today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Ποινές κάθειρξης με αναστολή σε 17 κατηγορούμενους για την προμήθεια συστημάτων «ηλεκτρονικού πολέμου»

Ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και άλλους δεκαέξι συγκατηγορουμένους του, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του υπουργείου Άμυνας, επί θητειών Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για την υπόθεση προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον στρατό ξηράς.

To δικαστήριο παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, κήρυξε ενόχους και τους δεκαεπτά κατηγορούμενους στην υπόθεση -σκέλος της δικαστικής έρευνας για διακίνηση παράνομων χρημάτων από τα εξοπλιστικά προγράμματα- για κατηγορίες που αφορούν απιστία κρατικών υπαλλήλων και ηθική αυτουργία σε αυτήν όσον αφορά τον επιχειρηματία και άλλους. Με την απόφαση των εφετών επιβλήθηκε ποινή 16 ετών κάθειρξης με αναστολή στους Θωμά Λιακουνάκο και Ηλία Αρκουμανέα, πρώην υπευθύνους της εταιρίας Sonak. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε στους πρώην γενικούς γραμματείς της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιώργο Κολλίρη, επί θητειών Ά. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου και Ευάγγελο Βασιλάκο, επί θητείας Ευ. Μεϊμαράκη.

Επίσης επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών σε άλλους 13 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Κάντας πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών επί θητείας Ά. Τσοχατζόπουλου.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους κατηγορούμενους είτε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, όπως στον επιχειρηματία Λιακουνάκο και άλλους, είτε του πρότερου έντιμου βίου.

Με την απόφαση αναγνωρίζεται στο Δημόσιο για την υλική ζημία που υπέστη, ποσό 48.408.000 ευρώ καθώς και για την ηθική βλάβη ποσό 100.000 ευρώ καταβλητέο από τους Λιακουνάκο, Αρκουμανέα, Κολλίρη και Βασιλάκο. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους το ποσό για την ηθική βλάβη του Δημοσίου ορίστηκε στις 50.000 ευρώ ενός εκάστου. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης σε όλους τους καταδικασθέντες απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η δικογραφία για την υπόθεση αφορά την προμήθεια από το υπουργείο Άμυνας 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», που φέρεται να κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, το επίμαχο σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία του κ. Λιακουνάκου, απέτυχε σε δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, πριν δηλαδή προχωρήσει το υπουργείο στην υπογραφή της σύμβασης. Πλην όμως, στην εταιρία εκταμιεύθηκε ως προκαταβολή ποσό 34.515.615 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ