today-is-a-good-day
13.4 C
Athens

Θάσος: Η αναζήτηση της θεατρικής τέχνης κοντά στη φύση

Όταν η θεατρική τέχνη διδάσκεται μέσα στο φυσικό περιβάλλον και η δημιουργική διάθεση των νέων ηθοποιών αγκαλιάζεται από τη θαλάσσια αύρα δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τότε η θεατρική εκπαίδευση επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών, αλλά και όσων απλά αγαπούν το θέατρο, μετατρέπεται σε μια πρωτόγνωρή εμπειρία.

Αυτή τη διαφορετική εμπειρία καλεί μικρούς και μεγάλους να ζήσουν και φέτος από κοντά ο Δήμος Θάσου και η σχολή θέατρου «Δήλος» σ’ ένα από τα ομορφότερα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με την πλούσια ιστορία και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.

Ο Δήμος Θάσου για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνει το «Θεατρικό Αντί-σκηνο 2018», από 16 έως και 21 Ιουλίου, στο δημοτικό κάμπινγκ του Πρίνου, που βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Το «Θεατρικό Αντί-σκηνο» είναι μια σειρά σεμιναρίων γύρω από τη θεατρική τέχνη που απευθύνονται σε φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών (χορού, δραματικών σχολών / πανεπιστημιακών τμημάτων, εικαστικών – μουσικών σχολών), σε καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, σκηνοθέτες, μουσικούς κ.ά.), σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ή θέλουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά και επαγγελματικά με τη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ στον οποίο και ανήκει η ιδέα της διοργάνωσης των θεατρικών σεμιναρίων μέσα από μια ξεχωριστή εμπειρία δίπλα στη φύση, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογραμμίζει το «Θεατρικό Αντί-σκηνο» είναι μια ταχύρρυθμη δραματική σχολή με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε φορά που προσελκύει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. «Την ίδια στιγμή», σημειώνει ο δήμαρχος, «δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους της τέχνης να επισκεφθούν το νησί, ν’ αποκτήσουν εμπειρίες, γνώσεις και ταυτόχρονα να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της Θάσου, την ιστορία της, τα έθιμα και τις παραδόσεις, τη φιλοξενία των κατοίκων της».

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ επισημαίνει ότι μέσα από τέτοιες δράσεις τόσο οι επισκέπτες όσο και μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια και τα θεατρικά εργαστήρια ανακαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ιστορικής διαδρομής των Θασίων και των όσων έχουν επιτύχει στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό γενικότερα.

Οι άνθρωποι που θα μεταδώσουν τις εμπειρίες τους

Καταξιωμένοι άνθρωποι του θέατρου θα αναλάβουν όχι απλώς να διδάξουν όσους συμμετέχουν στα σεμινάρια αλλά θα τους μεταδώσουν γνώσεις και εμπειρίες από τη δική τους προσωπική ενασχόληση με την θεατρική τέχνη. Φέτος στο «3ο Θεατρικό Αντί-σκηνο» θα διδάξουν:

– Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Δήμητρα Χατούπη, διευθύντρια της θεατρικής σχολής «Δήλος», με θέμα «Κείμενα και αντικείμενα».

– Ο θεατρικός συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, με θέμα «Γράψε – παίξε το έργο σου», ένα σεμινάριο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015 στο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Εθνικού Θεάτρου. Φέτος το θέμα του σεμιναρίου είναι: «Θέατρο ντοκουμέντο».

– Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, ιδρυτής της Εταιρίας Θεάτρου Χώρος με θέμα «Ο Ρόλος της Μάσκας στην Υποκριτική Τέχνη».

– Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, με θέμα «Λογοτεχνία και Θέατρο-Εκλεκτικές συγγένειες».

– Η σκηνοθέτης Αλεξάνδρα Καζάζου, συνεργάτης του περίφημου Ινστιτούτου Γκροτόφσκι, με θέμα «Η ένταξη της ατομικότητας στην ενέργεια του συνόλου».

– Ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Λάμπης Ζαρουτιάδης,
(Λόγω Τιμής, Η ζωή που δεν έζησα, Φεύγα, κ.α) με θέμα «Ο ηθοποιός κάτω από τη σκηνή και μπροστά στην κάμερα».

– Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Αδαμαντιάδης, με θέμα «Η μέθοδος Meisner στα έργα του Σαίξπηρ».

– Η σκηνοθέτης και υπεύθυνη των θεατρικών ομάδων του Δήμου Θάσου Δέσποινα Πανταζή, με θέμα «Τεχνικές προσεγγίσεις στον ρεαλισμό».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι δράσεις που απευθύνονται στα παιδιά του νησιού που μέσα από τη θεατρική τέχνη ανοίγουν νέους δρόμους δημιουργικής έκφρασης. Ο δήμαρχος της Θάσου δίνει μεγάλη σημασία στα εργαστήρια που υλοποιούνται για τα παιδιά στο πλαίσιο των δράσεων του «Θεατρικού Αντί-σκηνου» σημειώνοντας με έμφαση «ότι τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά με κάθε τρόπο, προσφέροντάς τους ερεθίσματα για να σκεφτούν και να δημιουργήσουν».

Και φέτος στο πλαίσιο των θεατρικών σεμιναρίων έχουν προγραμματιστεί παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, καθημερινά, μόλις δύει ο ήλιος ο δάσκαλος γιόγκα Αντώνης Ζούλης, με θεατρικές σπουδές στη Νέα Υόρκη, χαλαρώνει τους συμμετέχοντες στην αμμουδιά με ειδικές ασκήσεις και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές δράσεις.

Ιδανικό μέρος για διακοπές και δημιουργία

Το δημοτικό κάμπινγκ το οποίο επέλεξε φέτος ο Δήμος Θάσου να φιλοξενήσει το «Θεατρικό Αντί-σκηνο» βρίσκεται στο δασύλλιο του Πρίνου, 800 μέτρα νοτιοδυτικά του λιμανιού (Σκάλα Πρίνου). Εκεί, μέσα στα πεύκα και πάνω στην παραλία, σε μια επίπεδη και κατάφυτη έκταση 70 στρεμμάτων, βρίσκεται το δημοτικό κάμπινγκ του Πρίνου. Είναι η μεγαλύτερη και πιο πράσινη κατασκηνωτική μονάδα του νησιού, με 250 είδη δέντρων και πληθώρα λουλουδιών που δημιουργούν ένα περιβάλλον ευχάριστο και δροσερό, ιδανικό για διακοπές, χαλάρωση αλλά και δημιουργία.

Η υπέροχη αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά είναι κατάλληλα για κολύμπι και ηλιοθεραπεία, ενώ παιδική χαρά και beach volley προσφέρουν ευκαιρία για παιχνίδι και αθλητισμό. Υπάρχουν αρκετοί ψαρότοποι και τα νερά τους είναι πλούσια σε ψάρια και χταπόδια για τους φανατικούς.

Ο δήμαρχος κ. Χατζηεμμανουήλ προσκαλεί και φέτος όλους τους ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο και την τέχνη να συμμετάσχουν στο «3ο Θεατρικό Αντί-σκηνο» περνώντας λίγες μέρες δίπλα στη φύση και κοντά στη θάλασσα, ζώντας μια μοναδική εμπειρία που όπως υποστηρίζει «θα τους σημαδεύσει και θ’ αποτελέσει σταθμό στην υπόλοιπη καλλιτεχνική τους διαδρομή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ