today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος

Σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Βρυξέλλες, Τόκιο) παρουσιάζονται τον Ιούνιο, ταυτόχρονα, τρεις εκθέσεις και περφόρμανς με τίτλο «Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος».

Στην αθηναϊκή έκθεση συμμετέχουν τριάντα Έλληνες εικαστικοί και τα έργα τους θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη- και στο Μουσείο Ηρακλειδών, επίσης στο Θησείο. Τα εγκαίνια (8/6) θα αποτελέσουν το σημείο έναρξης των δύο παράλληλων εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες και το Τόκιο.

Εννοιολογική αφετηρία της έκθεσης είναι η κλασική, βραβευμένη μέ όσκαρ, ταινία «Φανταστικό Ταξίδι» (Fantastic Voyage, 1966) σε σκηνοθεσία Ρίσταρντ Φλάισερ, με θέμα τις περιπέτειες ενός υποβρύχιου πληρώματος, το οποίο συρρικνώνεται σε μικροσκοπικό μέγεθος ώστε να μπορέσει να εισέλθει, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στο σώμα ενός τραυματισμένου επιστήμονα.

Η αντιθετική ή ενοποιητική, κατά άλλους, σχέση «μικρόκοσμου» και «μακρόκοσμου», το εσωτερικό ή εικονιστικό ταξίδι μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι ο στόχος της έκθεσης «Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος», στη διοργάνωση της οποίας συμμετέχει και το εργαστήριο Pearl του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το πρότζεκτ βασίζεται σε σύλληψη και οργάνωση του εικαστικού Σπύρου Βερύκιου, τη θεωρητική επιμέλεια της σημειολόγου Ίλιας Κατσαρίδου και στον συντονισμό της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού.

Στις Βρυξέλλες, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Temple Gallery, ενώ στο Τόκιο θα παρουσιαστεί η χορευτική περφόρμανς «Magnetic Dance», στην οποία οι χορευτές θα φορούν αισθητήρες καταγραφής μαγνητικού πεδίου και κίνησης και θα στέλνουν τις μετρήσεις του πεδίου μεταξύ τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι χορευτές πλέκουν, από κοινού, τον ρυθμό και τη μελωδία της εκτέλεσης ελέγχοντας ο καθένας διαφορετικά σημεία σε ένα κοινό μετρικό σχήμα.

Σε κάθε μια από τις τρεις τοποθεσίες, Αθήνα, Βρυξέλλες, Τόκιο, θα τρέχει ένα ανεξάρτητο μοντέλο που παράγει γραφικά και ήχο. Τα γραφικά και ο ήχος θα καθοδηγούν τις κινήσεις των χορευτών, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που συνδέει φυσικές μετρήσεις, ανθρώπινη αντίληψη και υπολογιστικό μοντέλο.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ