Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυστηροποιήσει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητά της μόλις ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φθάσει το στόχο και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας περισταλούν σταδιακά, δήλωσε σήμερα ο Υβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο Μερς δήλωσε ότι οι κανόνες για το είδος των ενέχυρων που μπορούν να χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να δανείζονται από την ΕΚΤ θα πρέπει να ενισχυθούν ενώ χρειάζεται να αλλάξουν και κάποια κριτήρια που διέπουν τις αγορές ομολόγων.
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει φέτος το καλοκαίρι ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,55 τρισεκ. ευρώ θα τερματιστεί φέτος και να υπαινιχθεί ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το 2019.
«Καθώς κινούμαστε στο μονοπάτι της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα χρειαστεί να απορριφθούν κάποια προσωρινά μέτρα, που περιλαμβάνονται σε ένα κρατικό πλαίσιο, ή να μετασχηματιστούν σε εναρμονισμένα, πιο μόνιμα μέτρα», δήλωσε ο Μερς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κανόνες που επιτρέπουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδέχονται τραπεζικά δάνεια ως ενέχυρα θα χρειαστεί να καταργηθούν ή να γίνουν οι ίδιοι για το σύνολο της ευρωζώνης.
Η όποια αλλαγή θα γίνει αισθητή σταδιακά, καθώς οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει κάποια χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έως το 2021 μέσω δημοπρασιών μεγάλης διάρκειας.
«Το κάναμε όλο αυτό για να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο νομισματικής πολιτικής. Αλλά μόλις πετύχουμε αυτό το στόχο και μειωθεί η ζήτηση για ρευστότητα, αναμένεται να υπάρξει μικρότερη ανάγκη να συνεχιστούν τα μη συμβατικά μέτρα», δήλωσε ο Μερς. «Φυσικά, θα παραμείνουν ‘στο ράφι’ για να χρησιμοποιηθούν ξανά, εάν χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας για τη νομισματική πολιτική».
Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στις δικές της γνώσεις ως ο κορυφαίος τραπεζικός επόπτης στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τον δανεισμό προς τις τράπεζες και να γίνει πιο απαιτητική με τους οίκους αξιολόγησης που χρησιμοποιεί.