«Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ως μέλος του Ομίλου FSI, θα συμβάλει όσο μπορεί με τις επενδύσεις της στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τόσο στο πεδίο των επιβατικών όσο και των εμπορευματικών μεταφορών. Ο ελληνικός σιδηρόδρομος αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε μια νέα εποχή» δήλωσε ο καθηγητής και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο κος Τσαλίδης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι συνεργασίες για την ανάπτυξη του εμπορευματικού έργου, ενώ αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, είπε πως πρόκειται να γίνει ένας σημαντικός εμπορευματικός κόμβος που θα διασυνδέει τη χώρα με τα Βαλκάνια και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ ανέφερε αντίστοιχα τη σύσφιξη της συνεργασίας της εταιρείας με το λιμάνι του Πειραιά και την COSCO.
Πολύ ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο κος Τσαλίδης για τις εμπορευματικές μεταφορές: κατά το α’ τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση 16%, η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων τετραπλασιάστηκε καλύπτοντας 30 εκατ. επιπλέον τονοχιλιόμετρα-σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017- άνοδο που εν πολλοίς απέδωσε στην COSCO.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά και θα ενισχυθεί η παραπάνω ανοδική τάση, με δεδομένο ότι η διαθεσιμότητα του δικτύου θα πενταπλασιαστεί μετά την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων.
Αποκάλυψε πως, μετά την ολοκλήρωση του διαδρόμου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ένα νέου τύπου τρένο θα έρθει στην Ελλάδα για δοκιμαστική λειτουργία και πρόσθεσε πως το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα φέρει επιπλέον νέες υπηρεσίες και προσλήψεις προσωπικού.
Ο κος Τσαλίδης πρόσθεσε πως ο χρόνος του ταξιδιού μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα μειωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά, από 6 που είναι σήμερα, καθιστώντας το τρένο ευθέως ανταγωνιστικό με το αεροπλάνο.
Τέλος, είπε πως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όχι μόνο δεν έχουν γίνει απολύσεις αλλά έχουν προσληφθεί 60 νέοι μηχανοδηγοί και 20 επιστήμονες, των οποίων η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ έρχονται προσλήψεις για 40 εργοδηγούς το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή του υπουργείου στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση των οδηγών.