today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

“Πολιτικοί γίγαντες” και “πολιτικοί νάνοι”

Του Νίκου Καραγιαννακίδη*
 
Τον “πολιτικό γίγαντα” από τον “πολιτικό νάνο” τον κάνει ο τρόπος προσέγγισης του… μέλλοντος. Ο πρώτος έχει όραμα και αναλύει τα πράγματα προσδιορίζοντας τη θέση του και το όραμά του θετικά. Ο δεύτερος -αντιθέτως- προσδιορίζει τη δική του θέση… αποφατικά, διότι προφανώς τον ενδιαφέρει η νομή της εξουσίας και τίποτε παραπάνω. Στη χώρα μας υπήρξαν “πολιτικοί γίγαντες” και αντίστοιχα και “πολιτικοί νάνοι”.
 
Ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προσδιορίσει την ιδεολογία της χώρας και του κόμματός του θετικά (ανήκωμεν εις την δύσιν, αποκατάσταση δημοκρατίας, φιλελεύθερη οικονομία, πίστη στις παραδόσεις και τους θεσμούς, είσοδος σε ΝΑΤΟ και ΕΟΚ), ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, προφανώς απογυμνωμένοι πολιτικής ιδεολογίας μιλούσαν αποφατικά (δεν ανήκουμε ούτε στην ανατολή ούτε στην δύση – που τότε ανήκουμε;- έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, δεν είμαστε φασίστες, δεν είμαστε χούντα – τί ησαστε τότε;). Κύρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ και των “αυλικών” του Ανδρέα ήταν η περίοδος της Χούντας. Αφού δεν είμαστε χούντα είμαστε καλοί κι όλα… επιτρέπονται. Έτσι, ο λαός και η χώρα πήραν την κατιούσα, κι όταν κινδύνευε να αποκαλυφθεί αυτή η παρακμή ξεκινούσαν οι αντιφασιστικές κορώνες και οι αναφορές στον Γέρο της Δημοκρατίας και στο ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά.
 
Ποιος δεν θυμάται τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να “ξυπνήσει” την κοινωνία (σ.σ. σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε), η οποία όμως, στην πλειοψηφία της τον αφόρισε με αμφιβόλου ποιότητας αστεία «ο γκαντέμης» κ.λπ. που από τότε φύτευαν στην κοινωνία «λάκηδες», οι οποίοι και φρόντισαν να την συντηρούν στην παρακμή της. Η αποφατική προσέγγιση των πραγμάτων γνώρισε την αποθέωσή της από τρεις ακόμη πολιτικούς. Τον “ΓΑΠ” που έλεγε δεν είμαστε μεγάλη χώρα, δεν έχουμε χρήματα, δεν μπορούμε να δανειστούμε, δεν μπορούμε μόνοι μας, κι έτσι μας φόρεσε το ΔΝΤ (ναι την Δύση, στην οποία ο προγονός του έλεγε ότι δεν ανήκουμε, αλλά στην σκληρή κι απάνθρωπη μορφή της).
 
Και… φυσικά τον Τσίπρα και τον Καμένο, οι οποίοι όχι μόνον θεωρούνται πλέον “πολιτικοί νάνοι” αλλά “πολιτικός υπόκοσμος”. Λέγεται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε και προσπάθησε να κάνει πράγματα που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Λάθος, μέγα λάθος. Ο άνθρωπος είπε και προσπάθησε να κάνει αυτά που ήδη γίνονταν στις ΗΠΑ και σε όλο τον πολιτισμένο δυτικό κόσμο και προσπάθησε να βάλει την χώρα στην τροχιά πόυ έπαιρνε τότε ο πλανήτης. Αντίστοιχη προσπάθεια υπήρξε και από τον Σαμαρά την περίοδο 2012 – 2015 με ταυτόχρονη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Δυστυχώς, ο Ελληνικός λαός επέλεξε τότε τα ψέματα του Ανδρέα και τώρα την… “ταφόπλακα” του Τσίπρα που αγωνίζεται να βάλει για πάντα! Γιατί; Μα φυσικά για να κρύψει το πόσο “λίγος και μικρός” αποδείχθηκε τόσος αυτός όσο και η “πολιτική” του. Στο χέρι των Ελλήνων είναι -κι αυτή τη φορά- να σταματήσουμε την κοροιδια, την παρακμή και την απαξίωση της πατρίδας μας σε όλον τον κόσμο…
*O κ. Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος της Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ