Με έξι… αντί για 56 στελέχη, διεξάγεται το έργο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα, με τον φόρτο εργασίας να καθιστά, όνειρο θερινής νυκτός το στόχο του επαρκούς ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων σε δημόσια και ιδιωτικά έργα και επιχειρήσεις.
Η πλέον νευραλγική δημόσια υπηρεσία, για την προστασία του περιβάλλοντος από εν εξελίξει έργα και επιχειρηματικές δραστηριότητες, είναι μια από τις πλέον υποστελεχωμένες, όπως ανέφερε προ ημερών η προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, χημικός μηχανικός Σοφία Χριστοφόρου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη
Στη Βόρεια Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 6 επιθεωρητές, με την υποστήριξη δύο διοικητικών υπαλλήλων, αλλά ούτε στο νότο είναι καλύτερα τα πράγματα, όπου οι έλεγχοι διενεργούνται από 8 επιθεωρητές με συνδρομή από τρεις διοικητικούς υπαλλήλους.
Στελέχη του ΤΕΕ ανέφεραν στο president.gr, πως για την επαρκή ανταπόκριση του Σώματος Επιθεώρησης στα καθήκοντά του και εντός του αναγκαίου χρονικού πλαισίου, θα έπρεπε να δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 50 επιθεωρητές στη Βόρεια Ελλάδα και ο ανάλογος αριθμός στην Αθήνα.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, καθώς η πολιτεία επιμένει να μην εισακούει τις προτάσεις των μηχανικών, για εκχώρηση της αρμοδιότητας εκτέλεσης περιβαλλοντικών ελέγχων σε ιδιώτες μηχανικούς, κατά τα πρότυπα του θεσμού του «ελεγκτή δόμησης».
Έτσι μια χούφτα επιστήμονες καλούνται να φέρουν εις πέρας εκατοντάδες ελέγχους κατ` έτος, σε έργα και δραστηριότητες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων, ή να εκπονούν σχέδια Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων και να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου για διερεύνηση περιβαλλοντικών αδικημάτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αδειοδοτήσεις έργων μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών, πανελλαδικά έφτασαν τις 6.252 κατά την περίοδο 2012-2018. Η αδυναμία ολοκλήρωσης ελέγχων σε εύλογο χρόνο είναι συχνό πρόβλημα, που αρκετές φορές επιδεινώνεται από τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών.
Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το Σώμα Επιθεωρητών, ως υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει… συγκεκριμένο ωράριο, γεγονός που καθιστά απολύτως πραγματική τη θεωρία για βιομηχανίες που διακόπτουν κοστοβόρες λειτουργίας περιβαλλοντικής προστασίας μετά το πέρας του «επικίνδυνου» ωραρίου.
Μια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης εκπομπής ρύπων σε πραγματικό χρόνο, το οποίο όμως προς το παρόν, είναι εγκατεστημένο υποχρεωτικά μόνο σε πολύ μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα… Κύριος οίδε, αφού, λόγω του φόρτου εργασίας, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων, δεν υπερβαίνουν το 6% της συνολικής δραστηριότητας των Επιθεωρητών.
Βαγγέλης Μωυσής