today-is-a-good-day
15.5 C
Athens

Gadgets στην υπηρεσία της νέας εποχής πληρωμών

Μια πραγματική επανάσταση παραγωγής νέων καινοτόμων ιδεών αλλάζει τον τρόπο πληρωμών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Και τούτο καθώς νέα τεχνολογικά “εργαλεία” εισέρχονται στα μεγάλα διεθνή κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, με επίκεντρο το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, επιτρέποντας σε “τρίτους παίκτες”, εκτός από τις παραδοσιακές τράπεζες, να δραστηριοποιηθούν στον τομέα πληρωμών και γενικότερα τραπεζικών εργασιών. Όλα τούτα, δε, υπό το φως και της κοινοτικής οδηγίας PSD2 η οποία ανοίγει θεσμικά τον δρόμο για την εξέλιξη αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων με επίκεντρο τις τεχνολογικές εταιρίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών (fintech), επενδυτικά κεφάλαια, εταιρίες συμβούλων, διεθνή γραφεία νομικών υπηρεσιών  και οργανισμοί, αναζητούν την καινοτόμο ιδέα που θα γίνει μεταλλάξει τον τομέα των πληρωμών.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για την δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα των πληρωμών είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Visa Europe για συνολικές επενδύσεις 100 εκατ. δολ. σε εταιρίες fintech στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Visa Europe Charlotte Hogg, η Visa ενισχύει και κάνει πιο απλή και επωφελή την συνεργασία της με το οικοσύστημα των fintech προς όφελος και όλων των πλευρών και του τελικού καταναλωτή. Η Visa δίνει έμφαση μεταξύ άλλων σε fintech αρχικών σταδίων που προτείνουν λύσεις στον τομέα των αόρατων πληρωμών (invisible payments), αλλά και λύσεων που ενισχύουν την διαχείριση και τον έλεγχο των οικονομικών των καταναλωτών προς όφελος τους.

Τι έχουμε όμως να περιμένουμε στον τομέα των πληρωμών τα αμέσως επόμενα χρόνια; Αλλάζουν ριζικά ο τρόπος πληρωμών που ξέραμε μέχρι σήμερα; Το πλαστικό χρήμα αποσύρεται σταδιακά και δίνει την θέση στο ψηφιακό χρήμα (digital money) και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια;

Η νέα εποχή στον τομέα των πληρωμών θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά εναλλακτικών τρόπων πληρωμών, αναφέρει ο Jonathan Vaux, επιτελικό στέλεχος στον τομέα της καινοτομίας της Visa Europe.  To πλαστικό χρήμα όπου κυριαρχούν πλέον οι ανέπαφες πληρωμές αλλά και το ψηφιακό χρήμα θα συνυπάρχουν, ενώ θα αυξάνονται και οι συσκευές (wearables) μέσω των οποίων θα γίνονται συναλλαγές.

Ρολόγια, κοσμήματα, πορτ κλε και μια σειρά άλλων αντικειμένων ενσωματώνουν τεχνολογία που επιτρέπει πληρωμές.
Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές έχουν στη διάθεση και χρησιμοποιούν κατά περίπτωση όλα τα παραπάνω μέσα πληρωμών.

Η ανάπτυξη των μέσων αυτών πληρωμής εξαρτάται και από τα σημεία αποδοχής τους που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς διεθνώς, αλλά και τις συνεργασίες που θα συνάπτουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με εμπορικές επιχειρήσεις που παράγουν τα προϊόντα, αναφέρει.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα της ταυτοποίησης. Κάθε συσκευή μπορεί να προσφέρει διαφορετικό τρόπο ταυτοποίησης με χρήση βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης. Το αποτύπωμα του χεριού για να ανοίξει το κινητό, η αναγνώριση προσώπου για κάποια άλλη συσκευή  κλπ. Στο τομέα αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον και το γενικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Το ζητούμενο στις συναλλαγές είναι να γίνονται ευκολότερα, με ασφάλεια και ταχύτητα, ταιριάζοντας στο προφίλ του κάθε συναλλασσόμενου, αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια στις ψηφιακές συναλλαγές διασφαλίζεται από την τεχνολογία “token”, η οποία -με απλά λόγια- μετατρέπει τα στοιχεία της συναλλαγής σε ένα μοναδικό κωδικό, ο οποίος δεν μπορεί να υποκλαπεί.

Αναφέρεται επίσης , στα κέντρα καινοτομίας που έχει δημιουργήσει η Visa ανά τον κόσμο στη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών, στα οποία αναπτύσσονται καινοτόμες ιδέες σε συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις, που σταδιακά θα γίνονται πράξη και θα αφορούν μεταξύ άλλων ακριβώς τομείς όπως η ταυτοποίηση με νέους σύγχρονους βιομετρικούς τρόπους, νέες εφαρμογές σε καθημερινές πληρωμές κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ