Το ελληνικό animation προχωρά κατακτώντας τον δρόμο που του ανήκει κι όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε σήμερα «η συμμετοχή μας στο διάσημο Φεστιβάλ του Ανσί στη Γαλλία, δεν φαντάζει πια εξωπραγματική για εμάς», μετά την περσινή συμμετοχή στο διαγωνιστικό του μεγάλου αυτού Φεστιβάλ, με το «Αίνιγμα» των Άρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια και την «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα.
Για δεύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού animation, η Ελλάδα συμμετέχει οργανωμένα, με δικό της περίπτερο στο μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στο Ανσί της Γαλλίας (Annecy 11-16 Ιουνίου 2018), προκειμένου να προωθήσει το εγχώριο ανιμέισιον, να ανοίξει δρόμους σε διεθνείς συμπαραγωγές, σε διανομείς. Με μεγαλύτερο περίπτερο στην διάθεση της (18 τμ), ταινίες μεγάλου μήκους, σχέδια παραγωγής για τηλεόραση και διαδίκτυο και ταινίες μικρού μήκους.
Λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής στην Γαλλία οι άνθρωποι του ελληνικού τμήματος Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων (Αsifa Ηellas) παρουσίασαν το πρόγραμμα και τους σκοπούς του, σε μια συνέντευξη Τύπου στους χώρους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αφού την διοργάνωση στηρίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και η ελληνική πρεσβεία στη Γαλλία.
Ταινίες ανιμέισιον μεγάλου μήκους, όπως το φιλόδοξο σχέδιο Mentor του Άγγελου Ρούβα για τον Έλγιν και τα γλυπτά του Παρθενώνα, η μικρού μήκους της Ίριδας Ζιόγκα “Man Wanted” από το πρόγραμμα «μικροφίλμ» (συμπαραγωγή Εσθονίας, Αλβανίας, Ελλάδας), σειρές για τηλεόραση όπως “Ο θησαυρός στη ρίζα του δέντρου της γης» του Βαγγέλη Καραδήμα, κι άλλες ταινίες με ποικιλία στο περιεχόμενο, τη μορφή και τα μέσα θα παρουσιαστούν πιλοτικά στο φεστιβάλ.
«Μακάρι να είχαμε κι άλλες, ποτέ δεν είναι αρκετές οι παραγωγές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ και του Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, Βασίλης Καραμητσάνης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το ελληνικό ανιμέισιον να αποκτήσει δράσεις εξωστρέφειας, τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και στο εξωτερικό. Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση παραγωγών. Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο αρκετά προοδευτικό και ευέλικτο».
Για τον πανεπιστημιακό και αντιπρόεδρο της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Παναγιώτη Κυριακουλάκο «είμαστε σε μια αρχική αλλά σταθερή πορεία ενσωμάτωσης του ελληνικού ανιμέισιον στο ευρωπαϊκό» κι ότι επίσης «πετυχαίνουμε τον μετασχηματισμό της δράσης από αμιγώς καλλιτεχνική και σε εμπορική για την οπτικοακουστική βιομηχανία».
Τέλος, η σκηνοθέτρια και στέλεχος στη Διεύθυνση Νέων Μέσων της ΕΡΤ, Μαρινέτα Κρητικού παρουσίασε τις ταινίες του ελληνικού περιπτέρου.