today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Τσίπρας: Ίσες ευκαιρίες για όλους

"Σχεδιάζουμε την ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος"

«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος και στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τον τόπο, αφήνοντας πίσω μας το σκοτεινό διάστημα της ύφεσης, της επιτροπείας, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) «Digital Economy Forum 2018», όπου, άλλωστε, απένειμε βραβεία στους νεαρούς εκπροσώπους τριών νεοφυών επιχειρήσεων.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης, είμαστε πια σήμερα σε θέση να αλλάξουμε ατζέντα, να κοιτάξουμε μπροστά, να μιλήσουμε θετικά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ξεπεραστεί μια «φοβική αντίληψη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις» και να καλλιεργηθεί μια θετική νοοτροπία απέναντι στις αλλαγές.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η τεχνολογική αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών της χώρας, θα έχει προφανή οφέλη στην οικονομία, και θα ευνοήσει ουσιαστικά τη μετάβαση στο παραγωγικό πρότυπο που χρειαζόμαστε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, καθώς η Ελλάδα έχει το ξεχωριστό χαρακτηριστικό, η μέση ελληνική οικογένεια να θέλει τα παιδιά να σπουδάσουν. «’Αρα έχουμε μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων ατόμων με υψηλές δεξιότητες».

Μιλώντας για τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρήση αυτών των δυνατοτήτων για τον ανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος, του φορολογικού μηχανισμού, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την πολιτική φαρμάκου, καθώς και τις κοινωνικές παροχές, όπως τα οικογενειακά επιδόματα και οι εκπτώσεις στα μέσα μαζικών μεταφορών, αποσπώντας τα εύσημα από τον ΟΟΣΑ αλλά και τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού των νέων συστημάτων.

«Φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως η ΗΔΙΚΑ, το κέντρο διαλειτουργικότητας, το ΓΕΜΗ, μας απέδειξαν ότι όταν δείχνεις εμπιστοσύνη σε άξιους ανθρώπους, με σωστό σχεδιασμό και συντονισμό, μπορούν να μετατρέψουν τον δημόσιο τομέα από ουραγό σε φάρο-οδηγό κατά τη διάρκεια της 4ης ψηφιακής επανάστασης που βιώνουμε» είπε.

Με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, η Ελλάδα εντάσσεται στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «δημοκρατικοποιώντας την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για όλους τους πολίτες». Επίσης, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία σχεδίασαν τέσσερα «εμβληματικά έργα» και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότησή από εθνικούς πόρους, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόκειται για:

– Τη δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου, με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών, που στην ουσία εκσυγχρονίζει τη λειτουργία όλων των υπουργείων και των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, «καταργεί τη χαρτούρα» μειώνει την γραφειοκρατία και ενισχύει τη διαφάνεια προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα εφαρμοστεί στους 22.000 φορείς του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2018 και επιπλέον, αναμένεται να επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ.

-Το έργο της «ευφυούς γεωργίας», που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη και βελτιώνει το αγροτικό προϊόν, με εξατομικευμένες πληροφορίες για την κάθε καλλιέργεια που θα λαμβάνει ο αγρότης. H χρηματοδότησή του θα ανέλθει σε 33,5 εκατ. ευρώ.

– Το έργο για το Barcode, (τον γραμμωτό κώδικα) με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων. Με την εφαρμογή του Barcode, τελειώνουν τα «καπέλα» στον Τύπο και γίνεται πιο διαφανής και ουσιαστική η διανομή της δημόσιας διαφήμισης στα έντυπα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ζητούσαν και οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες επίσης θέλουν να κάνουν ορθή κατανομή των διαφημιστικών τους κονδυλίων.

-Η εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα, που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων «και πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει περισσότερο την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, στον σχεδιασμό για το 2018 εντάσσεται η προκήρυξη έργων που θα εκσυγχρονίσουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κράτους και σε άλλους τομείς, με έργα όπως:

-Το ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που επιτρέπει την αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών (web services) και την κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, με παροχή δωρεάν 130.000 Ψηφιακών Υπογραφών προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς και

-Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα, με ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στα ελληνικά δικαστήρια που θα παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης πολιτών της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων (“Ηλεκτρονικό Πινάκιο”) μέσα από έξυπνες συσκευές.

«Με την υλοποίηση των έργων αυτών θα γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όλες οι συνδιαλλαγές θα γίνονται απλά και γρήγορα, από το σπίτι ή το γραφείο, μέσω κινητού ή tablet.

«Αυτή είναι για εμάς η σύνθετη αναπτυξιακή διάσταση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, και όχι η στενά οικονομίστικη προσέγγιση που εξαντλείται στους δείκτες κερδοφορίας – και με αυτήν την έννοια εισέρχεται στο εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που έχουμε διαμορφώσει για την επόμενη μέρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην «ναυαρχίδα» της προσπάθειας, το πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (ΕΔΚ)».

Ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση είναι 685, με συνολική δημόσια δαπάνη 394 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για τον τομέα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», κατατέθηκαν 516 προτάσεις από 702 επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς, από τις οποίες εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση οι 140, με συνολική δημόσια δαπάνη 63 εκατ. ευρώ, και μοχλεύεται ιδιωτική συμμετοχή ύψους 12 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 75 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας προχωράει σε στοχευμένες δράσεις. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

-Τον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας

-Την εγκατάσταση υποδομών ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, φοιτητικές εστίες

-Τη διασύνδεση όλων των νοσοκομείων με οπτικές ίνες

-Την κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης.

Χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, είναι:

– Δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν, που θα στηρίξουν την καινοτομική επιχειρηματικότητα και στον τομέα της Τεχνολογίας – Πληροφορίας και Επικοινωνιών:

α) Οι Θεματικές Συστάδες Καινοτομίας (clusters) αποτελούμενες από καινοτόμες επιχειρήσεις και

β) τα Κέντρα Ικανοτήτων για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, μέσω συμπράξεων ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων με καινοτόμες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί μια σύμπραξη του Δημοσίου με το European Investment Fund με ελάχιστο επενδυτικό κεφάλαιο 260 εκατ. ευρώ, το οποίο μέσω μόχλευσης ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

«Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, λοιπόν, δεν είναι πια μια ανεδαφική, ουτοπική προσδοκία, αλλά είναι σήμερα εδώ και έτοιμο να βγει δυναμικά στο προσκήνιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο συνέδριο, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση «η επιτυχής μετάβαση της οικονομίας μας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση».

«Η χώρα μας, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, εξάρτησης και εξωτερικού έλεγχου αξιώνει τον επόμενο Αύγουστο την ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της. Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και την σταδιακή πτώση της ανεργίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, και απευθυνόμενος προς τους διοργανωτές του συνεδρίου, σημείωσε: «Ο δικός σας χώρος δίνει το θετικό όραμα για την έξοδο από την παγίδα της μιζέριας και της εθνικής αυτοϋπονόμευσης. Εσείς άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα, ότι το παλιό μοντέλο της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, δεν μπορεί να μας πάει μακριά στο σύγχρονο περιβάλλον του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού».

«Η νέα επανάσταση θα τρέξει με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναζήσει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας κατά το κλείσιμο της ομιλίας του: «Εμείς ως Πολιτεία, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων χασμάτων, αλλά να εργαστούμε για τη διάχυση των νέων τεχνολογιών προς όλους. Αυτή την πολιτική μας, την πολιτική της Δίκαιης Ψηφιακής Ανάπτυξης, συμπυκνώνει το σύνθημα: “Το Αύριο, Σήμερα, για Όλους». Υπογράμμισε δε: Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση, αλλά και ιδεολογική μας αναφορά, ότι οι ίσες ευκαιρίες, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στα εργαλεία της νέας εποχής, για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες, σε όποιο σημείο της επικράτειας και αν κατοικούν, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και αυτή την υποχρέωσή μας είμαστε έτοιμοι να την εκπληρώσουμε».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απένειμε βραβεία στους εκπροσώπους τριών νεοφυών επιχειρήσεων.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ