today-is-a-good-day
14.6 C
Athens

Θα είναι υποψήφια πρόεδρος η Μισέλ Ομπάμα;

Η Μισέλ Ομπάμα κάλεσε το Σάββατο τις γυναίκες να μην περιμένουν μια υποψήφια-θαύμα που “θα μας έσωζε”, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι 5.000 συμμετέχουσες στο Συνέδριο των Γυναικών στο Λος Άντζελες επιφύλαξαν υποδοχή ροκ σταρ στην πρώην πρώτη κυρία.

“Δεν έχει σημασία το ποιος θα είναι υποψήφιος” είπε η Ομπάμα από τη σκηνή του θεάτρου Shrine, καλώντας κάθε γυναίκα να δράσει τώρα στους κόλπους της οικογένειάς της, στον χώρο εργασίας, στην κοινότητά της, για να προωθήσει το γυναικείο ζήτημα. “Δεν διαφέρω τόσο πολύ από τη Χίλαρι” Κλίντον, πρόσθεσε αναφερόμενη στην υποψήφια των Δημοκρατικών που ηττήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η πλειοψηφία των λευκών γυναικών ψήφισε τον Τραμπ στις εκλογές αυτές.

“Όσον αφορά τις τελευταίες εκλογές μας, τι μπορούν να ονειρεύονται τα νέα κορίτσια αν εμείς παραμένουμε ακόμη προσκολλημένες εκεί; Αν οι γυναίκες παραμένουν ακόμη καχύποπτες η μία απέναντι στην άλλη; Αν δεν αισθανόμαστε άνετα στην ιδέα μιας γυναίκας προέδρου, σε σύγκριση με τον…” συνέχισε, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Τραμπ.

“Το ζήτημα δεν είναι το πρόσωπο που πιστεύουμε ότι θα μας σώσει, επειδή αν αυτό το πρόσωπο δεν καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο τότε θα έπρεπε να πούμε ότι η μάχη προς την επίτευξη της ισότητας θα πρέπει να σταματήσει. Θα ήταν σαν να λέγαμε «Α, ψηφίσαμε τον Μπαράκ Ομπάμα κι εκείνος δεν έβαλε τέλος στον ρατσισμό»”, εξήγησε.

Η 54χρονη δικηγόρος και συγγραφές χαιρέτισε επίσης τη νέα γενιά, όπως τους μαθητές που γλίτωσαν από τη σφαγή στο λύκειο Πάρκλαντ της Φλόριντας αλλά και τους γονείς της που, όπως είπε, την άκουγαν, σεβάστηκαν την άποψή της, την αντιμετώπιζαν όπως και τον αδελφό της και της μιλούσαν από πολύ μικρή ηλικία σαν να ήταν ενήλικη.

Πριν από την Μισέλ Ομπάμα στο βήμα είχε ανέβει η Ταράνα Μπερκ, η ιδρύτρια του κινήματος #MeToo που καταγγέλλει τις σεξουαλικές επιθέσεις. Η Μπερκ καταχειροκροτήθηκε όταν τόνισε ότι έχει έρθει ο καιρός για να περάσουν στην πράξη όσοι στηρίζουν τα θύματα αυτών των επιθέσεων. “Είτε πρόκειται για επιθέσεις στους χώρους των πανεπιστημίων, είτε για ασέλγεια σε βάρος παιδιών, είτε για παρενόχληση στη δουλειά, πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη”, τόνισε.

“Ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι να κλείσει τα 18 του”, εκτίμησε από την πλευρά της η γυμνάστρια και πρώην πρωταθλήτρια Ζανέτ Άντολιν κάνοντας λόγο για “επιδημία” εγκλημάτων σε βάρος μικρών παιδιών. Στο πλάι της, άλλες τρεις αθλήτριες που έπεσαν θύματα του γιατρού της Ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ Λάρι Νάσαρ. “Ολοένα και περισσότερες γυναίκες μιλούν και τις πιστεύουν αλλά ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε” και “είναι κρίσιμης σημασίας να φέρουμε ενώπιον των ευθυνών τους εκείνους που διέπραξαν (σεξουαλική) κακοποίηση, εκείνους που την επέτρεψε ή εκείνους που έκλεισαν τα μάτια”, πρόσθεσε η Ολυμπιονίκης Άλι Ράισμαν, άλλο ένα θύμα του γιατρού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ