today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Οι ξένοι αποδομούν ως αναξιόπιστο τον κ. Τσίπρα και το αριστερό “success story”

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αποδομούν ως αναξιόπιστο τον κ. Τσίπρα και το αριστερό success story

*Γράφει ο Νίκος Σίμος

Η αποτυχημένη παρουσία του πρωθυπουργού στον Ευρωκοινοβούλιο, καθώς η ομιλία του αλλά κυρίως το κυβερνητικό παρελθόν του προκάλεσαν αντιδράσεις ακυρώνουν την επιτηδείως διοχετευόμενη «διαπίστωση» ότι ο Αλέξης Τσίπρας χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό και στηρίζεται από τον ξένο παράγοντα. Η αλήθεια είναι ότι:

-Οι μεν δανειστές στηρίζουν τον Τσίπρα όπως θα στήριζαν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση ώστε να μη κινδυνεύουν τα χρήματά που μας δάνεισαν από κάποιο «ατύχημα». Πολύ περισσότερο καθώς διαπιστώνουν ότι πρόκειται για τον πιο πειθήνιο δανειολήπτη (το υπαινίχθη με την δήλωση μετάνοιας στο Ευρωκοινοβούλιο) σε σημείο μάλιστα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τύποις μόνο να ασκείται από τα αρμόδια υπουργεία τα οποία δρουν ως «εκτελεστές διαθήκης».

-Ο αμερικανικός παράγοντας  έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος  επειδή η αριστερή κυβέρνηση εμφανίζεται πιο υποτεταγμενη στις απαιτήσεις του από οποιαδήποτε άλλη «αστική», αλλά από την άλλη πλευρά από την εποχή του….Σχεδίου Μάρσαλ και την  τοποθέτηση από τις ξένες Δυνάμεις της Ελλάδας σε συγκεκριμένο στρατόπεδο καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να διαρρήξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Υπ’ αυτήν την έννοια μάλλον ως εκδήλωση ανακούφισης από την Ουάσινγκτον ότι οι «παιγνιώδεις» αριστεροί δεν πρόκειται να τους δημιουργήσουν προβλήματα στα σχέδιά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, μοιάζουν οι καλοί λόγοι που ο Αμερικανός πρεσβευτής στην χώρα μας ή άλλοι αξιωματούχοι ξεστομίζουν,  παρά για εκδήλωση εμπιστοσύνης.

Αντιθετως  οι επιφυλάξεις είναι έντονες, όπως προκύπτει από τις συνεχείς συστάσεις, τόσο από ευρωπαϊκής (πρόσφατα ακόμη και ο Γιούνκερ μίλησε για τα συμφωνηθέντα) όσο και απο αμερικανικής πλευράς, καθως αυτοί που στηρίζουν την διάσωση της ελληνικής οικονομίας διαβλέπουν τις σαφείς τάσεις της αριστερής κυβέρνησης για «λαϊκίστικες παρεκκλίσεις».

Τις πραγματικές διαθέσεις των εταίρων τις δημοσιοποίησε σειρά δημοσιευμάτων γνωστών συστημικών εφημερίδων και εντύπων, που απηχούν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους, όπως λ.χ. το γερμανικό Σπήγκελ, ενώ και η αμερικανική Wall Street Journal που εκφράζει το ισχυρό οικονομικοπολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ συνέβαλε στην αποδόμηση του success story της κυβέρνησης Τσίπρα. Η ομοβροντία των δημοσιευμάτων δεν είναι τυχαίο ότι είδε το φως μετά τους πανηγυρισμούς για το τέλος των μνημονίων και την υποτιθέμενη έξοδο στις αγορές! Ενδεικτικοί μερικοί τίτλοι: «Αποστολή εξετελέσθη. Ελλάδα πεθαίνει». Κολοσσιαία αποτυχία η ελληνική διάσωση».  «Η τελευταία αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης θα βρεθεί στο περιθώριο»… Ειδικότερα :

 

 

Η Ελλάδα συρρικνωνεται

 

Το Σπήγκελ διαπιστώνει ότι:

-Μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Όμως μόνο μία χώρα που αναπτύσσεται μπορεί να το κάνει. Αντιθετως η Ελλάδα συρρικνώνεται. 550.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης.

-Δεν διαφαίνεται μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

-Η αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην ΕΕ και η ανεργία έχει μειωθεί ελάχιστα.

Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο

 

Ιστορία ψεύδους

 

Ο βρετανικός Γκάρντιαν πολύ καυστικός διότι είναι προφανές ότι θέλει να καυτηριάσει και τους ευρωπαίους παρατηρεί ότι:

 

-Η ελληνική διάσωση είναι μία κολοσσιαία αποτυχία

 

– Η Ελλάδα αποχωρεί από τα Μνημόνια «ωστόσο αυτό που πλασσάρεται ως ελληνικό success story δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

 

-Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων επενδύσεων, που είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο.

-Η μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα και η μείωση της αξίας των παροχών είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και περαιτέρω υποβαθμισμένες ιδιωτικές επενδύσεις.

-Στην Ελλάδα, χάθηκαν θέσεις εργασίας και μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα.

-Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε παρά μειώθηκε, οδηγώντας σε πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.»

Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, ψεύδους, άσκοπης καθυστέρησης…

 

Πελατειακό κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς ακύρωσαν τις διακηρύξεις Τσίπρα για την δόμηση ενός νέου κράτους, αφού σε δημοσίευμά τους είχαν τίτλο ότι «Το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα δεν έχει εκλείψει», ερμηνεύοντας έτσι την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρατική μηχανή. ‘Ετσι:

-Αποδίδει στην πελατειακή νοοτροπία περισσότερες από 30.000 προσλήψεις στο Δημόσιο και στρατιές συμβούλων των υπουργών

-Αμφισβητεί, εξ αιτίας του ΣΥΡΙΖΑ αν θα γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για την βιώσιμη ανάκαμψη, θεωρώντας αναποτελεσματικό το σύστημα δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης.

-«Καρφώνει» τον κ. Τσίπρα ότι ήταν αυτός που είχε δηλώσει στους F.T. ότι η Ελλάδα υστέρησε εξ αιτίας του πελατειακού κράτους, αλλά ο ίδιος δεν έχει πείσει οι οι πελατειακές σχέσεις έχουν εκλείψει

-Ότι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα ούτε 1 στους 10 εξ αυτών που μετενάστευσαν δεν σκέπτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη

Μία τρύπα στο νερό

Η Suddeutsche επισήμανε ότι :

-Οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση αλλά λίγοι βλέπουν ως αντίδοτο την αριστερή ιδεολογία του αντικαπιταλισμού

– «η αριστερά δεν κατόρθωσε κατά την πρόσφατη, βραχύβια άνθισή της [ να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση στην οικονομία της αγοράς.

Ενώ η Wall Street Journal αποδομεί το success story αναφέροντας ότι:
-Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο στη γραφειοκρατία που παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις έως και δεκαετίες

-το κράτος δεν έχει γίνει περισσότερο αποδοτικό

-Το δικαστικό σύστημα είναι από τα πλέον βραδυκίνητα και αναποτελεσματικά  στην Ευρώπη ενώ γίνεται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων

-Ολοένα και υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές  επιβάλλονται ενισχύοντας την φοροδιαφυγή

 

Θλιβερά συμπερασματα

 

Η ξένη κριτική που ασκήθηκε στο ελληνικό success story, αποδομώντας το, αποκαλύπτει στην  ουσία όλα όσα αποκρύπτουν από την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι:

-Η κυβέρνηση απέτυχε να θεμελιώσει μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη

-Είναι αδύνατο να συντηρούνται τα τόσο υψηλά πλεονάσματα επί τόσο χρόνο

-Είναι πεποίθηση στην Ευρώπη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άσκοπες καθυστερήσεις και εψεύδετο.

-Δεν έχουν εκλείψει οι πελατειακές σχέσεις τις οποίες αντί να καταργήσει τις έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ

-Η τελευταία αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης οδηγείται στο περιθώριο, όπως σχολίασε η Ζιντόϋτσε Τζάϊτουνγκ

-Η Ελλάδα (επί κυβέρνησης Τσίπρα) έχει ένα  αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον παρά τις εκκλήσεις της κυβερνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

-Η κυβέρνηση κατέστησε πιο ισχυρή την γραφειοκρατία

-Η κυβέρνηση Τσίπρα παρεμβαίνει στο δικαστικό σύστημα

-Η υπέρμετρη φορολογία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ενισχύσει την παραοικονομία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ