“Ντόμινο ανατροπών” στη διεθνή σκακιέρα σηματοδοτεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν σύμφωνα με την ανάλυση του δρ. Κίμωνα Στεριώτη. Στο διεθνή γεωπολιτικό χάρτη η Μέση Ανατολή και ο Περσικός Κόλπος μετατρέπονται σε “εύφλεκτες περιοχές” με μεγάλες πιθανότητες μετατροπής τους σε “εμπόλεμες περιοχές”.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάλυση του κ. Στεριώτη:
Οι μεγάλοι κίνδυνοι από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν
*Του Κίμωνα Στεριώτη
ΝΕΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ…
“Ντόμινο ανατροπών” στη διεθνή σκακιέρα σηματοδοτεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν…
Στο διεθνή γεωπολιτικό χάρτη η Μέση Ανατολή και ο Περσικός Κόλπος μετατρέπονται σε “εύφλεκτες περιοχές” με μεγάλες πιθανότητες μετατροπής τους σε “εμπόλεμες περιοχές.
Οι τιμές του Πετρελαίου και η παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα επηρεάζουν την Παγκόσμια Οικονομία και τα Χρηματιστήρια περισσότερο στο προσεχές διάστημα σε σχέση με την τελευταία τετραετία.
Στο πλαίσιο των “νέων ισορροπιών” που αναμένεται να διαμορφωθούν μεσοπρόθεσμα – λόγω της ακύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από τις ΗΠΑ – προβλέπεται να επωφεληθεί και η Ελλάδα:
– Η πρόβλεψη για ένταση των “πιέσεων” από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψει τον “σφικτό εναγκαλισμό” της Τουρκίας με το Ιράν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη σημασία της Ελλάδας ως “αμερικανικού προγεφυρώματος” των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής…
Οι κυριότερες βραχυ-μεσοπρόθεσμες προβλέψεις είναι οι ακόλουθες:
1. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ:
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ:
– Ενισχύεται η Πολιτική Αστάθεια στο μουσουλμανικό κόσμο, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν και ένοπλες αναμετρήσεις…
– Το αντιαμερικανικό κλίμα αναμένεται να ενισχυθεί ξεκινώντας από τα εδάφη της Παλαιστίνης…
– Οι διεθνείς αγορές αναμένεται να είναι περισσότερο “ευαίσθητες” σε τυχόν “περιφερειακές αναταράξεις”…
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ:
– Οι τιμές του προβλέπεται να σταθεροποιηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας αρνητικά την Παγκόσμια Ανάπτυξη…. Ενδεχόμενα πολεμικές ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν άνοδο των τιμών του σε επίπεδα ακόμη και πάνω από 100 $/βαρέλι… Η εκτίμηση αυτή βασίζεται και σε πρόβλεψη μιας μέτριας χαλάρωσης των ρυθμών της Παγκόσμιας Ανάπτυξης.
– Οι υψηλές τιμές του Πετρελαίου συντηρούνται και από τις προβλέψεις για μεγάλη μείωση έως και κατάρρευση της παραγωγής της Βενεζουέλας.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ:
– Οι διεθνείς τιμές των Εμπορευμάτων θα γίνουν περισσότερο “ευαίσθητες” στις μεταβολές των τιμών του Πετρελαίου, που βρίσκεται πλέον κοντά στα υψηλότερα τελευταίας τετραετίας.
– Αναμφισβήτητα οι υψηλότερες τιμές του Πετρελαίου θα αρχίσουν να ασκούν καθοδικές πιέσεις στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων και αγροτικών πρώτων υλών.
ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ:
– Το τεράστιο Ομοσπονδιακό Χρέος των ΗΠΑ – που ξεπερνάει πλέον τα 21 τρισ. δολάρια – παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους λόγω της εντεινόμενης διεθνούς αβεβαιότητας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο. Η ομαλή εξυπηρέτηση του Ομοσπονδιακού Χρέους θα επιβάλει αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων, που θα ασκήσουν “ανοδικές πιέσεις” και για τις Ευρω-ομολογίες…
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ/ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:
ΗΠΑ:
– Η υιοθέτηση “συγκρουσιακής πολιτικής” ευνοεί την υιοθέτηση πολιτικών “οικονομικής εσωστρέφειας” με σκοπό τη μικρότερη “εξάρτηση” από εξωτερικά εμπορικά ελλείμματα.
– Στον Ενεργειακό Τομέα οι ΗΠΑ προβλέπεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα σημερινά επίπεδα παραγωγής και όγκου εξαγωγών shale oil με στόχο τη δυναμική επέκταση και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
– Ο “άξονας” ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδική Αραβία – Κράτη του Κόλπου θα αποκτήσει τεράστια σημασία στο προσεχές διάστημα τόσο για τις Ενεργειακές Αγορές όσο και για τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ:
– Εάν επιβληθεί από τις ΗΠΑ εκ νέου embargo στις εξαγωγές πετρελαίου κλπ του Ιράν οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν σημαντικά συμβόλαια προς εκτέλεση με τους Ιρανούς…
– Οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν μπροστά σε αυξημένες πιέσεις για υποχρεωτική στροφή τους για αγορές shale oil από τις ΗΠΑ…
– Ο χειρισμός της υπόθεσης της Συμφωνίας του Ιράν από τους Αμερικανούς είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε “νέες τριβές” στο εσωτερικό της Ένωσης και ενίσχυσης των “φυγόκεντρων τάσεων”…
– Η αύξηση των Ενεργειακών Τιμών αφενός μεν θα συμβάλει στη διαμόρφωση των λοιπών εκτός Ενέργειας κόστους παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα και αφετέρου σε παράταση του καθεστώτος Ποσοτικής Χαλάρωσης πολύ πιθανώς και πέραν του 2018…
ΡΩΣΙΑ:
– Αναμφισβήτητα τα Έσοδα του Προϋπολογισμού της Ρωσίας προβλέπεται να έχουν πολύ μεγάλη αύξηση λόγω της διαφαινόμενης ανόδου των διεθνών πετρελαϊκών τιμών.
– Η πορεία των σχέσεων με τις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι τεταμένη, ιδιαίτερα εάν ενταθούν οι “πιέσεις” για μείωση της “εξάρτησης” της Ευρώπης από το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο…
ΙΡΑΝ:
– Μεσοπρόθεσμα προβλέπεται ενίσχυση των σκληροπυρηνικών του Ιράν που θα εντείνουν τις υπονομευτικές και στρατιωτικές ενέργειες εκτός του Ιράν…
– Εκ των πραγμάτων το Ιράν θα υποχρεωθεί να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, η οποία θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια να αποκτήσει προσβάσεις στον Ινδικό Ωκεανό.
– Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν είναι προς το παρόν διασφαλισμένη από την Κίνα. Όμως τυχόν αποτελεσματικό embargo μπορεί να έχει αρνητικές εξελίξεις για την Οικονομία του Ιράν…
ΤΟΥΡΚΙΑ:
– Θα βρεθεί μπροστά σε μια “ατσάλινη λαβή” για εγκατάλειψη των “φιλοδοξιών” της να αναπτύξει ιρανικούς και ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Μεσόγειο…
– Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν σοβαρά εμπόδια στον πολεμικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας και θα εντείνουν την υπονόμευση μέσω των κουρδικών πληθυσμών…
ΣΥΡΙΑ:
– Απομακρύνεται η δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, ενώ η Ρωσία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο μακράς διάρκειας και με τεράστιο οικονομικό κόστος…
ΙΣΡΑΗΛ:
– Αναβαθμίζεται διεθνώς καθώς θα αποτελέσει το “οπλισμένο χέρι” των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή…
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ:
– Ισχυροποιείται διεθνώς με τις τεράστιες επενδύσεις που θέλει να κάνει με τις ΗΠΑ και με άντληση τεραστίων κεφαλαίων από την εισαγωγή της ARAMCO στο χρηματιστήριο…
ΙΡΑΚ:
– Αποτελεί “αστάθμητο παράγοντα” ολόκληρης της περιοχής, καθώς αντιμετωπίζει οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα… Μετά από τον πόλεμο του Σαντάμ η πετρελαϊκή οικονομία του Ιράκ δεν έχει καταφέρει να εκσυγχρονισθεί και συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων…
*Ο Κίμων Στεριώτης είναι δρ οικονομολόγος, τ. διευθυντής Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ