today-is-a-good-day
10.7 C
Athens

Τι θα έκανε ένας κανονικός Πρωθυπουργός αν βρισκόταν στη θέση του Τσίπρα

Πρώτα απ΄όλα ένας κανονικός πρωθυπουργός δεν θα βρισκόταν στη θέση του Τσίπρα. Γιατί απλά θα είχε προετοιμαστεί για να αποτρέψει, αλλά και για αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ένας κανονικός πρωθυπουργός δεν θα ανέθετε την ασφάλεια των πολιτών σε Τόσκες, ούτε την υγεία τους σε Πολλάκηδες.

Αλλά ας δούμε την ουσία:

Είχα την τιμή να υπηρετήσω στο γραφείο του πρ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και  μπορώ με ευκολία να συγκρίνω τις αντίστοιχες περιόδους.

Πώς λοιπόν επί Σαμαρά, η χώρα απέφυγε αντίστοιχες καταστάσεις, αλλά και φωτιές που μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές;

Θυμάμαι ότι στις 13 Μάϊου του 2013 και αφού προηγουμένως ο Α.Σαμαράς είχε ενημερωθεί για την επάρκεια, την ετοιμότητα και τις αδυναμίες της πολιτείας, ως (κανονικός) Πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του με όλους τους αρμόδιους φορείς, τους αρχηγούς της πυροσβεστικής, την πολιτική προστασία κλπ.

Επειδή η σύσκεψη είχε ανακοινωθεί στα ΜΜΕ έτυχε να παραστώ και εγώ και να σχηματίσω προσωπική άποψη για την προετοιμασία.

Πράγματι, αφού έγινε ανάλυση, κυρίως των αδυναμιών που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ενοικίαση πρόσθετων αεροσκαφών, για ενίσχυση του προσωπικού  δασοπυρόσβεσης, για υλικοτεχνική ενίσχυση των εθελοντικών, διαδημοτικών και άλλων πρωτοβουλιών, για άμεσο καθαρισμό επικίνδυνων περιοχών σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και για όλα όσα του υπέδειξαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Αυτά στις 13 Μαΐου! Όχι τον Αύγουστο.

Τελειώνοντας μάλιστα την σύσκεψη, είχε ο ίδιος βγεί στις τηλεοράσεις καλώντας τον Ελληνικό λαό να συνεισφέρει στην προσπάθεια αποτροπής, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει την Ελληνική κοινωνία.

Δήλωνε τότε ο Πρωθυπουργός:

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο, πάρα πολύ θερμό καλοκαίρι. Έχουμε, όμως, μπροστά μας και την πιο γόνιμη τουριστική περίοδο, τη πιο γόνιμη περίοδο που θα έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, από πλευράς αριθμού άφιξης τουριστών. Περιμένουμε περισσότερους από 17 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα για προορισμό τους. Η επιλογή της χώρας μας από τους τουρίστες είναι προϊόν σκληρής προετοιμασίας και είναι ταυτόχρονα και μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μια βαθιά ανάσα για την οικονομία μας. Η Πολιτεία μέσα σε αυτή τη συγκυρία έχει προετοιμαστεί από νωρίς, για να αντιμετωπίσει τις πιθανές πυρκαγιές στον τόπο μας, που χρόνια καταστρέφουν το φυσικό μας πλούτο και υπονομεύουν και την οικονομία μας.

Προσωπικά θα είμαι πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσω αδυναμίες ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού ή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ζητάω, όμως, από τους πολίτες μας, από τον κάθε ένα σας χωριστά, να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, να προστατεύσει το ίδιο, το κοινό μας το σπίτι. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μια ενημερωτική καμπάνια για το πώς μπορούν οι πολίτες να συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.Η Πολιτεία το οφείλει και θα κάνει το καθήκον της. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνει ο καθένας και η καθεμιά από σας ξεχωριστά».

Και άραγε αρκούσε μια σύσκεψη για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός;

Προφανώς και όχι. Έναν περίπου μήνα μετά, ο ίδιος διαπιστώνοντας ότι ορισμένες δράσεις απ΄όσες είχαν συμφωνηθεί δεν είχαν προχωρήσει, ανέλαβε ο ίδιος να τις υλοποιήσει, κινητοποιώντας γη και ουρανό προκειμένου να γίνουν.  Επισκέφθηκε ο ίδιος την πολιτική προστασία, τηλεφώνησε ο ίδιος σε ξένους ηγέτες για να τους παρακαλέσει να μας νοικιάσουν πρόσθετα πτητικά μέσα, ενώ έφτασε σε σημείο να εξηγεί για ώρες στην Λαγκαρντ γιατί θα έπρεπε να εμπλουτίσει το δασοπυροσβεστικό προσωπικό, παραβιάζοντας τον αυστηρό κανόνα που είχε θέσει η Τρόικα.  Και τα κατάφερε. Έγιναν όλα όπως έπρεπε να γίνουν και η χώρα προετοιμάστηκε αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.

Το καλοκαίρι του 2013 οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, ήταν διπλάσιες απ΄όσες είχαν ξεσπάσει το 2012. Όμως οι περισσότερες έσβησαν λίγη ώρα αφότου εκδηλώθηκαν και οι υπόλοιπες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Ίσως γι αυτό να μην θυμάται κανείς το καλοκαίρι του 2013 για τις φωτιές, όπως άλλωστε και το καλοκαίρι του 2014 όπου το κράτος προετοιμάστηκε εξίσου αποτελεσματικά.

Αυτά (τα αυτονόητα) έκανε ένας κανονικός πρωθυπουργός που σεβόταν τους συμπολίτες του, τις περιουσίες τους και κυρίως τη ζωή τους, προκειμένου να είναι έτοιμη η χώρα να αντιμετωπίσει εκτεταμένες πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Όμως, ένας κανονικός Πρωθυπουργός δεν σκέφτεται μόνον πως θα προετοιμάσει τη χώρα προκειμένου να μην έχει πυρκαγιές, αλλά και το πως θα ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός εάν τελικώς αυτές ξεσπάσουν.

Περιττό να πω ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για όλα τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης, από την πρώτη στιγμή, επικοινωνούσε διαρκώς με τους υπουργούς του και την πολιτική προστασία και «άνοιγε δρόμους» προκειμένου να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία.

Θυμάμαι, στις 18 Ιουλίου του 2013, αργά το βράδι, είχε ξεσπάσει μια φωτιά στην Πάρνηθα σε δύσβατη περιοχή.  Η εντολή που είχε δώσει ήταν να ενημερώνεται αμέσως αν συνέβαινε οτιδήποτε έκτακτο όποια ώρα της ημέρας και αν αυτό συνέβαινε! Δεν θα ξεχάσω ότι προσωπικά έλαβα δύο τηλέφωνα μέσα στα ξημερώματα από τον ίδιο προκειμένου να μας δώσει κατευθύνσεις για την επόμενη μέρα, ενώ έμαθα ότι βρέθηκε στο γραφείο του από τα ξημερώματα…  Η φωτιά, λίγες ώρες μετά είχε σβήσει.

Και δεν θέλω να επαναλάβω το πρόσφατο άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη για την κινητοποίηση που επέβαλε βάσει επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, οργανωμένων σχεδίων και ευέλικτου μηχανισμού στο σεισμό της Κεφαλλονιάς. Ούτε θέλω να θυμίσω ότι επισκέφτηκε τρεις φορές το νησί και τους κατοίκους, προκειμένου να σχηματίσει ο ίδιος άποψη και να ακούσει τα προβλήματα (αλλά και τα παράπονα) από πρώτο χέρι…

Αυτή είναι και η διαφορά ενός κανονικού πρωθυπουργού από τον κ. Τσίπρα.

Όσα περιγράφω παραπάνω και φαντάζουν αυτονόητα, είναι όσα δεν έκανε ο κ. Τσίπρας.

Γιατί ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν προετοιμάστηκε, ούτε καν ήξερε τί του γίνεται! Γι αυτό άλλωστε ούτε σχέδιο πρόληψης υπήρξε και προφανώς ούτε σχέδιο αντιμετώπισης, όπως φάνηκε από το τραγικό αποτέλεσμα.

Ούτε καν τις περιοχές που επλήγησαν τόλμησε να επισκεφτεί όπως θα έκανε οποιοσδήποτε κανονικός πρωθυπουργός. Αντίθετα τους έστειλε τον Καμμένο, προκειμένου να καθυβρίσει τα ίδια τα θύματα!

Το μόνο που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας, ήταν αυτό που ξέρει να κάνει με επιτυχία: Επιχείρησε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την τραγωδία παριστάνοντας τον συντονιστή, πράξη που όμως και αυτή τον εξέθεσε πολλαπλώς! Στην αγωνία των συνεργατών του να δείξουν ότι ο κ. Τσίπρας εμπλέκεται με τον τρόπο του, άλλοτε τον παρουσίασαν ως άσχετο που ρωτά για τα αεροπλάνα που επρόκειτο να πετάξουν το άλλο πρωί, άλλοτε ως θύμα ασύμμετρων απειλών ξένων πρακτόρων με γκαζάκια, άλλοτε ως επικεφαλής ενός θιάσου που φαντάζει χειρότερος ακόμα και από τον ίδιο.

Το χειρότερο για έναν λαό είναι να αισθάνεται ότι είναι μόνος του, ότι δηλαδή γι αυτόν και την οικογένειά του δεν υπάρχει ασφάλεια, προστασία, δικαιοσύνη, αστυνομία, πυροσβεστική. Όσα χρόνια θυμάμαι την Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι όλα είναι διαλυμένα. Ότι δεν δουλεύει τίποτα. Και ό,τι τελικά γίνεται, γίνεται κατά τύχη ή λόγω του πατριωτισμού και της αυταπάρνησης μεμονωμένων ανθρώπων.

Όπως λέει ο λαός μας, το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το ψάρι δεν βρωμάει απλώς, αλλά είναι εντελώς ακέφαλο…

Γ.Μουρούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ