today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Στοιχειωμένο ρεκόρ πάει να καταρρίψει η Γερμανία

Το Μουντιάλ της Ρωσίας έχει πάρει ήδη φωτιά μιας και σε μόλις 3 μέρες θα γίνει η πρώτη σέντρα.

Ολόκληρος ο πλανήτης μπαίνει στον ρυθμό της κορυφαίας γιορτής του ποδοσφαίρου και οι φίλοι της «στρογγυλής θεάς» αναμένουν με λαχτάρα να παρακολουθήσουν τα μεγάλα ματς της διοργάνωσης.

Το άγχος των ποδοσφαιριστών ακόμα μεγαλύτερο, όπως και η επιθυμία τους να σηκώσουν την «κούπα». Το βάρος πέφτει στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, η οποία θα κυνηγήσει κάτι που δεν έχει πετύχει καμία ομάδα 56 ολόκληρα χρόνια!

Να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ. Μέχρι στιγμής μόνο η μεγάλη Βραζιλία είχε κερδίσει την Τσεχοσλοβακία στο τελικό του 1962 και επανέλαβε τον θρίαμβο του 1958.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία εξέτασε την τύχη των κατόχων του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1966 και εδώ σας παρουσιάζουμε τι κατάφεραν (ή όχι) οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές στο επόμενο Μουντιάλ από την στέψη τους!

1966 – ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Με τον Πελέ στις τάξεις της η Βραζιλία και με δύο συνεχόμενα Παγκόσμια πρωταθλήματα να έχει στην τροπαιοθήκη της η «Σελεσάο» πηγαίνει στα γήπεδα της Αγγλίας, με στόχο να κάνει το τρία στα τρία. Ο σούπερ σταρ της ομάδας, όμως, τραυματίστηκε στο εναρκτήριο παιχνίδι με τη Βουλγαρία και παρά τη νίκη με 2-0 ήρθαν δύο ήττες με 3-1 από Ουγγαρία και Πορτογαλία (του Εουσέμπιο) κι έμεινε εκτός ομίλου.

1970 – ΑΓΓΛΙΑ
Σε μια επανάληψη του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, η Αγγλία αντιμετώπισε τη Δυτική Γερμανία στα προημιτελικά. Τα «Τρία Λιοντάρια» ήταν φαβορί για την πρόκριση και προηγήθηκαν με 2-0, ωστόσο ηττήθηκαν με 3-2 και αποκλείστηκαν.

1974 – ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Με τον Πελέ να είναι πλέον στη «δύση» της καριέρας του, η Βραζιλία προκρίθηκε δύσκολα από τον όμιλο με αντιπάλους τη Γιουκοσλαβία, τη Σκωτία και το Ζαΐρ. Στον δεύτερο όμιλο, όπως ήταν τότε το σύστημα διεξαγωγής, η «σελεσάο» έχασε στο κρισιμότερο παιχνίδι με 2-0 από την Ολλανδία, έμεινε 2η στον όμιλο και δεν προκρίθηκε στον τελικό.

1978 – ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Η Δυτική Γερμανία θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά στην πρεμιέρα αναδεικνύεται ισόπαλη με την Πολωνία και στη συνέχεια μένει στο 0-0 με την Τυνησία κι έρχεται 2η στον όμιλο. Στη 2η φάση των ομίλων δεν κατάφερε να σημειώσει νίκη απέναντι σε Ολλανδία, Ιταλία και Αυστρία κι επέστρεψε πρόωρα σπίτι της.

1982 – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να κάνει ντεμπούτο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η Αργεντινή τερμάτισε δεύτερη πίσω από το Βέλγιο στην πρώτη φάση του ομίλου. Στη 2η φάση η «αλμπισελέστε» μέτρησε μόνο ήττες απέναντι σε Ιταλία και Βραζιλία και ήρθε τρίτη και καταϊδρωμένη…

1986 – ΙΤΑΛΙΑ
Με μία νίκη και δύο ισοπαλίες η Ιταλία δεν έπεισε, αλλά προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 1ο όμιλο. Στη φάση των «16» στα νοκ άουτ παιχνίδια που καθιερώθηκαν από τότε η «σκουάντρα ατζούρα» έχασε με 2-0 από τη Γαλλία και αποκλείστηκε.

1990 – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η διοργάνωση δεν ξεκίνησε ιδανικά για την Αργεντινή, καθώς ήρθε τρίτη στον 2ο όμιλο, αλλά ευνοήθηκε ως καλύτερη τρίτη και προκρίθηκε στα νοκ άουτ. Εκεί αντιμετώπισε την Βραζιλία και επικράτησε με 1-0.
Στα  προημιτελικά χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι για να πανηγυρίσει την πρόκριση απέναντι στην Γιουγκοσλαβία. Η ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι έστειλε στον τελικό την παρέα του Μαραντόνα, καθώς απέκλεισε και την Ιταλία. Στα όνειρα για repeat, όμως, η Γερμανία είχε διαφορετική άποψη και επικράτησε με 1-0, σηκώνοντας την κούπα.

1994 – ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία στα γήπεδα της Αμερικής μπήκε δυνατά και πήρε την 1η θέση του ομίλου της, δείχνοντας ικανή να κυνηγήσει το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο. Στη φάση των «16» οι παγκόσμιοι πρωταθλητές επικράτησαν με 3-2 του Βελγίου, αλλά η πορεία τους σταμάτησε στα προημιτελικά, καθώς ηττήθηκαν με 2-1 από τη Βουλγαρία.

1998 – ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο τελικός που έχει μείνει χαραγμένος για το τι ακριβώς συνέβη στον Ρονάλντο. Το φαινόμενο οδήγησε εκ του ασφαλούς ως τον τελικό την Βραζιλία, αλλά εκεί ήταν η σκιά του καλού του εαυτού. Με αποτέλεσμα η Γαλλία να νικήσει με 3-0 και να πανηγυρίσει στο σπίτι της το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2002 – ΓΑΛΛΙΑ
Η χειρότερη υπεράσπιση τίτλου στη ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Η Γαλλία πήγε στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με φιλοδοξίες και κατάφερε και ήρθε… 4η στον όμιλο χωρίς να πετύχει γκολ και με μόλις 1 βαθμό. Δανία, Σενεγάλη και Ουρουγουάη αποδείχτηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια για τους «τρικολόρ».

2006 – ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στον 6ο όμιλο η Βραζιλία έκανε «πλάκα» και προκρίθηκε ως πρώτη πετυχαίνοντας μάλιστα 7 γκολ με Αυστραλία, Κροατία και Ιαπωνία. Στον δρόμο των πρωταθλητών στους «16» βρέθηκε η Γκάνα, την οποία διέλυσε 3-0. Κι ενώ φαντάζει ασταμάτητη απέναντι στη Γαλλία γνώρισε την ήττα με 1-0 και αποκλείστηκε. Ο Τιερί Ανρί έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα των Νοτιοαμερικάνων.

2010 – ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία απέτυχε παταγωδώς στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Ισοπαλία με Νέα Ζηλανδία και Παραγουάη και ήττα με Σλοβακία οδήγησε τους πρωταθλητές Ευρώπης σε πρόωρες διακοπές.

2014 – ΙΣΠΑΝΙΑ
Για τρίτη φορά στα τελευταία τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές δεν μπόρεσαν να προκριθούν στα νοκ άουτ. Οι «φούριας ρόχας» στην πρεμιέρα γνώρισαν βαριά ήττα από την Ολλανδία με 5-1 και μετά έχασαν με 2-0 από την Χιλή. Η νίκη με 3-0 επί της Αυστραλίας δεν «χρύσωσε το χάπι»…

2018 – ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η μοίρα των πρωταθλητών κόσμου από το 1966 και μετά δεν είναι καλή. Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ καλείται να κάνει «σπάσει αυτή την κατάρα»…

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ