Επικριτικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Νίκος Φίλης απέναντι σε κυβερνητικές αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένα θέματα, όπως οι μειώσεις των συντάξεων, δεν «μπήκαν», όπως θα έπρεπε, στις διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 προειδοποιεί λέγοντας ότι: «οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν γιατί περαιτέρω μείωση σημαίνει διάλυση και των οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού» και επισημαίνει πως η άρση της μείωσης των συντάξεων «θα έπρεπε να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Η επιμονή για περικοπή συντάξεων που είναι αίτημα του ΔΝΤ και την επέβαλαν στην κυβέρνηση είναι μια επιμονή που ικανοποιεί μια ακραία ιδεοληψία των δανειστών».
Ο κ. Φίλης έθεσε ως στόχο του ολιστικού προγράμματος της κυβέρνησης την άρση των κοινωνικών αδικιών που ήρθαν με το Μνημόνιο, αποφεύγοντας μάλιστα να χρησιμοποιήσει τον όρο «καθαρή έξοδο», διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος μιλά για την «καλύτερη δυνατή» και όχι για «καθαρή έξοδο». «Πράγματι γυρνάμε μια σελίδα σε χαλαρότερη αλλά μεγαλύτερη επιτήρηση από Ιρλανδία και Πορτογαλία», είπε.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ζήτησε να αλλάξουν ορισμένες αποφάσεις, όπως τα πλεονάσματα ύψους 3,5% που, όπως τόνισε, «μειώνουν την ανάπτυξη». Μάλιστα επεχείρησε να ανοίξει και ένα παράθυρο συναίνεσης, κατά κάποιους ή να βάλει στο κάδρο και τα άλλα κόμματα, κατά κάποιους άλλους, λέγοντας πως «Αν όλα τα κόμματα λένε ότι πρέπει αυτό να μην υπάρχει, τότε πρέπει να υπάρξει μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση στη Βουλή και μια συμφωνία σε εθνική θέση».
Ο κ. Φίλης φάνηκε να μην συμμερίζεται τις απόψεις του υπουργείου Οικονομικών και πολλών συντρόφων του για το υπερπλεόνασμα το οποίο χαρακτήρισε ως «σκληρότερη λιτότητα» καθώς «οδηγεί σε υφεσιακά φαινόμενα… Δεν μπορούμε να έχουμε υπερπλεονάσματα αλλά αν έχουμε γιατί να πάμε σε μείωση συντάξεων;» αναρωτήθηκε.