today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Κτηματολόγιο

Το ThePresident προσφέρει στους αναγνώστες του καθημερινά, χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις για το κτηματολόγιο.

Σήμερα θα παρουσιάζουμε το πώς δημιουργείται το Κτηματολόγιο

Η μετάβαση από το προϋφιστάμενο σύστημα δημοσιότητας (όπως είπαμε, το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών) στο νέο σύστημα του κτηματολογίου είναι μια τεράστια περιπέτεια. Είναι ακριβώς η διαδικασία η οποία έχει -κακώς- ταυτίσει στη συνείδηση του κόσμου το κτηματολόγιο με την έννοια του σκανδάλου, των υπερκοστολογήσεων, των καθυστερήσεων, των λαθών.

Το βασικό πρόβλημα με τη μετάβαση, και η πηγή όλων των συνακόλουθων δυσλειτουργιών, είναι ότι ουδείς στην Ελλάδα ήξερε πώς να την κάνει. Αλλά και εκτός Ελλάδας σχετική εμπειρία δεν υπήρχε, αφού όλοι βλέπανε πού θέλουμε να φτάσουμε, όμως κανείς δε μπορούσε να υποδείξει έναν ασφαλή δρόμο για να φτάσουμε εκεί.

Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία δημιουργίας του κτηματολογίου σε μία περιοχή, διαδικασία η οποία ονομάζεται κτηματογράφηση, έχει ως εξής (αφήνουμε απ’ έξω την προκήρυξη του έργου, τους διαγωνισμούς, τις προπαρασκευαστικές εργασίες και όσα άλλα δεν απασχολούν άμεσα τον δικαιούχο δικαιώματος επί ακινήτου):

  • Σε μία περιοχή ανοίγει ένα γραφείο κτηματογράφησης.
  • Οι πολίτες καλούνται μέσα από ανακοινώσεις στον τύπο να δηλώσουν τα δικαιώματά τους πάνω στα ακίνητα της περιοχής. Η δήλωση γίνεται με συμπλήρωση κάποιων εντύπων και την κατάθεση αυτών, μαζί με διάφορα έγγραφα που τεκμηριώνουν το δικαίωμά τους (πχ συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, τοπογραφικά ή ό,τι άλλο).
  • Η ολοκλήρωση της δήλωσης γίνεται με την καταβολή του Τέλους Κτηματογράφησης, το οποίο έχει ύψος 35 ευρώ ανά δηλούμενο δικαίωμα (για κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις το τέλος είναι 20 ευρώ ή δεν υπολογίζεται στο σύνολο των δηλουμένων δικαιωμάτων, αλλά σε μέρος αυτών). Με άλλα λόγια, τη μετάβαση την προπληρώνει ο πολίτης.
  • Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν κάποια δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα αναρτώνται σε πίνακες ανάρτησης και ταχυδρομούνται σε όσους υπέβαλαν δήλωση.
  • Σε περίπτωση που στα δεδομένα της ανάρτησης υπάρχει λάθος, δίδεται στο δικαιούχο χρόνος να αιτηθεί τη διόρθωση αυτού.
  • Ανάλογα με το είδος του λάθους, είναι πιθανό η διόρθωση να προϋποθέτει απόφαση επιτροπής ενστάσεων. Σε αυτή οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν φάκελο με τις απόψεις τους και τα όποια έγγραφα υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.
  • Παράλληλα με τις παραπάνω διαδικασίες, η κτηματογράφηση ενημερώνεται και για κάθε νέα (μετά τη δήλωση) πράξη που γίνεται πάνω στα ακίνητα της κτηματογραφούμενης περιοχής.
  • Μετά την ολοκλήρωση και των διορθώσεων, το σύνολο των δεδομένων αποτελεί το αποτέλεσμα της κτηματογράφησης, το οποίο παραδίδεται στον οργανισμό «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης για μία περιοχή, το αρμόδιο για την περιοχή αυτή υποθηκοφυλακείο παύει να λειτουργεί ως υποθηκοφυλακείο για την πλειονότητα των λειτουργιών αυτού και αρχίζει τη λειτουργία του ως κτηματολογικό γραφείο.
  • Από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου, δίδεται πάλι μία προθεσμία στους δικαιούχους να διορθώσουν σφάλματα του κτηματολογίου. Κάποια σφάλματα μπορούν να διορθώνονται οποτεδήποτε, χωρίς προθεσμία.
  • Όταν και η προαναφερθείσα προθεσμία παρέλθει, οι εγγραφές του κτηματολογίου οριστικοποιούνται, δηλαδή αποκτούν ισχύ τέτοια που να μη μπορεί να ανατραπεί (εδώ χωρεί συζήτηση, την οποία θα την κάνουμε διεξοδικά στο μέλλον).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ