today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Οι φτηνές δικαιολογίες της τεμπελιάς

*Του Νίκου Αρμένη

Ο δρομέας μπορεί να τρέχει πάντα. Και όταν λέω πάντα, εννοώ πάντα. Τίποτα δηλαδή δεν μπορεί στη πραγματικότητα να ματαιώσει την προπόνησή του παρά μόνο μία δική του σχετική απόφαση.

Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται μόνο όσοι που έχουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό ή είναι αναγκασμένοι να προπονηθούν με ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία για την ακρίβεια είναι τα εξής δύο:

1ον Να υπάρχει πάγος στο έδαφος από πατημένο χιόνι (με χιόνι τρέχουμε μια χαρά) και

2ον να επικρατούν ισχυροί άνεμοι, τόσο ισχυροί που θα δυσκόλευαν κάποιον ακόμα και να περπατήσει έξω, πόσο μάλλον να τρέξει.. Πέρσι στη Μάλαγα της Ισπανίας ματαιώθηκε ο Μαραθώνιος ακριβώς για τέτοιο λόγο..

Πέραν αυτών των δύο περιπτώσεων, όλα τα υπόλοιπα που τυχόν περνάνε από το μυαλό μας είναι φτηνές δικαιολογίες της τεμπελιάς.

Να δώσω μερικά παραδείγματα.

Έχει καυσαέριο και νέφος..

Έχω ακούσει κάποιον, μη δρομέα πάντως, να λέει ότι διστάζει να βάλει το τρέξιμο στη ζωή του γιατί ισχυρίζεται πως στην Αθήνα το νέφος και το καυσαέριο δεν θα του επιτρέπουν να κάνει σωστά την προπόνησή του.

Σφοδρό και ασύστολο ψέμα. Στην πραγματικότητα ο εν λόγω άνθρωπος βγάζει καντίλες και μόνο στην ιδέα ότι θα βάλει το σώμα του στη διαδικασία που απαιτεί η ενασχόληση συστηματικά με το τρέξιμο. Σεβαστό αλλά πες την αλήθεια ρε άνθρωπε..! Οι χιλιάδες υπόλοιποι που τρέχουμε όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε στην Αθήνα γιατί δεν επηρεαζόμαστε από το καυσαέριο..;

Κάνει καύσωνα

Άλλη δικαιολογία μεγατόνων αυτή. Όντως υπάρχουν μέρες το καλοκαίρι που επικρατούν συνθήκες καύσωνα με τη θερμοκρασία από 9.00  μέχρι πχ τις 20.00 να κινείται πάνω από 35-36 βαθμούς κελσίου και να ακουμπάει ακόμα και τους 39-40..

Αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες του καλοκαιριού που δεν έχει καύσωνα, στην Ελλάδα η θερμοκρασία τις ίδιες ακριβώς ώρες είναι μεταξύ 28-32 βαθμούς κελσίου.

Συμπέρασμα. Αγαπητέ μου μετά τις 09.00 και μέχρι τις 19.00-20.00 το απόγευμα το καλοκαίρι δεν τρέχουμε. Τους θερινούς μήνες κάνουμε την προπόνησή μας νωρίς το πρωί, πχ ξεκινάμε στις 05.00-06.00, ή αργά το απόγευμα προς βράδυ, δηλαδή μετά τις 20.00. Μειώνουμε και λίγο την ένταση τις ημέρες που έχει πάρα πολύ ζέστη και η προπόνηση βγήκε..

Κάνει κρύο

Αλήθεια; Πόσο κρύο δηλαδή μπορεί να κάνει στη χώρα μας; Άντε στη μεγάλη βαρυχειμωνιά να έχουμε γύρω στους 0 βαθμούς κελσίου ή και ελάχιστα υπό το μηδέν.. Δόξα το Θεό υπάρχουν πια τα κατάλληλα αθλητικά ρούχα για να βγούμε έξω ακόμα και με τόσο κρύο και να βγάλουμε τη προπόνησή κυριολεκτικά ιδρωμένοι! Σημειωτέον ότι ο φετινός Μαραθώνιος της Βοστώνης έγινε κανονικά με τη θερμοκρασία κοντά στο μηδέν και με καταιγίδα και χαλαζόπτωση κατά διαστήματα..

Δεν έχω όρεξη και διάθεση

Αυτή είναι ομολογουμένως μια ειλικρινής δήλωση. Ωστόσο 9 στις 10 φορές που βγήκα για τρέξιμο ενώ δεν είχα όρεξη, μετά το 3ο-4ο χλμ ξαφνικά άρχισα να αισθάνομαι διαφορετικά. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη που λέει η λαϊκή ρήση… Σοφή!

Άσε λοιπόν κατά μέρος της …φτηνές δικαιολογίες, βάλε τα παπούτσιά σου και Keep Running!

ΥΓ: Τι καιρό θα κάνει αύριο είπαμε…;

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ