today-is-a-good-day
13 C
Athens

Σκουπιδοτενεκές των πλαστικών oι θάλασσες της Ασίας

Στο Βιετνάμ οι πλαστικές σακούλες καλύπτουν τους παράκτιους βάλτους, στην Ταϊλάνδη μία φάλαινα πέθανε επειδή κατάπιε 80 σακούλες, κάποια από τα νησιά της Ινδονησίας δεν έχουν τίποτε παραδεισένιο: στην Ασία οι επιπτώσεις της μόλυνσης από τις πλαστικές σακούλες είναι δραματικές.

Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ: μόνο αυτές οι πέντε χώρες της Ασίας πετούν κάθε χρόνο περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια τόνους πλαστικού στη θάλασσα, δηλαδή τα μισά απορρίμματα σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ocean Conservancy.

Αν δεν ληφθούν μέτρα ως το 2025, 250 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων θα έχουν συγκεντρωθεί στις θάλασσες παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης μόλυνσης από πλαστικό, το βλέπουμε παντού: στα ποτάμια μας, τους ωκεανούς μας, παντού», τονίζει ο Άχμαντ Άσοφ Μπίρι της Greenpeace στην Ινδονησία, την ώρα που η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ είναι μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ασία, με μια οικονομία που βασίζεται κυρίως στην παραγωγή πλαστικού, το οποίο στη συνέχεια απορρίπτεται στη φύση καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης.

Και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα, κυρίως όσοι εξαρτώνται από την αλιεία: η Νγκούγεν Τι Πουόνγκ από το Βιετνάμ είδε την περιοχή όπου ψάρευε να μετατρέπεται με την πάροδο των ετών σε ανοικτή χωματερή.

«Είναι εντελώς μολυσμένη, δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά», εξηγεί η ίδια αφού επιστρέψει από το πρωινό ψάρεμα μαζί με τα δύο μικρά της παιδιά.

Πρόσφατη έρευνα της ΜΚΟ World Animal Protection υπογράμμισε τους κινδύνους που ενέχουν τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων στη θάλασσα, τα οποία αποτελούν μέρος της μόλυνσης από το πλαστικό.

Πριν λίγες ημέρες μία φάλαινα -πιλότος πέθανε στην Ταϊλάνδη. Οι κτηνίατροι βρήκαν στο στομάχι της περισσότερες από 80 πλαστικές σακούλες, μία ακόμη απόδειξη της τραγωδίας της μόλυνσης από το πλαστικό, που δεν είναι «παρά η κορυφή του παγόβουνου», τονίζει ο Τζον Τάνζερ της ΜΚΟ WWF.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ