Αν υπάρχει μια ομάδα που κάνει πιο όμορφα, αγωνιώδη και ενδιαφέροντα τα Παγκόσμια Κύπελλα, αυτή είναι η Δυτική Γερμανία ( Γερμανία από το 1990 ). Σχεδόν τα περισσότερα παιχνίδια της από τα προημιτελικά και μετά, στα οποία -και πάλι- σχεδόν πάντοτε περνά, είναι απίστευτα σε εξέλιξη ποδοσφαιρικά θρίλερ. Και είναι τα παιχνίδια που τελικά μένουν στη μνήμη των φιλάθλων, για πολλά-πολλά χρόνια. Είναι έπη της Γερμανίας, τόσο οι επιτυχίες της όσο και οι εκάστοτε -μια φορά στο τόσο- αποκλεισμοί της.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Η εποποιία ξεκινά το 1954, όταν στον τελικό, το πασίγνωστο «θαύμα της Βέρνης», νικά την ανίκητη επί χρόνια “αράντσιπατ”, την Ουγγαρία, των Πούσκας, Χιντεγκούτι, Τσίμπορ, Κόκσιτς κ.α. Βρίσκεται να χάνει νωρίς-νωρίς 2-0, για να ανατρέψει τελικά το σκορ και να φορέσει το στέμμα, επικρατώντας με 3-2.
Από τότε ξεκινά η…τετραλογία των Νιμπελούνγκεν! Αφού περίπου κάθε 20 χρόνια κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ( πέραν των χαμένων τελικών και ημιτελικών ). Το 1974, εντός έδρας, επικρατεί στον τελικό με 2-1 των πραγματικά υπέροχων Ολλανδών, του Κρόιφ, του Νέεσκες, του Ρεπ κ.α. Το 1990, στην Ιταλία, με πέναλτι του Μπρέμε στο τέλος -μια ιδέα αυστηρό αλλά και αυτό που έπαιζε η Αργεντινή δεν το έλεγες ποδόσφαιρο..- επικρατεί των Λατινοαμερικανών, με τα περίφημα “δάκρυα του Μαραντόνα” την ώρα της απονομής του κυπέλλου στον σιδερένιο Λόταρ Ματέους. Και το 2014 η τετραλογία ολοκληρώνεται στη Βραζιλία, με ένα “διαστημικό” 1-7 στον ημιτελικό κόντρα στους οικοδεσπότες ( στο ημίωρο το σκορ ήταν 0-5…). Στον τελικό, πάλι κόντρα στην Αργεντινή, πάλι με 1-0. δύσκολα, στην παράταση.
Χαμένοι τελικοί κόντρα στην οικοδέσποινα Αγγλία, το 1966, με το γκολ-φάντασμα του Χαρστ στην παράταση, με 2-4, το 1982 από την Ιταλία του Πάολο Ρόσι με 1-3, το 1986 από την Αργεντινή του Μαραντόνα, σέ να ματς -αλίμονο!- θρίλερ, με 2-3, το 2002 από τη Βραζιλία των “4Ρ”, με 0-2. Τέσσερα τρόπαια, τέσσερις χαμένοι τελικοί, κι ένας χαμένος ημιτελικός που θεωρείται ίσως το συγκλονιστικότερο ματς του Μουντιάλ, το 3-4 στην παράταση, από την Ιταλία στο Μεξικό, το 1970.
“Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα όπου 11 παίζουν εναντίον 11 και στο τέλος νικούν οι Γερμανοί” είχε πει ο Γκάρι Λίνεκερ. Η αθλητική ιστορία δείχνει ότι είχε δίκαιο….
Με πληροφορίες από το poplike.gr