today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Το Μουντιάλ απειλεί τα αδέσποτα στη Ρωσία

Ρώσοι φιλόζωοι σημαίνουν συναγερμό. Όπως και πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι έτσι και τώρα, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, θανατώνονται αδέσποτα σκυλιά.
Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που ξεκινά σε λιγότερο από έναν μήνα πληθαίνουν οι διαγωνισμοί σε ιστοσελίδες ρωσικών δημόσιων υπηρεσιών που τραβούν την προσοχή των ρώσων φιλόζωων. Στις σχετικές αγγελίες δεν γίνεται λόγος μόνο για «περισυλλογή, στείρωση και φιλοξενία» αδέσποτων ζώων, αλλά ορισμένες φορές ακόμη και για «αποκομιδή» τους. Το Μουντιάλ 2018 θα διεξαχθεί σε έντεκα πόλεις της Ρωσίας, ωστόσο ειδικές δομές για αδέσποτα ζώα υπάρχουν μόνο σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νίσνι Νόβγκοροντ, ενώ ένα ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή στο Καλίνινγκραντ.

Η Γελένα Ιβάνοβα-Βερχόφσκαγια, αναπληρώτρια διευθύντρια μιας ομάδας που είναι επιφορτισμένη να επιτηρεί τη διαχείριση του αριθμού αδέσποτων σκυλιών στη Μόσχα, επισήμανε στην DW ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν δεσμευθεί να φτιάξουν προσωρινές δομές φιλοξενίας στους τόπους διεξαγωγής του Μουντιάλ. «Όμως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Φυσικά και δεν θα μπορέσουν να διασωθούν όλα τα αδέσποτα», εκτιμά η ίδια.

Χειρότερες συνθήκες στιςδομές αδέσποτων ζώων

Το 2008 είχε διακοπεί ένα πρόγραμμα για περισυλλογή, στείρωση, εμβολιασμό και -εν τέλει- απελευθέρωση των αδέσποτων σκυλιών στη ρωσική πρωτεύουσα. Από τότε τα ζώα αυτά περισυλλέγονται και μεταφέρονται στις 13 συνολικά ειδικές δομές στην περιοχή της Μόσχας. Οι αρμόδιες δημοτικές αρχές διεξάγουν μια φορά τον χρόνο διαγωνισμούς με στόχο την περισυλλογή συγκεκριμένου αριθμού σκυλιών. «Τα χρήματα που εισπράττει κανείς στο τέλος εξαρτώνται από το πόσα σκυλιά πιάνει. Στις ειδικές δομές τα ζώα καταγράφονται μεν, ωστόσο ο χώρος εκεί είναι περιορισμένος. Όλες οι δομές είναι υπερπλήρεις», τονίζει η Γέλενα Ιβάνοβα-Βερχόφσκαγια, καταγγέλλοντας ότι δεν γίνονται έλεγχοι.

Φέτος διατίθενται 900 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 12,5 εκ. ευρώ) για την περισυλλογή και φιλοξενία αδέσποτων σκύλων. Πέρυσι είχαν διατεθεί 670 εκ. ρούβλια, αλλά παρά την αύξηση των κονδυλίων οι συνθήκες στις δομές των αδέσποτων επιδεινώνονται από χρόνο σε χρόνο λόγο της υπερπληρότητάς τους. Η φιλόζωος Ιβάνοβα-Βερχόφσκαγια τονίζει ότι πολλές περιπτώσεις τα σκυλιά δεν έχουν καν νερό, ενώ τα κλουβιά όπου φιλοξενούνται είναι παλιές και προβληματικές κατασκευές.

Ψεύτικες διαγνώσεις και θανάτωση

Φιλοζωικές οργανώσεις προειδοποιούν να μην τερματιστούν και σε άλλες ρωσικές πόλεις τα υπάρχοντα προγράμματα περισυλλογής και εν τέλει απελευθέρωσης των σκυλιών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαγορεύθηκε το 2016 στο Ροστόφ, με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίνεται τότε ότι η απελευθέρωση των σκυλιών παραβιάζει το δικαίωμα σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες. Η Ιβάνοβα-Βερχόφσκαγια επισημαίνει ότι κατά συνέπεια «επιτρέπεται η περισυλλογή και φιλοξενία των ζώων, αλλά δεν υπάρχει χώρος στις δομές, παρόλα αυτά όμως δεν επιτρέπεται να αφεθούν ελεύθερα. Γι’ αυτό τα σκοτώνουν επικαλούμενοι κάθε είδους προφάσεις», εξηγεί. Ανάμεσα στους λόγους που αναφέρονται είναι σύμφωνα με την ίδια, ότι πάσχουν από λύσσα, ότι εμφανίζουν αυξημένη επιθετικότητα ή ακόμη ότι πάσχουν από ασθένειες, χωρίς ωστόσο να υποβάλλονται σε εξέταση.

Η θανάτωση αδέσποτων ζώων είναι «μια άκρως διεφθαρμένη υπόθεση, εξαιρετικά ακριβή και αναποτελεσματική», λέει η ρωσίδα φιλόζωη. Όπως λέει, από αυτήν την πρακτική επωφελούνται μεταξύ άλλων και φαρμακευτικές εταιρείες που πωλούν τις ουσίες για την ευθανασία.

Sourcedw.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ