Φάρο πραγματικού πνεύματος, αλλά και λαμπρό παράδειγμα και συνάμα υπόδειγμα του «τι μπορούμε να επιτύχουμε, ως Έλληνες, όταν, επιστρατεύοντας όλη την δημιουργικότητα και επινοητικότητά μας, και χωρίς ίχνος αλαζονείας -αλλά, αντιθέτως, με αυτοπεποίθηση και ακλόνητη πίστη στην αρχή της Αριστείας – επιχειρούμε ν’ ανταγωνισθούμε τους καλύτερους στον διεθνή στίβο είτε της Επιστήμης, είτε της Οικονομίας και της Πολιτικής, είτε του Πολιτισμού εν γένει» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εορτασμού για τα 40 χρόνια λειτουργίας του. Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος, στον οποίο απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου, στάθηκε σε μια πρόσφατη αναφορά του καθηγητή στο ΜΙΤ και ενός από τους κορυφαίους ειδικούς στην Θεωρητική Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, του Κρητικού Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, σύμφωνα με την οποία «κάθε ικανός Έλληνας επιστήμονας οφείλει να έχει ως φιλοδοξία το να δουλέψει σκληρά, ώστε γίνει ο καλύτερος στον κλάδο του, όχι απλώς και μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον Κόσμο».
«Αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες αλλά και επιτρέπουν οι δομές και τα μέσα που υπάρχουν σήμερα στην διάθεσή του» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς «μόνον έτσι η Ελλάδα θα καταστεί έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Και όπως εξήγησε «Αυτή την κρίσιμη αποστολή της προετοιμασίας της Νεολαίας μας ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα μέλλον που ταχέως έρχεται, καλείται, ως δημιουργός και θεματοφύλακας της λαμπρής του παράδοσης, να επιτελέσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και μάλιστα στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για την Χώρα μας και τον Λαό μας. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θ’ ανταποκριθεί πλήρως και σε αυτό το, κυριολεκτικώς, Εθνικό προσκλητήριο».
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε επίσης «πρωτοποριακό» το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που «συνεχίζει την σπουδαία παράδοση παραγωγής Γνώσης και Πολιτισμού στην Ελλάδα», μια παράδοση, η οποία όπως είπε «ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, με τον μοναδικής σπουδαιότητας Μινωικό Πολιτισμό, και συνεχίζεται αδιαλείπτως έως τις μέρες μας».
Σημείωσε ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), προσφέρουν σπουδές υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, καλλιεργούν και προάγουν την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με μεθόδους και αντιλήψεις που, σε ορισμένους τουλάχιστον επιστημονικούς κλάδους, είναι εφάμιλλες αυτών που συναντά κανείς στα επιφανέστερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Τέλος στάθηκε και στην εξωστρέφεια του Ιδρύματος, καθώς όπως είπε, είναι στους προσανατολισμούς του, αφού «βεβαίως σέβεται και υπηρετεί την παράδοση του Τόπου μας. Πλην όμως αισθάνεται ότι συνδέεται αμέσως και βαθύτατα με την Ευρώπη και την υπερεθνική θεσμική της έκφραση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί μόνιμο και αναπόσπαστο μέλος καθώς και θεμελιώδης αντηρίδα του Πολιτισμού της».
Η Προστασία της Οικογένειας
Η προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο της Κρήτης, σημειώνοντας ότι η σαφής κατοχύρωση μέσω του Συντάγματος των υποχρεώσεων του κράτους υπερ της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, έχει ως «στόχο τη θωράκιση της κοινωνική συνοχής, δοθέντος ότι η οικογένεια είναι ο πυρήνας του κοινωνικού συνόλου».
«Δυστυχώς», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο τόπος και ο λαός μας, το κοινωνικό κράτος δοκιμάζεται, πρωτίστως διότι το κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις που του αναλογούν, ακόμη και κατά το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων που αφορούν την Οικογένεια και τα Παιδιά». Σε αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η οικογένεια στην Ελλάδα πλήττεται σήμερα από πρωτόγνωρα φαινόμενα -εντελώς ξένα προς την Ελληνική νοοτροπία και παράδοση- γονέων οι οποίοι φέρονται στα παιδιά σαν ανθρωπόμορφα τέρατα. Βεβαίως μπορεί αυτά τα φαινόμενα ν’ αποτελούν, ευτυχώς, μια μικρή εξαίρεση από τον γενικό κανόνα των Ελλήνων γονέων, πλην όμως είναι ανάγκη να λάβουμε τώρα τ’ απαραίτητα μέτρα ώστε αυτές οι επικίνδυνες εμπειρίες να μην συνεχισθούν και, κυρίως, να μην πάρουν μεγάλες διαστάσεις».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι “προς αυτή την κατεύθυνση η στήριξη της Οικογένειας, του Παιδιού και, συνακόλουθα του κοινωνικού συνόλου καθώς και της κοινωνικής συνοχής συμβάλει τα μέγιστα έρχεται να καλύψει η δράση ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το φιλανθρωπικό σωματείο “Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας”».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση των Παιδικών Χωριών SOS, σημείωσε ότι η παρουσία του στην τελετή των εγκαινίων της δομής στο Ηράκλειο «έχει την έννοια της δημόσιας αναγνώρισης της εκ μέρους του σωματείου σας στήριξη του κοινωνικού κράτους σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ