today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Γεωργική πολιτική στην ΕΕ

Οι γεωργικές δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη να υπόκεινται στα ίδια υψηλά πρότυπα της ΕΕ δικαιότερη χρηματοδότηση σε ολόκληρη την ΕΕ και στα κράτη μέλη περισσότερες επιλογές για την προσέλκυση νεοεισερχομένων και για να βοηθηθούν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν κρίσεις.
Η γεωργική πολιτική της ΕΕ μετά το 2020 πρέπει να είναι πιο έξυπνη, απλούστερη, πιο δίκαιη και πιο βιώσιμη αλλά και καλά χρηματοδοτούμενη και πραγματικά κοινή για να συνεχίσει να παρέχει την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ.

Η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε με 32 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και έξι αποχές, δέσμη προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2020.

Περισσότερη ευελιξία, αλλά όχι επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ

Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την αγροτική πολιτική της ΕΕ στις ανάγκες τους, αλλά να απορρίπτουν τυχόν επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Η γεωργική πολιτική της ΕΕ πρέπει να βασίζεται σε ένα κοινό σύνολο στόχων, κανόνων, εργαλείων και ελέγχων.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να σχεδιάσουν τις εθνικές τους στρατηγικές σε αυτή τη βάση και να επιλέξουν τις δράσεις που θεωρούν τις πλέον κατάλληλες για αυτούς.

Ενώ η μελλοντική γεωργική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να προάγει τις επιδόσεις και όχι τη συμμόρφωση, οι γεωργικές δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να υπόκεινται στα ίδια υψηλά πρότυπα της ΕΕ και η παράβασή τους θα πρέπει να επιφέρει παρόμοιες κυρώσεις, λένε οι ευρωβουλευτές.

Σύγχρονη πολιτική με σωστή και δίκαια κατανεμημένη χρηματοδότηση.

Για να καταστούν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ περισσότερο βιώσιμες και πλήρως ενσωματωμένες στην κυκλική οικονομία, η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και των έξυπνων πρακτικών πρέπει να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας ΚΓΠ.

Για το σκοπό αυτό, η γεωργική πολιτική της ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ στο σημερινό της επίπεδο, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η Επιτροπή Γεωργίας επιθυμεί επίσης:

οι άμεσες πληρωμές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, να μειώσουν τη γραφειοκρατία για τα υποχρεωτικά μέτρα οικολογικού σχεδιασμού (που απαιτούνται για την είσπραξη των πληρωμών) και να τα καταστήσουν περισσότερο προσανατολισμένα προς τα αποτελέσματα, νέα μέθοδος της ΕΕ για τον υπολογισμό των άμεσων πληρωμών μέχρι το 2030 για τη σταδιακή κατάργηση των κριτηρίων ιστορικής στήριξης και για την υποστήριξη περισσότερων εκείνων που παραδίδουν πρόσθετα δημόσια αγαθά, αποτελεσματικότερους τρόπους για να διασφαλιστεί ότι η στήριξη της ΕΕ θα παρέχεται σε πραγματικούς αγρότες, περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών, λιγότερα χρήματα για μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις με υποχρεωτικό ανώτατο όριο στην ΕΕ, δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών, λαμβάνοντας υπόψη τα εισπραχθέντα ποσά και τις διαφορές π.χ. του κόστους παραγωγής ή της αγοραστικής δύναμης, να ενισχυθεί η στήριξη των νέων και των νέων γεωργών, ισχυρότερη στήριξη στους αγρότες που πλήττονται από το εισόδημα και την αστάθεια των τιμών, να αποκλείσουν τους πλέον ευαίσθητους τομείς από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, εθελοντική συνδεδεμένη στήριξη, την οποία τα κράτη μέλη μπορούν τώρα να χορηγήσουν σε ιδιαίτερα σημαντικούς προβληματικούς τομείς, που θα χρησιμοποιηθούν και για στρατηγικά σημαντική παραγωγή, π.χ. πρωτεϊνούχων καλλιεργειών ή να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

“Χρειαζόμαστε φιλόδοξους στόχους για τη μελλοντική γεωργική πολιτική της ΕΕ. Πρέπει να διασφαλίσουμε τον ασφαλή εφοδιασμό των πολιτών της ΕΕ με υψηλής ποιότητας τρόφιμα, την καλύτερη στήριξη των νέων, των νέων και των οικογενειών αγροτών, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των γεωργών μας – επίσης, καθιστώντας την γεωργία πιο έξυπνη και πιο καινοτόμο και καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις της αγοράς. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η ΚΓΠ παραμείνει πραγματικά κοινή και χρηματοδοτηθεί στο μέλλον. Αυτό θα την καταπολεμήσουμε στην επόμενη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ », δήλωσε ο εισηγητής Herbert Dorfmann (ΕΛΚ, IT).

Επόμενα βήματα

Οι ιδέες της Επιτροπής Γεωργίας πρέπει τώρα να εξεταστούν από το Κοινοβούλιο στο σύνολό του κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 28ης και 31ης Μαΐου στο Στρασβούργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ