18.1 C
Athens

Ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς στόχευση & ανθρώπινο δυναμικό γίνεται;

*Του Υψηλάντη Τζούρου
Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ προκήρυξε ο Κος Χαρίτσης. Επιτέλους θα πει κάποιος, μετά από 3,5 χρόνια κινείται το ΥΠΟΙΑΝ. Είναι όμως στοχευμένες οι ενέργειες αυτές;
Δυο εξ αυτών των προγραμμάτων, ονομάζονται Ψηφιακό Βήμα και Ψηφιακό Άλμα.
Όπως και σε προηγούμενες προκηρύξεις, μέσα στα προγράμματα αυτά, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στόχευσης των ενεργειών που θα χρηματοδοτήσουν, λες κι έχει στόχο η χώρα να ‘πετά λεφτά από το παράθυρο’.
Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, μιας και οι δείκτες της χώρας σε θέματα συνδεσιμότητας, ψηφιακών δεξιοτήτων, ηλεκτρονικού εμπορίου, e-government είναι εξαιρετικά χαμηλές, όπως αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης των ψηφιακών επιδόσεων των χωρών – μελών της ΕΕ (European Digital Progress Report / EDPR).
Κι όμως, ο Κος Χαρίτσης για άλλη μια φορά, αγνοεί τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει μια εταίρεια ως προς το digital transformation (ψηφιακό μετασχηματισμό).
 Βλέπετε, η ίδια η έκθεση της Ε.Ε. για την Ελλάδα, γράφει:
‘Όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο.
Το 2017, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο σε τακτική βάση (67 %) ήταν από
τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 81 %). Ο  αριθμός των ατόμων που διαθέτουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων έχει
μείνει στάσιμος στο 46 % και η Ελλάδα παραμένει πολύ κάτω του μέσου όρου της ΕΕ (57 %).
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο ποσοστό ειδικών ΤΠΕ (1,4 %) στην ΕΕ, αλλά το ποσοστό των ειδικών ΤΠΕ υπήρξε σχετικά σταθερό κατά τα τελευταία χρόνια.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να πάσχει από «διαρροή εγκεφάλων» και η αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικών ΤΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας
Πως λοιπόν, θα γίνει ο επιθυμητός μετασχηματισμός, όταν αποκλείεται ως δαπάνης, η συμβουλευτική προς τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να αντιληφθούν τις ελλείψεις τους και να μετασχηματίσουν τη δραστηριότητα τους;
Και πως είναι δυνατόν να αγνοεί πως ακόμα και κορυφαίες ελεγκτικές του κόσμου, δημιούργησαν τμήματα ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχείρησεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της αγοράς που ολοένα και αυξάνονται.

Κι αν δεν πιστεύει εμένα ο Κος Χαρίτσης, ας δει την αναφορά που κάνει η έκθεση για το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και το άρθρο του Forbes  που παραθέτω στις πηγές ή τις εικόνες που παραθέτω πιο πάνω ή αμέσως πιο κάτω με πηγή την 451 Digital Alliance ή την Pierre Audoin Consultants που δείχνουν πως η συμβουλευτική είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις, αλλά και πως η επιτυχία του μετασχηματισμού κρίνεται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Ίσως καταλάβει τότε πως είναι απολύτως απαραίτητο το ανθρώπινο κεφάλαιο και η στόχευση, δηλαδή η διοίκητική επιστήμη για να πετύχει μια ενέργεια και δεν αρκούν τα κονδύλια χωρίς αυτή.
Πηγές :

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ