today-is-a-good-day
10.5 C
Athens

Ινδία: Ο σεξισμός σκοτώνει μικρά κορίτσια

Εκατοντάδες χιλιάδες νεαρά κορίτσια στην Ινδία πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω μη ορατών διακρίσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet Global Health.

Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων εκτιμούν ότι στην Ινδία κατά μέσο όρο 239.000 κορίτσια κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο, ή 2,4 εκατομμύρια σε μια δεκαετία, λόγω του φύλου τους.

Πολλοί από τους θανάτους οφείλονται στην παραμέληση, τόσο από τις οικογένειές τους όσο και από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, καθώς και σε μια «μη ορατή, συνήθη και συνεχιζόμενη» μεροληψία κατά των κοριτσιών στη μοιρασιά του φαγητού. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια στην Ινδία εκπαιδεύονται λιγότερο, έχουν φτωχότερη διατροφή και λαμβάνουν μικρότερη ιατρική φροντίδα από τα αγόρια.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες και σε χώρες όπου δεν υπάρχει τέτοια μεροληψία λόγω φύλου, τα ποσοστά θνησιμότητας για κορίτσια κάτω των πέντε ετών πρέπει να είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά θνησιμότητας για τα αγόρια λόγω ενός φυσικού βιολογικού πλεονεκτήματος.

Αντιθέτως, οι ερευνητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν στοιχεία απογραφής από το 2000 έως το 2005, βρήκαν αυτό που χαρακτήρισαν ως “υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας” μεταξύ κοριτσιών κάτω των πέντε ετών σε 29 από τα 35 ινδικά κρατίδια.Συγκρίνοντας την Ινδία με άλλες 46 χώρες οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η θνησιμότητα μεταξύ των κοριτσιών φτάνει το 18,5% ανά 1.000 γεννήσεις. Η περιοχή με τα χειρότερα ποσοστά ήταν η βόρεια Ινδία, στην οποία βρίσκονται αρκετά μεγάλα αγροτικά κρατίδια με χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο αλλά και υψηλή γεννητικότητα. Η Ινδία και η Κίνα άλλωστε είναι γνωστές για τα υψηλά ποσοστά αμβλώσεων λόγω φύλου του εμβρύου, καθώς έτσι αποτρέπονται οι γεννήσεις κοριτσιών.  

«Η αυξημένη γεννητικότητα είναι αυτή που συμβάλει περισσότερο στις διακρίσεις κατά των κοριτσιών μετά τη γέννησή τους, γεγονός που μας ωθεί να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι θάνατοι κοριτσιών είναι εν μέρει συνέπεια των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων και στη συνέχεια της αμέλειας», υπογραμμίζουν οι συντάκτες.

Ο Κριστόφ Γκιλμοτό από το Πανεπιστήμιο Paris-Descartes της Γαλλίας κι ένας από τους συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέφερε, ότι για πολύ καιρό εστιάζαμε στην προγεννητική επιλογή φύλου.

«Η διάκριση βάσει φύλου δεν εμποδίζει απλώς τα κορίτσια να γεννηθούν, μπορεί επίσης να επισπεύσει το θάνατο όσων γεννιούνται», δήλωσε ο Γκιλμοτό. «Η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο στα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την πολιτική εκπροσώπηση. Αφορά επίσης και στη φροντίδα, τον εμβολιασμό και τη διατροφή των κοριτσιών και τελικά στην επιβίωση».

Η Ινδή αναλύτρια του IISA Δρ.Ναντίντα Σάικια δήλωσε, ότι δεν δικαιολογείται η διάκριση ανάμεσα στα παιδιά και πως κάθε παρέμβαση για τη μείωση των διακρίσεων κατά των κοριτσιών θα πρέπει να στοχεύει κατά προτεραιότητα στα κρατίδια της βόρειας Ινδίας.

«Όπως αποδεικνύουν οι εκτιμήσεις του υπερβολικού αριθμού θανάτων ανά περιοχή μεταξύ των κοριτσιών, οποιαδήποτε παρέμβαση προκειμένου να περιοριστούν οι διακρίσεις σχετικά με το μοίρασμα της τροφής και την παροχή ιατρικής φροντίδας θα πρέπει να έχει στόχο κατά προτεραιότητα τις περιοχές (…) όπου είναι ενδημική η φτώχεια, υπάρχει ασθενής κοινωνική ανάπτυξη και εξακολουθούν να κυριαρχούν οι πατριαρχικές δομές».

«Περίπου το 22% της υπερθνησιμότητας μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε ένα είδος σεξισμού», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το αυστριακό Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IISA).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ