Ανοίγει και πάλι η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για τον Μάιο του 2018, το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοξεύεται στις 19 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο δύο μονάδων, και φθάνει στο 39%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μιάμιση μονάδα και υπολογίζεται στο 20%.
Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα διευρύνεται σε 19% και επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρίας πρόκειται για τη «μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974)».
H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνουν οι ιθύνοντες της Public Issue. Οι εξελίξεις αυτές. Προσθέτουν, αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).
Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση με 11%, παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.
O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός αυτής της χρονικής περιόδου, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue.
Αμέσως μετά ακολουθούν κατά σειρά η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης.
Στην έκτη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ ακολουθεί ο Πάνος Καμμένος και τελευταίος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Επίσης, το 77% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, το 56% ζητάει να γίνουν εκλογές και το 74% εκτιμά ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ.
Η Ένωση Κεντρώων φθάνει στο 3,5% υπερβαίνοντας το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή, καθώς παρουσιάζει σημαντική άνοδο (+1%).
Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό. Και όπως επισημαίνεται τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.
Υπό αυτές τιε συνθήκες, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα, κάτι που διε6υκολύνει έτι περαιτέρω την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί να εκλέξει μέχρι 170 βουλευτές.