today-is-a-good-day
9 C
Athens

«Χρυσή βροχή» (στην Ουαλία)

Στα μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, για λίγες βδομάδες, ανθίζουν τα λαβούρνα σ’ έναν βοτανικό κήπο στο Tal-Y-Cafn, και «βγάζουν γλώσσα» στον υγρό, εσωστρεφή ουρανό της Ουαλίας.

Χρυσά λουλούδια ανοίγουν σ’ αυτά τα δέντρα, σαν καταρράκτης υποκλίνονται και δημιουργούν ένα τούνελ 55 μέτρων – το μεγαλύτερο, σε βρετανικό κήπο – με ανθοφόρα οροφή.

Αυτή την αψιδωτή πύλη σχεδίασε ο Χένρι Ντέιβις Πότσιν, ο άνθρωπος που το 1875 δημιούργησε τον περίφημο Bodnant Garden. Όταν ανθίζουν τα λαβούρνα και γέρνουν τα κλαδιά τους, δικαιώνονται αυτοί που βάφτισαν αυτή τη θέα «χρυσή βροχή». Κι όταν τα πέταλα πέφτουν εδώ κι εκεί στο έδαφος, το πέρασμα σ’ αυτό το τούνελ είναι είσοδος στον κόσμο των παραμυθιών.

Ο πρώτος τρισδιάστατος φορητός εκτυπωτής δέρματος για βαθιά τραύματα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ /Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, 09:47:13 / / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερευνητές στον Καναδά δημιούργησαν τον πρώτο φορητό τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει και εναποθέτει διαδοχικά στρώματα δέρματος, ώστε να καλύψει επί τόπου ακόμη και βαθιές πληγές ενός ασθενούς. Η συσκευή επιτρέπει στο γιατρό να παράγει ιστό δέρματος και να τον τοποθετεί πάνω στο τραύμα μέσα σε δύο λεπτά το πολύ.

Οι ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ‘Αξελ Γκούντερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής τεχνολογίας “Lab on a Chip”.

Στους ασθενείς με βαθιά τραύματα και τα τρία στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα, δερμίδα, υποδερμίδα) μπορεί να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες. Η προτιμώμενη θεραπεία σήμερα είναι η μεταμόσχευση δέρματος από υγιή δωρητή, που όμως συχνά αφήνει ακάλυπτο ένα μέρος του τραύματος.

Από την άλλη, οι περισσότεροι σημερινοί 3D-βιοεκτυπωτές είναι ογκώδεις, αργοί, ακριβοί και ασύμβατοι με τις αναγκαίες κλινικές εφαρμογές. Ο νέος φορητός εκτυπωτής δέρματος, με μέγεθος ενός μικρού κουτιού παπουτσιών και βάρος λιγότερο από ένα κιλό, λύνει αυτά τα προβλήματα, γι’ αυτό θεωρείται σημαντικό βήμα προόδου.

Το βιο-μελάνι του αποτελείται από πρωτεϊνικά βιοϋλικά, μεταξύ άλλων κολλαγόνο και φιμπρίνη, που βοηθούν στην αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος. Η συσκευή, που είναι εύκολη στη χρήση, θα πρέπει να δοκιμασθεί σε ανθρώπους, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ