Tην πρόβλεψη ότι ο Ερντογάν «μετά την εκλογή του, κι ενώ η Τουρκία θα βουτά προς την απολυταρχία, θα επανέλθουμε στη φάση των εντάσεων με τη γειτονική μας χώρα και σημείο αιχμής θα είναι τα ενεργειακά κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου», κάνει ο κ. ‘Αγγελος Συρίγος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Συρίγος επισημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές ότι ο Ερντογάν θα αποφύγει να δημιουργήσει κάποιο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ενώ είναι ιδιαίτερα ισχυρή η εκτίμησή του ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές. Ταυτόχρονα, ο κ. Συρίγος αναλύει την κρίση που μαστίζει την τουρκική οικονομία και την πολιτική παροχών που ακολουθεί ο Ερντογάν προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές.
Ο κ. Συρίγος επικεντρώνει την ανάλυσή του στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία κάνοντας λόγο «για συνθήκες απολύτως ελεγχόμενες» και προσθέτει «το 90% των ΜΜΕ προβάλλει διαρκώς τον Ερντογάν, αποκλείοντας πλήρως την αντιπολίτευση» και ενώ «η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016».
Η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση παραμένει διασπασμένη, τονίζει ο κ. Συρίγος και σημειώνει ότι «παρά τις προσπάθειες των Κεμαλικών, η αντιπολίτευση κατέρχεται διασπασμένη με τρεις υποψηφίους. Επιπλέον ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP είναι εδώ και μήνες κρατούμενος στις φυλακές, περιμένοντας κάποια στιγμή να γίνει η δίκη του, ωστόσο ο Ερντογάν παραμένει με διαφορά ο δημοφιλέστερος πολιτικός».
Για την τακτική του Ερντογάν, ο κ. Συρίγος σημειώνει ότι «τηρώντας τις προεκλογικές παραδόσεις, ο Ερντογάν προσφέρει στους ψηφοφόρους παροχές ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ», ενώ τον Ιούνιο και τον Αύγουστο θα δώσει σε 12.000.000 συνταξιούχους δώρο 2.000 τουρκικών λιρών (περίπου 480 Euro). Περίπου 600.000 ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα διπλασιάσουν μόνιμα τις συντάξεις λαμβάνοντας επιπλέον 500 τουρκ. λίρες (120 Euro) ανά μήνα. Όσοι χρωστούν στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 36 μηνιαίες δόσεις ενώ θα σβηστούν όλες σχεδόν οι προσαυξήσεις. Εκατομμύρια μικροπαραγωγοί μαύρου τσαγιού στην Τουρκία θα δουν την παραγωγή τους να αγοράζεται από το κράτος σε τιμές κατά 16% υψηλότερες από πέρυσι.
Στα ανωτέρω, υπογραμμίζει ο κ. Συρίγος, πρέπει να προστεθεί ότι από το 2002 που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν, το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων έχει αυξηθεί κατά 26 φορές. Αποδέκτες είναι 15 εκατομμύρια άτομα (άνεργοι, ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι, άποροι φοιτητές, νεαρές μητέρες κ.λ.π.). Εκτός από τις οικονομικές παροχές ο Ερντογάν υποσχέθηκε να νομιμοποιήσει 13.000.000 αυθαίρετα. Τέλος, θα επιτρέψει την επανεγγραφή στα πανεπιστήμια της χώρας σε 500.000 άτομα που για διαφόρους λόγους διεγράφησαν από τα πανεπιστημιακά μητρώα.
Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Ερντογάν, επισημαίνει ο κ. Συρίγος «με μία σειρά προεδρικών διαταγμάτων έχει νομιμοποιήσει τη χρήση ασφράγιστων ψηφοδελτίων στις εκλογές. Στην επαρχία αποκλειστικοί αρμόδιοι να αποφανθούν για τη νομιμότητα των ψηφοδελτίων είναι οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Όσοι πρόεδροι ήσαν αντίθετοι στον Ερντογάν, έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια και στη θέση τους έχουν διορισθεί άλλοι. Επιπλέον, μάλλον θα απαγορευθεί η παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών στα εκλογικά τμήματα».
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, προσθέτει, είναι βέβαιον ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει να «εκλεγεί» από την πρώτη Κυριακή. Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό του στις μεγάλες πόλεις όπου η δυνατότητα νοθείας είναι πιο περιορισμένη εν συγκρίσει προς την επαρχία. Εάν στις μεγάλες πόλεις διατηρήσει ένα ποσοστό γύρω από 43%-45%, θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά. Εάν υποχρεωθεί να πάει στον δεύτερο γύρο είναι πιθανόν να δει όλη την αντιπολίτευση να συσπειρώνεται γύρω από τον όποιο αντίπαλό του. Προς το παρόν έχει να παλέψει με δύο εχθρούς. Ο ένας είναι ο εαυτός του που λειτουργεί εντελώς πολωτικά σε μία βαθιά διχασμένη κοινωνία. Ο άλλος είναι η κατάσταση της οικονομίας που αντανακλάται στη διολίσθηση της ισοτιμίας της τουρκ. λιρας έναντι των ξένων νομισμάτων. Από την αρχή του χρόνου έχει υποτιμηθεί κατά 18% έναντι του δολαρίου. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν αποφάσισε πρόωρες εκλογές. Διαπίστωσε ότι η οικονομία δεν θα άντεχε τους επόμενους μήνες.
Η Ελλάδα
Όπως παρατηρεί ο κ. Συρίγος , «η εκτίμηση ότι μέχρι και τις εκλογές ο Ερντογάν θα αποφύγει να δημιουργήσει κάποιο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει» και ότι «προς το παρόν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα συναισθήματα που προκάλεσε η δολοφονία των 60 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα με τη Γάζα». Ο Ερντογάν, προσθέτει, άρπαξε την ευκαιρία και εμφανίζεται επικεφαλής μίας προσπάθειας να κηρύξει εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από κατεχόμενα αραβικά εδάφη (προσοχή! Όχι σε όλα τα ισραηλινά προϊόντα…).
Καταλήγοντας ο κ. Συρίγος τονίζει ότι «μετά την εκλογή του, όμως, κι ενώ η Τουρκία θα βουτά προς την απολυταρχία, θα επανέλθουμε στη φάση των εντάσεων με τη γειτονική μας χώρα με σημείο αιχμής θα είναι τα ενεργειακά κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου».