today-is-a-good-day
14.6 C
Athens

Λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν

Ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι, πλούσιο σε λιπαρά δυστυχώς, αλλά πολύ νόστιμο. Είναι επίσης και μια πρώτης τάξεως γαρνιτούρα για ψητά κρέατα.
Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:10′ Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:10′
au gratin, γραβιέρα, κασέρι, λαχανάκια Βρυξελλών, ογκρατέν, παρμεζάνα

Υλικά

800γρ. λαχανάκια Βρυξελλών κατεψυγμένα ή φρέσκα
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
3 κουτ. σούπας αλεύρι
1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο
1 φλιτζάνι παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
1 φλιτζάνι γραβιέρα ψιλοτριμμένη
1 φλιτζάνι κασέρι ψιλοτριμμένο
1 αβγό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία

Βράζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Τα φρέσκα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα σαγανάκι ρίχνετε το ψιλοκομμένο μπέικον και το σοτάρετε να καβουρδιστεί και να γίνει τραγανό.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτετε το φρέσκο γάλα και ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να πήξει το μίγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τα τρία τυριά και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε το αβγό και ανακατεύετε γρήγορα. Αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και λευκό πιπέρι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αδειάζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος ανάλογου μεγέθους. Πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μπέικον και περιχύνετε με την πλούσια μπεσαμέλ. Ψήνετε στο φούρνο για 45-60 λεπτά, μέχρι να κάνει από πάνω μια χρυσή κρούστα. Φέρνετε το γκρατέν ζεστό στο τραπέζι, κόβετε μερίδες και σερβίρετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ