Το ποδόσφαιρο αναζητά κάποιες φορές, λέξεις και επίθετα προκειμένου να περιγράψει…φαινόμενα. Να διηγηθεί μοναδικές ιστορίες, να παρουσιάσει νέους ήρωες. Κάποιες φορές όμως και αυτά δεν αρκούν, γιατί τα λόγια δείχνουν ελάχιστα, φτωχά. Μια τέτοια περίπτωση, που δυσκολεύει το λεξικό της μπάλας, αφορά και τον Μοχάμεντ Σαλάχ.
Στην Αίγυπτο ήταν ήδη θρύλος. Με το γκολ-πέναλτι καθυστερήσεις του αγώνα με το Κονγκό, «έστειλε» την Αίγυπτο στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, 28 χρόνια μετά. Ενα…κερασάκι στην τούρτα, της παρουσία του στα προκριματικά.
Στη Αγγλία έγινε μύθος. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, οδηγώντας την Λίβερπουλ σε μοναδικούς θριάμβους. Γράφοντας Ιστορία (με τα 4 γκολ στο 5-0 επί της Γουότφορντ, έγινε μόλις ο 4ος παίκτης των «κόκκινων», μετά τους Φάουλερ, Ούεν και Λουίς Σουάρες που το κατάφερε) και παίρνοντας (ο πρώτος Αιγύπτιος) από την PFA (Ένωση Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών Αγγλίας) το βραβείο του «παίκτη της Χρονιάς», από τις 92 ομάδες της Premier League και της Football League.
Οι συζητήσεις-αναλύσεις για τα κατορθώματα του Αιγύπτιου, «ταξίδεψαν» από τα στενά της Μάγχης, τα σύνορα της Ευρώπης, φτάνοντας σε κάθε ποδοσφαιρική γωνιά του πλανήτη. «Πετώντας» από τα πρωτοσέλιδα Κριστιάνο Ρονάντο και Λιονέλ Μέσι.
Όχι τυχαία, αφού ο Μο Σαλάχ, που στις 25 Ιουνίου θα συμπληρώσει 26 χρόνια ζωής αποθεώνεται σε όλο τον κόσμο, λατρεύεται στην Λίβερπουλ. Αναγκάζοντας, τον θρύλο του Anfield, Στήβεν Τζέραντ, να τον χαρακτηρίσει ως «κορυφαίο παίκτη στον πλανήτη» και τον Οτμαρ Χίτζφελτ να υποστηρίξει πως «μπορεί να διαδεχθεί Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι στην κορυφή του κόσμου».
Ο «Φαραώ» σύμφωνα με τους συμπατριώτες του, βρίσκεται πλέον παντού στην πατρίδα του: στις φανέλες των πιτσιρικάδων, στους τοίχους της πόλης, στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες. Ακόμα και στις κάλπες.
Όπως ανέφεραν σχετικές ανταποκρίσεις, στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, βρέθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια που έγραφαν πάνω το όνομά του. Είτε σαν αντίδραση, είτε σαν αναγνώριση .
Μεγάλη και η λατρεία των φίλων της Λίβερπουλ. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο «Αιγύπτιος βασιλιάς», όπως τον αναφέρουν εκείνοι, μπόρεσε να τους κερδίσει. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να γίνουν Μουσουλμάνοι, όπως είναι εκείνος, εάν συνεχίσει εκείνος να σκοράρει. Θέλοντας μάλιστα να του δείξουν την αγάπη τους, διασκεύασαν το «Good Enough» του Ντόντγκι, τραγουδώντας:
«Mo Sa-la-la-la-lah, Mo Sa-la-la-la-lah, if he’s good enough for you, he’s good enough for me, if he scores another few, then I’ll be Muslim too»… (αν είναι αρκετά Καλός για σένα, είναι αρκετά Καλός για μένα, αν σκοράρει και άλλα γκολ, τότε θα είμαι και εγώ μουσουλμάνος).
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ ήταν 14 ετών όταν ξεκίνησε την διαδρομή του με την μπάλα στα πόδια. Ενας πεισμωμένος έφηβος, που ταξίδευε 10 ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, με το λεωφορείο από το μικρό του χωριό Ναγκρίγκ προς το Κάιρο, μία απόσταση περίπου 100 χλμ. προκειμένου να συμμετάσχει στις προπονήσεις της Ελ Μοκαουλούν. Και όταν τελείωνε, χρειαζόταν να τρέξει προκειμένου να φτάσει στην στάση, για να προλάβει το λεωφορείο της επιστροφής, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να γνωριστεί καλύτερα και να κάνει φίλους στην ομάδα.
Από τότε έδειχνε αποφασισμένος να ακολουθήσει τα βήματα κάποιων από τους σπουδαίους παίκτες της Αφρικής. Σίγουρα βέβαια υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ποδοσφαιριστή από την Αφρική, αφού εκτός από το κίνητρο των …εθνικών ηρώων, τις συμβουλές των συγγενών, είναι και η μεγάλη επιθυμία να ξεφύγεις από τη συντριβή της φτώχειας.
Για τον Σαλάχ επίσης, υπήρχε η επιθυμία να δει χαμογελαστό το πρόσωπο του πατέρα του Αλάχ Γκαλί, ο οποίος δεν αμφέβαλε ποτέ την ικανότητά του και τον παρότρυνε να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία. Υπήρχαν φορές μάλιστα που και εκείνος έκανε την ίδια διαδρομή μέχρι το Κάιρο, προκειμένου να τον παρακολουθήσει να κάνει προπόνηση.
Το ίνδαλμα του νεαρού Σαλάχ, ήταν ο Μοχάμεντ Αμπο Τρίκα, που θεωρείται ο καλύτερος παίκτης κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης γενιάς της Αιγύπτου, κερδίζοντας τον τίτλο του «Καλύτερο Παίκτη της Χρονιάς της Αφρικής» τέσσερις φορές και οδήγησε τους «Φαραώ» σε δύο θριάμβους του Κυπέλλου των Εθνών Αφρικής.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο Σαλάχ είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί μαζί με το ίνδαλμά του. Οπως έκανε και με τον Φραντσέσκο Τότι, που τοποθέτησε ο ίδιος, μαζί με Ρονάλντο και Ζιντάν, ανάμεσα στα παιδιά του ποδοσφαιρικά είδωλα.
Οι εμφανίσεις του στο Λονδίνο, τράβηξαν την προσοχή της Βασιλείας, που του πρόσφερε την ευκαιρία να περάσει στην Ευρώπη. Ένα μεγάλο άλμα, μία τεράστια πρόκληση. Που ο ίδιος κατάφερε να…απαντήσει με επιτυχία.
Μία πορεία, που εκτόξευσε την αξία του, σύμφωνα με την εξειδικευμένη γερμανική ιστοσελίδα transfertmarkt, από τα 1,5 εκατ ευρώ, όταν έφθασε στην ήπειρό μας για την Βασιλεία τον Ιούνιο του 2012, στα 80 εκατ. ευρώ στις μέρες μας, περνώντας από Τσέλσι, Φιορεντίνα και Ρόμα, πριν βρεθεί στο Λίβερπουλ (με 50 εκατ. ευρώ) στις 22 Ιουνίου 2017.
Μία διαδρομή που όμως σε καμία στιγμή, δεν τον έκανε να ξεχάσει τις ρίζες του, κρατώντας πάντα την χώρα του και τους ανθρώπους του, μέσα στην καρδιά του αποδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία, πως δεν τους ξεχνάει. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Sun, ο Σαλάχ αποφάσισε να κτίσει ένα νοσοκομείο στην πόλη όπου γεννήθηκε, την Ναγκρίγκ. Είχε επίσης αγοράσει το πρώτο ασθενοφόρο στην περιοχή αλλά και ακριβό ιατρικό εξοπλισμό, που βοηθά καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους, διαθέτοντας περίπου τέσσερις χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα για τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Παντρεμένος από το 2013 με την Μάτζι, έχουν μαζί μία κόρη, που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 2014, τη Μέκα και πήρε το όνομά της από την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων.
Τα ρεκόρ του ατελείωτα, οι εμφανίσεις του μαγικές, τέτοιες, που όπως χαρακτηριστικά γράφουν και λένε στο Νησί, μόνο ένα… ξόρκι, μπορεί να τον σταματήσει . Ο χρόνος είναι αυτός που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις μεγάλες προσδοκίες, που δημιούργησε. Όμως ήδη φαίνεται, πως εκείνος μόλις έχει ξεκινήσει την συγγραφή μία μοναδικής ιστορίας….
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ