Τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, κατέθεσαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η πρωτοβουλία πολιτών “Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση” Ρ.ΕΥ.Μ.Α. με θέμα “ Νεο-οθωμανικός επεκτατισμός. Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία;”.
Την εκτίμηση ότι ο «νεο-οθωμανισμός» επηρεάζει το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων (Αιγαίο, μεταναστευτικές ροές, σχέσεις με την Αλβανία, διαχείριση μειονότητας στη Θράκη) διατύπωσε ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α., πρώην υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς.
Πρόσθεσε, δε, ότι «η Τουρκία αξιοποιεί τη δική μας παρακμιακή αδυναμία να ορθώσουμε εθνικό ανάστημα απέναντι στις απειλές».
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας απέναντι στον «νεο-οθωμανισμό» είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς “ η συμμετοχή στην ΕΕ είναι στοιχείο της αποτρεπτικής μας ισχύος”.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνηγορεί υπέρ μιας πολιτικής που θα διατηρήσει την Τουρκία σε μια τροχιά κοντά στη Δύση και την Ευρώπη, και έφερε ως παράδειγμα την αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, αλλά και τον μεσογειακό άξονα (Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα).
Οι τουρκικές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με “ νηφάλια αποφασιστικότητα” , υπογράμμισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και κάτοχος της έδρας Στρατηγικών Μελετών Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Ηλίας Κουσκουβέλης. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει να μην πέφτουμε στην παγίδα, να μην ακολουθούμε τον αντίπαλο, αλλά να διαλέγουμε εμείς τον τόπο το χρόνο και τα μέσα για να τον αντιμετωπίσουμε.
Ο κ. Σκορδάς χαρακτήρισε το Ρ.Ε.Υ.Μ.Α. «εργαστήρι πολιτικής, που θέλει να δικτυώσει Έλληνες της παραγωγικής Ελλάδας, ενεργούς πολίτες διατεθειμένους να κάνουν κάτι για να ξεπεραστεί η κρίση».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ