today-is-a-good-day
9.7 C
Athens

Η Κυβέρνηση με ποιον είναι; Με την Ελλάδα ή με τα Σκόπια;

Τις τελευταίες ώρες έχουν κατακλύσει τα τηλεοπτικά παράθυρα, τις στήλες των εφημερίδων και το διαδίκτυο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι (κυρίως προερχόμενοι από την Αυγή) οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη αποδοχής της άθλιας συμφωνίας που διέρρευσε σχετικά με το Σκοπιανό. Κοντά σε αυτούς τα γνωστά Συριζοτρόλ, όπου δεν αφήνουν άνθρωπο σε χλωρό κλαρί, αν τύχει να διαφωνήσει με την εκχώρηση της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

Ενδιαφέρον ασφαλώς και έχει η αντίδρασή τους που δείχνει μια από καιρό επικοινωνιακή προετοιμασία μπροστά στην κριτική που επρόκειτο να υποστούν. Είναι προφανές ότι η στρατηγική τους έχει απολύτως αμυντικά χαρακτηριστικά, δηλαδή επιχειρήματα που κινούνται στα όρια των fake news προκειμένου να «πείσουν» για την ορθότητα της επιλογής τους.

  • Λένε για παράδειγμα (συγκεκριμένα το επιχείρημα αυτό ακούστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό) ότι «αν πετύχουμε σύνθετη ονομασία θα πρόκειται για μεγάλη νίκη, μιας και τόσα χρόνια 140 χώρες αναγνώριζαν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία»

Απάντηση: Είναι προφανές ότι το επιχείρημα αυτό είναι αστείο. Γιατί αν ίσχυε, τα Σκόπια θα προσπερνούσαν την Ελλάδα και θα επεδίωκαν να αναγνωριστούν από 150, 160, από όλες δηλαδή τις χώρες, χωρίς να νοιάζονται για τη δική μας γνώμη. Ασφαλώς όμως, ουδεμία αξία έχει για τα Σκόπια το πώς θα τα αποκαλεί η Τανζανία ή το Νεπάλ στις διακρατικές τους σχέσεις. Αντίθετα το μόνο που τους απασχολεί είναι να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση του ονόματός τους από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλαδή από τους Έλληνες. Ασφαλώς λοιπόν, δεν θα πρόκειται για νίκη, αλλά για γιγαντιαία ήττα, μια και θα έχουμε παραχωρήσει την πιστοποίηση στους Σκοπιανούς, με την δική μας επιρροή να περιορίζεται στο νότιο τμήμα κάποιας περιφέρειας.

  • Ισχυρίζονται ότι το θέμα δεν λύθηκε τόσα χρόνια λόγω της εμμονής του Αντώνη Σαμαρά το 1992, όπου κόντρα σε όλους απέρριψε, τη σύνθετη ονομασία.

Απάντηση:  Το 1992  η απόφαση για απόρριψη της σύνθετης ονομασίας ελήφθη σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών κομμάτων (πλην ΚΚΕ) συμπεριλαμβανομένου και του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ!  Με λίγα λόγια, τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όσο και το πρόδρομο κόμμα του κ. Τσίπρα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, είχαν την ίδια ακριβώς θέση με τον Αντώνη Σαμαρά, απορρίπτοντας τη σύνθετη ονομασία που θα περιελάβανε τον όρο Μακεδονία. Με μία μόνο διαφορά: Ο Αντώνης Σαμαράς έμεινε πιστός στην άποψή του, σε αντίθεση με το κόμμα του κ. Τσίπρα που άλλαξε θέση με την γνωστή ταχύτητα των οβιδιακών μεταμορφώσεών του.

  • Ισχυρίζονται ότι ο Σαμαράς φταίει για το πρόβλημα, γιατί το 1990- 1992 θα μπορούσε να κερδίσει κάτι…

Απάντηση: Ο μόνος πολιτικός που κέρδισε χειροπιαστούς διεθνείς όρους που απαγόρευαν στο κρατίδιο να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Συγκεκριμένα  στις 16/12 του 1991 κατάφερε και εξασφάλισε από την τότε ΕΟΚ, ως προϋπόθεση αναγνώρισης των Σκοπίων, την υιοθέτηση   συνταγματικών και πολιτικών εγγυήσεων από τους γείτονές ότι: α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, β) Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα, γ) Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».

Θυμίζουμε ότι τότε το σύνολο του πολιτικού κόσμου (συμπεριλαμβανομένου του Συνασπισμού, αλλά και των Πασοκογενών Κουρουπλήδων) πανηγύριζε για την «τεράστια εθνική επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά».

Να σημειωθεί ότι τυπικά οι όροι αυτοί ισχύουν μέχρι σήμερα, και μάλιστα επικαιροποιήθηκαν σε σύνοδο κορυφής το 2013.

  • Ισχυρίζονται ότι ο Αλ. Τσίπρας εφαρμόζει ακριβώς την πολιτική του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αποδεχόταν σύνθετη ονομασία – erga-omnes.

Απάντηση: Ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή του ποτέ δεν αποδέχτηκε την ύπαρξη «Μακεδονικής ταυτότητας» και «Μακεδονικής γλώσσας», όπως κάνει ανοιχτά πλέον ο κ. Τσίπρας. Θεωρούσε ότι ο αλυτρωτισμός εκπορευόταν (και) από αυτά τα δύο συστατικά του αυτοαποκαλούμενου «Μακεδονικού έθνους». Ως εκ τούτου, η κυβέρνησή του ουδέποτε δέχτηκε μείζονες υποχωρήσεις στο ζήτημα, επιβάλλοντας με επιτυχία, το περίφημο βέτο στο ΝΑΤΟ.

  • Ισχυρίζονται ότι η γλώσσα του κρατιδίου δεν μπορεί να αλλάξει, είναι η «Μακεδονική» και έχει εκχωρηθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στα Σκόπια το 1977 σε κάποια σύνοδο του ΟΗΕ.

Απάντηση: Προφανώς πρόκειται για απαράδεκτο ψέμα, που ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν έχουν τολμήσει να εκστομίσουν. Θυμίζουμε μόνο τη διαφορά μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης (η οποία σερβίρει το παραπάνω «επιχείρημα») και του τ. Πρωθυπουργού Α.Σαμαρά ο οποίος ως προεδρεύων της Ε.Ε., παρουσία των τριών Οργάνων της Ε.Ε., είχε αποστομώσει Σκοπιανό δημοσιογράφο, δηλώνοντας του ότι «δεν γνωρίζει να υφίσταται Μακεδονική γλώσσα». Επίσης, γι αυτό το ζήτημα απάντηση έδωσε χθες και ο πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και διακεκριμένος γλωσσολόγος Γ.Μπαμπινιώτης, ο οποίος διέψευσε τα επιχειρήματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «Το μόνο θέμα που συζητήθηκε σε εκείνη τη διάσκεψη του ΟΗΕ ήταν ο μεταγραμματισμός τοπωνυμίων με λατινικούς χαρακτήρες διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και των Σκοπίων» εξήγησε ο κ. Μπαμπινιώτης. «Δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως ‘’Μακεδονικής’’»

  • Ισχυρίζονται τέλος, ότι δεν μπορεί να αποτραπεί μια σύνθετη ονομασία, μιας και με το όνομα FYROM παραδώσαμε στα Σκόπια σύνθετο όνομα το οποίο περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»

Απάντηση: Πρόκειται για απίστευτη ανοησία. Τα Σκόπια θεωρούν το όνομα αυτό εξόχως απαξιωτικό για την υπόστασή τους, μιας και τους προσδίδει χαρακτηριστικά ΤΕΩΣ (και όχι νυν) «Μακεδόνων», υπό το παλαιό πλαίσιο της υπόστασής τους εντός της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Σε πολλές μάλιστα επίσημες συνόδους είχαν επιχειρήσει να αλλάξουν τον χαρακτηρισμό αυτό, με το «επιχείρημα» ότι δεν μπορεί ένας λαός να αποκαλείται ως «τέως Μακεδονικός υπό την ομπρέλα μιας διαλυμένης Ομοσπονδίας».

Αυτά είναι ορισμένα από τα επιχειρήματα με τα οποία προσπάθησαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ τις τελευταίες ώρες να δικαιολογήσουν την μεγάλη εθνική ήττα στην οποία παρασύρουν τη χώρα.

Η λήθη πάντα θεωρούσαν ότι ήταν ένας από τους καλύτερους συμμάχους της προπαγάνδα τους. Αλλά μάλλον εδώ έκαναν λάθος!

Γιώργος Μουρούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ