Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης Μητσοτάκης μιλώντας σε ένα εξειδικευμένο κοινό στελεχών εταιριών πληροφορικής, επέλεξε να ξεδιπλώσει έναν βασικό πυλώνα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει ως Πρωθυπουργός: Αυτόν της ψηφιοποίησης των κρατικών δομών και υποδομών, της ανάπτυξης του λεγόμενου ηλεκτρονικού κράτους.
Κάποιοι θα σπεύσουν να υποθέσουν, ότι όσο πλησιάζει στην εξουσία ο Μητσοτάκης, θα υπόσχεται πράγματα ανεφάρμοστα, όπως οι περισσότεροι προκάτοχοί του, που δεν πρόκειται να υλοποιήσει ποτέ. Κάποιοι άλλοι θα αντιπαραθέσουν τις δεσμεύσεις του Κ.Καραμανλή που ως Πρωθυπουργός μίλησε για «επανίδρυση του κράτους», χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρει.
Όμως ακόμα και αυτές οι συγκρίσεις ευνοούν τον κ. Μητσοτάκη. Διότι ο τελευταίος, έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής κατά την διάρκεια της 18μηνης θητείας ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου κατάφερε πρωτόγνωρες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.
Δυστυχώς στην χώρα που ακόμη και τα θαύματα προβάλλονται μόλις για λίγες ώρες, ποτέ κανείς δεν έμαθε τις αυτονόητες (για άλλα κράτη) μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν την ψηφιακή υπογραφή, το ηλεκτρονικό παράβολο, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΠ, την κατάργηση του απίθανου χαρτοσήμου και αντικατάστασή του με ηλεκτρονικό, την κατάργηση των (αλήστου μνήμης) επικυρωμένων αντιγράφων, την ηλεκτρονική διαχείριση διπλωμάτων, ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων.
Κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που μαζί την Διαύγεια του Γ.Παπανδρέου, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του Α.Λοβέρδου και τα προγράμματα real time ταυτοποίησης, διαχείρισης εργασίας και ασφάλισης του Γ.Βρούτση αποτελούν τις μόνες χειροπιαστές απόπειρες εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών κρατικών υποδομών.
Εκτός από τον αυτονόητο περιορισμό της διαφθοράς, τα προγράμματα αυτά εξοικονόμησαν για το Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια που ξοδεύονταν σε εργατοώρες, περιττό προσωπικό, τόνους χαρτιού κλπ. Επί Κ.Μητσοτάκη μάλιστα, αυτές οι μεταρρυθμίσεις διευρύνθηκαν και σε μητροπόλεις, δικαστήρια και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ως παράδειγμα θα ήθελα να αναφέρω ότι μόνο και μόνο από την κατάργηση των φωτοαντιγράφων από τον κ. Μητσοτάκη, το κράτος εξοικονόμησε ετησίως, 1.750.000 εργατοώρες, 35 εκατομμύρια επικυρώσεις και 1000 υπαλλήλους για παραγωγικές εργασίες, ενώ οι πολίτες προφανώς γλίτωσαν ταλαιπωρία και χρόνο!
Με αυτά τα διαπιστευτήρια ο κ. Μητσοτάκης προχθες παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει παραγωγική συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Τι ποιο αυτονόητο το κράτος να εκχωρεί σε εξειδικευμένους ιδιώτες εργασίες που δεν μπορεί ή δεν έχει την υποδομεί να εκτελέσει. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνει χρήματα, εξοικονομεί δυναμικό και αποδίδει στους πολίτες αποτελεσματικότερα μέρος των φόρων τους.
Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς έχοντας ως πρότυπο και την υπουργική του εμπειρία, χαρακτήρισε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης Άλλωστε πιστεύει ότι η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος, και προετοιμάζεται προκειμένου η χώρα να επιτύχει ταχεία σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μιας και κατρακύλησε στην 26η θέση ανάμεσα στις 28 Ευρωπαϊκές χώρες!
Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης έχει στον προγραμματισμό του την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων, την εκπόνηση ευρέως προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων στην ψηφιακή τεχνολογία για όλους τους ανέργους, και κυρίως τον πραγματικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με την καθιέρωση -επιτέλους- ψηφιακών ταυτοτήτων, ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ηλεκτρονικού εισιτηρίου τουριστικών χώρων, καθώς και κεντρικού ψηφιακού Οργανογράμματος δημόσιας διοίκησης.
Αν τα πετύχει, το βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη θα επισπευστεί. Γι΄ αυτό άλλωστε, ο ίδιος εμφανίζεται σίγουρος ότι με το σχέδιό του η χώρα μπορεί να τρέξει με ρυθμούς υψηλότερους του 4% έναντι της ανεμικής επίδοσης που προσδοκά ο κ. Τσίπρας με το δικό του πλαίσιο.
Ελάχιστοι μάλιστα γνωρίζουν, ότι αν τελικώς ο Συριζα δεν μπλόκαρε αλλά επέτρεπε να εφαρμοστεί το δωρεάν wi-fi σε όλη την Ελλάδα που είχε υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς, αυτό θα σήμαινε επιπλέον ανάπτυξη της τάξεως του 1% ετησίως (σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας), ταχύτερη διεύρυνση της ψηφιακής οικονομίας και διάχυση της ευρυζωνικότητας.
Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα που θα προσφέρει στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, συνηγορούν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκεκριμένο σχέδιο ψηφιοποίησης της πραγματικής οικονομίας. Άλλωστε, τα πρώτα του δείγματα ως υπουργός ήταν θετικότατα. Φαίνεται ότι έχει προετοιμαστεί και για τα επόμενα.
Αν τελικώς καταφέρει να μετασχηματίσει το κράτος, θα μείνει στην Ιστορία.
Και τον ρόλο αυτό φαίνεται πως δεν θέλει να τον εκχωρήσει σε άλλον!
Γ.Μ.