς και υφυπουργούς; Τι είστε εσείς; Είστε Πρόεδρος της Βουλής. Ήταν έξω από τις αρμοδιότητές σας αυτό που είπατε», αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος.
Τελικώς, κατόπιν εντονότατων αντιδράσεων ο Νίκος Βούτσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης της συζήτησης έως το βράδυ του Σαββάτου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι εάν ο κατάλογος των ομιλητών έχει εξαντληθεί νωρίτερα δεν θα επιτρέψει διακοπή της συνεδρίασης και έναρξη αργότερα για την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο ίδιος, δε, έκρινε ότι ο χρόνος θα είναι παραπάνω από επαρκής, αφού πρότεινε μαραθώνιες συνεδριάσεις έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα απόψε, από τις 9.30 το πρωί έως τις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα αύριο και από τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα ολοκληρωθεί ως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής με την ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, για την έγκριση της οποίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επί του όλου αριθμού των βουλευτών.
Την ίδια ώρα, σε αποχώρηση από την ψηφοφορία φέρεται να προσανατολίζεται το ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να προϊδεάζει νωρίτερα από την Ολομέλεια με το σχόλιο «εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτά τα παιχνίδια», «καρφώνοντας» αμφότερους κυβέρνηση και ΝΔ.
Πρώτος ομιλητής στη διαδικασία ήταν ο Κωνσταντίνο Τσιάρας, βουλευτή της ΝΔ, που κατέθεσε και το σχετικό αίτημα για την πρόταση μομφής, ενώ συνεχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τοποθετήσεις σε υψηλούς τόνους και βαριές αλληλοκατηγορίες.
Νωρίτερα γράφαμε
Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ πρωθυπoυργoύ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.
H συζήτηση αρχίζει δύo ημέρες μετά από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης τής Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ ανακοίνωσε από τη βήμα της βουλής, ότι το κόμμα της Νέα Δημοκρατίας καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα.
Ενώ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστία σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, όπως έχουν κάνει όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Με αυτόν το τρόπο, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα διαπιστώσουμε πόσοι βουλευτές θα στηρίξουν την συμφωνία για την πΓΔΜ.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ καταφέρθηκε εναντίον και του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος για ακόμη μια φορά δεν βρίσκεται στη βουλή για να πάρει θέση σε τόσο κομβικά ζητήματα έχοντας αποδράσει στο Παρίσι.