today-is-a-good-day
13.4 C
Athens

Airbnb: Παράγει εισόδημα; ας το κυνηγήσουμε!

Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η τεχνολογική εξέλιξη, κάποιοι άλλοι να θεωρούν την σύγχρονη ψηφιακή οικονομία ως «τεχνοφασισμό», όμως το βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη αρχίζει να αχνοφαίνεται, ακριβώς εξαιτίας της ψηφιακής οικονομίας.

Πάντα όταν θέλαμε να παραθέσουμε τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας» μιλούσαμε για το κλίμα μας, τον ήλιο, τις τουριστικές μας δυνατότητες. Αυτές λοιπόν τις δυνατότητες εκμεταλλευτήκαν αρχικώς εταιρίες όπως η TAXIBEAT, αυτές κυρίως τις δυνατότητες εκμεταλλεύτηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας μέσω της πλατφόρμας AIRBNB, διαθέτοντας την περιουσία τους ως κεφάλαιο εμπορικής αξιοποίησης.

Κάπως έτσι, δειλά – δειλά, άρχισε να κινείται και πάλι η αγορά του Real Estate, μαζί με δεκάδες άλλα επαγγέλματα που την υποστηρίζουν παράλληλα. Οικοδομή, κατασκευές, τουριστικά, διαφήμιση, εστίαση, νέες τεχνολογίες, μεταφορές, είναι μόλις μερικά από τα επαγγέλματα που αναθερμάνθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Και κάπου εδώ, αναλαμβάνει το κράτος: Αντί να ενισχύσει μια αγορά η οποία αναπτύσσεται ραγδαία από μόνη, της βοηθώντας ολόκληρες περιοχές και κλάδους, αντί να δώσει επιπλέον κίνητρα για να πολλαπλασιάσει την δυναμική του, επιλέγει να κάνει ακριβώς τα αντίθετα:

Πρώτον, επιλέγει να αυξήσει τον ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές, σε εστίαση και εν ολίγοις σε ό,τι παράγει, δηλαδή αποφασίζει να επιβαρύνει το κόστος παροχής των συνολικών υπηρεσιών.

Δεύτερον, επιλέγει να εντάξει στην συνήθη φορολογία όλους τους επιτηδευματίες, χωρίς καν να δώσει κανένα κίνητρο για τις όποιες μικροεπενδύσεις πραγματοποιούνται.

Τρίτον, αναλαμβάνει να κυνηγήσει αδιάκριτα όλους όσους δραστηριοποιούνται, αντί να επικεντρωθεί στην (υπαρκτή) φοροδιαφυγή. Η πρακτική αυτή δημιουργεί κλίμα έντονης ανασφάλειας και ανησυχίας που επηρεάζει την δραστηριότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται. Άλλωστε, στην Ελλάδα ζούμε, όπου κυριαρχεί η εντύπωση ότι αν μπλέξεις με την εφορία δύσκολα ξεμπλέκεις.

Τέταρτον, αναλαμβάνει να προσθέσει νέα βάρη, μιας και η αγορά επιμένει να αναπτύσσεται. Μαζί με όλα τα παραπάνω, επιλέγει να νομοθετήσει και ψηφιακό φόρο σε κάθε ψηφιακή συναλλαγή, που περιλαμβάνει από την αγορά υπολογιστή, smartphone και tablets μέχρι την αποθήκευση δεδομένων με ψηφιακό τρόπο.

Η τροπολογία που κατατέθηκε και πέρασε στα ψιλά, προβλέπει πέραν του φόρου 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB.

Προφανώς η ψηφιακή οικονομία είναι, μεταξύ άλλων υγιών επαγγελμάτων, το περιβάλλον της αγοράς του AirBnB.  Σε αυτήν βασίζεται, με αυτήν δημιουργεί και σε αυτήν αλληλοεπιδρά. Ως εκ τούτου, όσοι  παρακολουθούν τα δημόσια οικονομικά αλλά και τις κυβερνητικές ιδεοληψίες των τελευταίων ετών, δεν ξαφνιάστηκαν από τις επιλογές αυτές. Είχε άλλωστε ακυρωθεί η εγκατάσταση δωρεάν WI-FI  σε όλη την Ελλάδα, (που μόνον αυτό προβλεπόταν ότι θα αύξανε το ΑΕΠ κατά 1,5% ετησίως) όταν την δράση αυτή υιοθετεί και χρηματοδοτεί σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη.

Με ανησυχία παραθέτω τις παραπάνω σκέψεις, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι μεγάλος.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να σηκωθεί ξανά. Τουλάχιστον σε αυτή την αγορά φαίνεται να τα καταφέρνει, αρκεί να την αφήσουν.

Γιατί αν άλλες αγορές καταστούν ανταγωνιστικότερες, σταδιακά η δική μας θα πεθάνει!

Και τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα…

Γιώργος Μουρούτης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ