*Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Φανταστείτε εκεί που κάθεστε και πίνετε τον καφέ σας στην πλατεία, να παρατηρήσετε με την άκρη του ματιού σας να περνά λίγα μέτρα πιο πέρα ένα ανήλικο παιδί και δίπλα του να περπατά ένα άνδρας ο οποίος το κρατά σφιχτά από το χεράκι του.
Κάτι όμως δεν πάει καλά με την εικόνα που βλέπετε.
Παρατηρείτε το παιδάκι ότι προσπαθεί να ξεφύγει και ο άνδρας το κρατά με δύναμη και σε δευτερόλεπτα το βάζει με τη βία σε ένα αυτοκίνητο.
Το μυαλό σας δουλεύει γρήγορα, πρέπει να κάνετε κάτι να βοηθήσετε πριν να είναι πολύ αργά.
Την ίδια στιγμή με εσάς κάποιος σε διπλανή καφετέρια έχει προλάβει να σημειώσει τον αριθμό του αυτοκινήτου και έχει προσέξει προς τα πού κατευθύνεται.
Είστε δύο αυτόπτες μάρτυρες μιας απαγωγής. Πώς θα γίνει να ενημερώσετε άμεσα όσους περισσότερους μπορείτε οι οποίοι θα συλλέξουν τα στοιχεία χωρίς γραφειοκρατία;
Φανταστείτε τώρα να υπήρχε ένα λογισμικό, ένα application αποθηκευμένο στο δικό σας κινητό αλλά και στου άλλου αυτόπτη μάρτυρα.
Χρησιμοποιώντας το θα ενημερώνατε ο, τι ακριβώς συνέβη θα δίνατε τα στοιχεία και αυτό με τη σειρά του θα ενημέρωνε την αστυνομία, την τροχαία, το amber alert και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αυτό το λογισμικό θα υπάρξει σύντομα, περίπου στο τέλος του χρόνου, θα λέγεται child rescue και το συντονίζει το τμήμα πληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Θα συλλέγει στοιχεία, θα συγκρίνει, θα έχει στη μνήμη του τα δηλωμένα αγνοούμενα παιδιά με τις φωτογραφίες τους.
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα εξαφανισμένων παιδιών και διάβαζα χτες ότι στην Κίνα 3.000 αγνοούμενα παιδιά εντοπίστηκαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε πια χωρίς στο κινητό, αφού έχουμε κατεβάσει τόσες εφαρμογές για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία μας ας προσθέσουμε άλλη μια.
Και ας μην την χρησιμοποιήσουμε ποτέ.
Γιατί ποιος γονιός δεν έχει πάει ο νους του στο κακό όταν για ένα-δυο λεπτά έχει χάσει το παιδί του από το οπτικό του πεδίο;