Η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη μετά την οικονομική κρίση που θα υπάρξει μεγέθυνση της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάς ΑΕ Σπύρος Πουλίδας σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2018, 80 ετών παρουσίας της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα (από το τέλος του 1937).
Ο επικεφαλής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο (όπου η εταιρεία έχει παρουσία από το 1963) επεσήμανε ότι, παρά την κρίση, μεταξύ 2014-2018 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εμφάνισε συνολικά αύξηση σχεδόν 30%. Τόνισε ότι «μετά το 2010 όχι μόνο μείναμε στην Ελλάδα, αλλά και επεκταθήκαμε».
Όπως είπε, μολονότι η ελληνική αγορά πληροφορικής εμφάνισε τάσεις συρρίκνωσης, πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις -αντίθετα με τις μικρές εγχώριες εταιρείες- προχώρησαν σε επενδύσεις πληροφορικής, με αποτέλεσμα η ΙΒΜ να κερδίσει μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της και να διευρύνει τα έσοδά της.
Όσον αφορά την αξιοποίηση από τις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς των υπηρεσιών και λύσεων της τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες η ΙΒΜ προτιμά να αποκαλεί «γνωσιακές» (cognitive), ο κ. Πουλίδας επεσήμανε ότι μόλις τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα στην Ελλάδα και ότι η υιοθέτησή τους από την ελληνική αγορά είναι ακόμη πολύ χαμηλή.
Τόνισε ότι «μία χώρα που δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει την ψηφιακή επανάσταση, κινδυνεύει να μείνει ψηφιακά αναλφάβητη». Αυτό είναι, όπως είπε, το μεγάλο ερώτημα και ζητούμενο για την Ελλάδα σήμερα. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι έχει γίνει κατανοητό στους πάντες, κυβέρνηση και ιδιωτικό τομέα, ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Για την ΙΒΜ είπε ότι έκανε καίριες επενδύσεις μέσα στην κρίση και ανέφερε ότι «το Κέντρο Εξειδίκευσης Big Data & Business Analytics, το οποίο δημιούργησε η IBM στην Ελλάδα το 2014, καθώς και το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών της εταιρείας Dow Chemical διεθνώς, έχουν ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο κέντρων εξειδίκευσης της ΙΒΜ. Τα δύο κέντρα εξασφαλίζουν τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, ενώ από κοινού απασχολούν σήμερα ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών – μια νέα γενιά επαγγελματιών – οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας». Επίσης το 2015-16 η ΙΒΜ δημιούργησε στην Αθήνα ένα νέο κέντρο δεδομένων (data center).
Η εταιρεία απασχολεί σε Ελλάδα και Κύπρο περισσότερα από 300 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι είναι οι εξωτερικοί συνεργάτες της. Το 60% περίπου του κύκλου εργασιών της προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες, ενώ μόνο το 10% έως 15% αφορά προμήθειες του Δημοσίου. Όπως είπε ο κ. Πουλίδας, «είμαστε συνδεδεμένοι με την καρδιά της ελληνικής οικονομίας και είχαμε αδιάλειπτη παρουσία στη χώρα εν μέσω ταραχών, πολέμων και οικονομικών κρίσεων».
Τονίσθηκε ακόμη ότι ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων επιστημόνων κατέχουν καίριες θέσεις σε Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας της εταιρείας παγκοσμίως, καθώς επίσης ότι η IBM παρέχει σε Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης επιλεγμένων προϊόντων λογισμικού της για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Εξάλλου, η ΙΒΜ συνεργάζεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (έχει εντάξει στο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών εξειδικευμένα αντικείμενα για τις γνωσιακές τεχνολογίες και πρακτική εφαρμογή αυτών μέσω των υπηρεσιών ΙΒΜ Watson στο ΙΒΜ Cloud). Επίσης συνεργάζεται με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα των «Business Analytics», με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών σε εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα κ.α.
Η ΙΒΜ έχει πίσω της μια ιστορία 107 ετών και ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της έφθασε τα 79,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Απασχολεί συνολικά περισσότερους από 400.000 υπαλλήλους σε 177 χώρες, ενώ διαθέτει 58 κέντρα δεδομένων (data centers) σε 19 χώρες και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διεθνώς στον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών (business services).
Σύμφωνα με τη διεθνή στρατηγική της που παρουσίασε ο κ.Πουλίδας, οι τρεις βασικές προτεραιότητές της είναι η αξιοποίηση των δεδομένων (data) ως του νέου μεγάλου παραγωγικού πόρου, η αξιοποίηση του υπολογιστικού «νέφους» (cloud computing) ώστε να μετασχηματισθεί η τεχνολογία πληροφορικής σε μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς επίσης η αξιοποίηση των ευφυών και γνωσιακών (cognitive) συστημάτων που θα μετασχηματίσουν ριζικά τις κάθε είδους συναλλαγές.
πηγή: ΑΠΕ